Avduking Oppeid Lederen for Up North, Gøran Moya, opprinnelig fra Hamarøy, fikk æren av å avduke den første skulpturen i serien «Trash Animals of Salten».

Han har vært bindeleddet mellom den portugisiske kunstneren Bordalo II og Iris. Og hva var vel mer naturlig enn at det var akkurat Moya som fikk æren av å avduke den første skulpturen i hjemkommunen Hamarøy.
  - For meg er det ekstra hyggelig å få mulighet til å ta et kunstprosjekt tilbake til Hamarøy, siden jeg opprinnelig kommer fra kommunen. Dette er stror, sier en fornøyd Moya.
  Bortsett fra installasjonen med to ørner på murveggen på Vikan, er samtlige skulpturer på de øvrige 11 miljøtorgene produsert i Bordalo II sitt studio i Lisboa i Portugal.

Vekker oppsikt

- For kunstneren er dette det største prosjektet han har gjort. Han måtte hyre inn ekstra folk for å levere de 11 skulpturene i tillegg til det han gjorde fysisk på Vikan.
  - Jeg har ikke tvilt på at vi skulle komme i mål, men det har vært en del hinder på veien. Ikke minst på logistikk-siden for å få skulpturene fra Lisboa til Bodø. Men nå er de utplassert på alle miljøtorgene, og med det har Iris sørget for et fantastisk prosjekt som hele Salten får ta del i. For dette er stort, ikke bare lokalt, men også nasjonalt og internasjonalt, sier Moya.

Imponert

Ekteparet Hildur og Roald Finvik fant veien til miljøtorget på Oppeid under avdukingen av skulpturen. De ble imponert over kunstverket.
  - Det er helt fantastisk hva kunstneren har klart å lage av avfall. Vi er rett og slett imponert, sier Hildur, som også kan fortelle at hun er god kildesorterer.
  Ekteparet har for lengst levert inn matdunken etter at de begynte å kompostere matavfallet selv hjemme. Og de øvrige fraksjonene har ekteparet full kontroll på.
  - Vi er også innom miljøtorget på Oppeid med avfall, og nå blir det ekstra hyggelig å komme hit.

Kakefest på OppeidNår Iris feirer sine første 25 år hører bursdagskake med. 

Aktuelt

Gøran Moya roser også ledelsen og styret i Iris som bestemte seg for å satse på kunst når selskapets 25 første år skulle markeres.
  - Når vi endte opp med dette prosjektet, som var stort og vanskelig å få gjennomført, var Iris fortsatt veldig positiv. Og når man nå ser resultatet så er det all grunn til å rette en stor takk til Iris.
  - Nå håper jeg at folk som er innom miljøtorgene tenker seg ekstra om når de sorterer, og at skulpturene brukes aktivt både av Iris og lokalbefolkningen i kommunene der skulpturene er plassert.