Avduking Tømmernes
Filip Mikkelsen avduket Bordalo-skulpturen på Tømmernes.

Det måtte selvfølgelig bli en spekkhogger, som er kjente for å tråle etter sild på Tysfjorden. Innerst i denne fjorden, i Hellmobotn, trådte Filip sine barnesko. Og her har han sitt hytteparadis som han besøker så ofte han kan.

Stemme

- Målet til Bordalo II er å gi en stemme til de som ikke har det, også naturen i seg selv, i kampen for et bedre klima og en bedre verden.
  - Jeg kjenner meg igjen i Bordalo sin stemme for naturen selv.  Jeg har vokst opp med at vi bestandig skulle forlat en plass ute i naturen på samme måte som vi fant den. Som barn fikk vi høre historier om at hvis vi ikke gjorde det, kom urmaura og urfrosken å hevna seg, fortalte Mikkelsen under avdukningen på miljøtorget på Tømmernes.

Avduking
Filip Mikkelsen sammen med frammøtte og ansatte under markeringen på miljøtorget.


Greta Thunberg

- I dag blir min barndom utfordret av Greta Thunberg. Hennes budskap er at det ikke er nok at vi forlater verden som den var da vi ble født. Vi må sørge for at den er i bedre tilstand. Det håper jeg vi lykkes med og at dette kunstverket kan være en påminnelse om det.
  Han har tatt på seg festdrakten i dag. For Filip Mikkelsen er det en stor begivenhet å være med å bidra til et bedre samfunn.
  - Vi har en stor forpliktelse, også lokalt, til å tenke miljø og overlevelse. For det er det det handler om på sikt, sier han.

Filip MikkelsenFilip Mikkelsen tok på seg festdrakten når han skulle avduke skulpturen på Tømmernes. 
 

Naturen

Han har lært å leve av naturen og samtidig som å vise respekt for skaperverket. I Helmobotn var det naturalhusholdningen som holdt liv i de som bodde der. Fiske, fangst, husdyrhold og høsting av det naturen gav. Salg av multer og ryper var en viktig inntektskilde.
  - Vi produserte ikke avfall. Matrestene fikk dyrene, og det som ble ødelagt av utstyr ble reparert. Vi levde i en helt annet tid enn det bruk-og-kast-samfunnet vi har i dag.
  - På vegne av Nye Hamarøy kommune og alle oss innbyggere i den nye kommunen vil jeg derfor gratulere Iris med et synlig bevis på behovet for å tenke miljø i vårt daglige liv, og for at selskapet går foran i kampen for miljøbevissthet i våre omgivelser.