Avduking av skulpturen på Halsa
- Det er ikke mange her på Halsa som kjenner til at det i 2008 ble unnfanget en maritim miljøbedrift på Sørheimbrygga, som senere ble utviklet i et nært samarbeid med Iris. Siden den tid har Nofir samlet inn mer enn 40.000 tonn kasserte redskaper fra fiskeri og oppdrett fra hele 16 land på fem ulike kontinenter, forteller Ruud.
Nye produkter
Det er kun Heidi som i dag har kontor på Halsa. Administrasjonen sitter i Bodø, markedsansvarlig i Polen og to underselskaper er etablert i Litauen og Tyrkia. Alt av avfall selskapet samler inn blir resirkulert. Nøtene blir det spunnet ny tråd av, som brukes i produksjon av klær og gulvtepper.
Men også hagemøbler og handlekurver er produkter som kommer fra resirkulert utstyr fra næringene.
Leder for miljøtorget på Halsa, Geir Selvik, sammen med Heidi Ruud og spekkhuggeren som skal stå på miljøtorget.
Ressurser på avveie
- I likhet med den portugisiske gatekunstneren Bordalo II kjemper også Nofir en kamp mot ressurser på avveie. Det er derfor ekstra hyggelig å være den som får æren av å avduke skulpturen her på miljøtorget på Halsa. Vi trenger alle en påminnelse om vårt overforbruk, og en liten pause der vi kan tenke igjennom hva bærekraft betyr for den enkelte av oss. Og det er ingen tvil om at akkurat denne skulpturen passer godt inn i det kystsamfunnet vi er, sa Heidi Ruud, før hun avslørte hva som skjulte seg under presenningen.
Nøye studert
Avdukingen på Halsa skjedde nesten på dagen et år etter at miljøtorget ble åpnet i fjor. Mange av de som var med på åpningen, var også med under avdukingen.
Og de likte det de fikk se, for skulpturen ble nøye studert. At den i sin helhet er lagt av avfall, overrasket de fleste.
- Det er viktig at vi klarer å stoppe avfall på avveie, og spesielt avfall som havner i havet, sier Ruud.
Skulpturen ble nøye studert.
Stolt
Hun var den første ansatte i Nofir, og har ansvar for at avfallet blir hentet og fraktet til datterselskapet i Litauen. Her foregår all videreforedling, før de ulike enhetene blir sendt videre og går inn i ny produksjon.
- Vi er utrulig stolt over hva vi har fått til i Nofir. I samarbeid med næringene har vi klart å få på plass en logistikk som tar vare på store mengder avfall fra fiskeri og oppdrett, og bidrar til resirkulering og produksjon av nye produkter.
Legges merke til
Det arbeidet Nofir gjør er blitt lagt merke til. Ikke bare lokalt, men nasjonalt og internasjonalt. Selskapet høster også stor anerkjennelse fra myndighetene. Da daværende klima- og miljøminister Vidar Helgesen besøkte Nofir i 2016, ble han imponert over virksomheten.
- Sirkulær økonomi som gir renere hav - det er grønn konkurransekraft i praksis, var hans kommentar.
Men det er ikke bare Helgesen som er stolt, det er også de ansatte.
- Det er alltid hyggelig og bli lagt merke til. Vi har et klart mål om å utgjøre en forskjell. Gjennom å skape en verdi fra marint avfall tar vi også et viktig samfunnsansvar, sier Heidi Ruud.
Kaffe og kaker hører med når Iris markerer 25 år med skulpturavduking.