Avfall blir til kunstArtur Bordalo de Silva (Bordalo II) (t.h.) og assistent Joao Pedro Sobral gjør avfall på Vikan om til kunst. 

Den internasjonale kunstneren Bordalo II var i tvil om han skulle si ja til oppdraget for Iris, for han jobbet jo aldri for bedrifter eller kommersielle drivkrefter.
  Hans livsverk “Big Trash Animals” handler om kampen mot verdens overforbruk gjennom å skape kunst av brukte materialer som andre har kastet fra seg, og da innså han at Iris brant for samme hjertesak, forsvant tvilen hans. 

12 skulpturer

Samarbeidet mellom Bordalo II, kunstnerorganisasjonen Up-North og Iris Salten ble suksessen Trash Animals of Salten. En serie med skulpturer av dyr som er laget av gjenstander som kan ta livet av dem i naturen. I høst har 12 miljøtorg i Salten fått hvert sitt eget Trashanimal laget av Bordalo II.
  Skulpturene er et svært visuelt eksempel på at dersom vi fortsetter slik som nå, kommer det til å få store konsekvenser for de som kommer etter oss. Våre barnebarn vil kanskje ikke kunne lete etter harespor i snøen eller se rødreven hoppe mellom tuene i skogen, hvis ikke vi som forvalter jorda vår bedre. 

Kunstverket tar formKunstverket tar form. 

Refleksjoner

- Iris er jo svært opptatt av å vise at avfall er ressurser som kan bli til nye produkter, og med verkene til kunstneren Bordalo II ser vi allerede at det skaper refleksjoner til vårt eget forbruk, og bruk-og-kast mentaliteten i 2019. Dette er vår jubileumsgave til innbyggerne i Salten, og takk for innsatsen med et mangeårig fokus på nitidig kildesortering, sier administrerende direktør Leif Magne Hjelseng i Iris. 

Inspirere

Iris har alltid strukket seg langt for å inspirere til å gjøre det rette for miljøet. Enten det er å gjøre det enklere å gjøre det rette på miljøtorgene, eller dumpe 50 tonn strandavfall foran Stormen for å vise at det nytter å gjøre en innsats i strandrydding. Men kan virkelig kunst få flere til å kildesortere enda bedre?
  Gøran Moya i kunstnerorganisasjonen Up-North har bistått Iris med å få den anerkjente kunstneren til Salten. Moya har vært sentral i alle de store veggmaleriene i Bodø og Sulitjelma.

Bordalo IIBordalo II legger sist strøk på verket. 

Stolt

- Jeg håper folk i Salten forstår hvor stort dette er. Up-North har lenge prøvd å få til et samarbeid med Bordalo II.  Han er svært ettertraktet og travel, så vi er ekstremt glade for at vi fikk dette til sammen med Iris.
  Spesielt siden samlingen, med totalt 12 skulpturer representerer et svært viktig budskap - nemlig at vi må redusere forbruket vårt for å ta vare på dyrelivet vårt.
  - Han er helt klart et av de mest relevante og “hotteste” aktørene innen urban kunst i verden i dag, sier en engasjert Moya.

Samarbeid

Gøran Moya i kunstnerorganisasjonen Up-North har bistått Iris med å få den anerkjente kunstneren til Salten. Moya har vært sentral i alle de store veggmaleriene i Bodø og Sulitjelma.

  - Jeg håper folk i Salten forstår hvor stort dette er. Up-North har lenge prøvd å få til et samarbeid med Bordalo II, men han er svært ettertraktet og travel, så vi er ekstremt glade for at vi fikk dette til sammen med Iris. Spesielt siden samlingen, med totalt 12 skulpturer representerer et svært viktig budskap - nemlig at vi må redusere forbruket vårt for å ta vare på dyrelivet vårt.
  Bordalo II har hittil i karrieren hatt fire egne utstillinger, samt gjestet et titalls internasjonale kunstfestivaler og utstillinger.
  - Han er helt klart et av de mest relevante og “hotteste” aktørene innen urban kunst i verden i dag, sier en engasjert Moya.

Bordalo IIBordalo II setter fokus på bærekraft og naturen i sine prosjekter. 

Besøkte Bodø

Bordalo II har hittil i karrieren hatt fire egne utstillinger, samt gjestet et titalls internasjonale kunstfestivaler og utstillinger.
  - Jeg har så lenge jeg kan huske vært glad i dyr, trær, planter og naturen i seg selv. Det er dette som er fundamentet på vår planet, og det synes jeg vi skal ta vare på. Det har alltid vært en del av mitt liv, sier kunstneren, som besøkte Iris og Vikan tre dager i sommer der han laget to ørner av avfall fra Salten på murveggen.
  Verkene har allerede fått stor oppmerksomhet utover Salten, og både ansatte og brukere av miljøtorgene har kommet med overveldende gode tilbakemeldinger. Kunstprosjektet koster en million kroner. Det vil si litt over 80.000 kroner for hver skulptur. Det er kostnader som ikke dekkes over renovasjonsgebyret. Tross alt når Iris gir en gave til folket i Salten, skal de ikke selv være med å betale gaven.

Tatt godt imot

- Det er rørende å se når folk går helt inntil et Trashanimal, og innser at det er laget av forbruksvarer som noen har kastet. Denne undringa gjør noe med oss alle. Vi forstår at de tingene vi tror vi må ha, blir ikke borte når vi ikke vil ha dem lengre. Vi må bruke dem på nytt på en eller annen måte - enten som nye produkter eller energi, sier Hjelseng i Iris. 
  Artur Bordalo da Silva, eller Bordalo II som er kunstnernavnet, følte at oppdraget gav ham noe ekstra. Hans slagord er “One man's waste is another man's treasure”, og ved hjelp av kunsten vil han at vi skal begynne å snakke med hverandre om hva vi egentlig trenger. Hvor mange ting trenger du for å føle at livet ditt er verdt å leve?

Endring

- Måten vi lever på, som vi mener er den riktige, viser seg nå å ikke være det. Vi må endre mange ting og finne andre løsninger på hvordan vi lever, sier Bordalo II.
  Kanskje er det på tide å omdefinere bærekraft til et mer folkelig perspektiv? Om vi begynner å tenke oss om på hvor mange ting vi egentlig trenger, vil det få en enorm forskjell for miljøet? For selv om Iris er en forvalter av avfall som ressurs, så trenger vi samlet mindre avfall. Det avfallet vi har, må vi kildesortere, slik at vi kan bruke det på nytt.

Bordalo med ørnmaBordalo II var meget godt fornøyd med jobben han gjorde på Vikan. Neste stopp Los Angeles i USA. 

Takk Salten

Vi ser allerede at kunsten til Bordalo II gir folk i alle aldre en knagg å henge samtalen på. Det finnes ikke noe finere enn en seksåring som snakker med bestemor om hvorfor det er to ørner laget av avfallet vårt på Vikan.
  Tusen takk for at alle dere i Salten kildesorterer, og fortsetter den fantastiske jobben dere gjør hver eneste dag. Vi håper at Trash Animals of Salten er en påminnelse på miljøtorgene våre på at din innsats gjør en forskjell for både mennesker, dyr og natur.