Bård med skulpturBård Olsen, som har ansvar for miljøtorgene på Furulund i Steigen og på Tømmerneset i Hamarøy er veldig fornøyd med skulpturen.

Hvem ellers skulle avduke skulpturen på miljøtorget på Furulund i Steigen enn akkurat Lillian Selvik.
  - Dette er jo beint ut sagt helt fantastisk. På Sørsia i Steigen har vi gjennom Leines grendelag fått strandvoktere til å plukke plast på ti strender gjennom hele året.  Det er skikkelig artig at vi i begynnelsen av prosjektet tenkte på å få inn en kunstner og laget et kunstverk for hver strand. Da ville vi fått ei to kilometer lang kunstløype. Planene er ikke lagt helt død, kunne Selvik fortelle under avdukingen av kunstverket.

Kritikk

- Bordalo II er en portugisisk kunstner og aktivist. Hans kunst er ikke bare for å gjenbrukes. Den er også en kritikk til verden vi lever i. Vi omgjør oss med masse ting, masse, masse søppel uten å tenke over det. Bordalo II lager avfallsdyrene for å gi de uten språk en stemme. Via dyrene og fuglene av søppel vil han tydeliggjør vårt enorme forbruk, kunne Selvik fortelle de frammøtte.
  Hun har selv laget et lite kunstverk, en krans, som på avstand ser flott ut, men med nærmere øyesyn viser masse forskjellig plast. Felles for all denne plasten er den er plukket på strendene på Sørsia, og at den er en stor trussel for livet i fjære og havet.   

Fokus på forbruk

- Trenger vi det. Trenger vi kunstinstallasjoner, sanger og kunstferdige foto av og om søppel. Var det nødvendig da Terje Nilsen satte seg ned og skrev:

                         På en bar på Aker brygge sett et silkeslips og
                         skryt av den siste feite dealen og lar dyre dråpa
                         flyt. Mens jorda, jorda vi bor på blør, jorda
                         mora vårres mora dør.


- Trenger vi de her plagsomme kunstnerne som setter fokus på det enorme forbruket vårt. Mennesket er jo den absolutt største trusselen mot dyran, fuglan, feskan, kvalen, havet, lufta, ja mot hele jorda, mora vårres jorda.

kakefestBursdagskake på miljøtorget på Furulund. 
 

Svaret er ja

- Kunst i det offentlige rom er en ideell måte å forandre mentalitet på. Den har kraften til å berøre. Grå vegger sier ingen ting, sier Bordalo II.  
  - Så ja mitt svar er et ubetinget og høyt og tydelig ja, vi treng oppvåkning og ta tak i det overdrevne forbruket. Derfor er det med stor glede og takknemmelighet at jeg har fått æren til å avduke denne nydelige utforma påminnelsen. Dette er en genial investering Iris.
  Genial og versegod Steigen.