Holder tale12-åringene India Sandåker (t.v.) og Katharina Klette holdt tale foran mange frammøtte på miljøtorget i Misvær før de avduket skulpturen til Bordalo II.

 - Vi streiket for et bedre miljø og at ingen gjør noe. Det er mange voksne som ikke tenker over konsekvensene,  og som med sitt forbruk ødelegger vår framtid, forteller jentene.
  I dag har de på seg flyveekorn-drakter. For i likhet med kunstneren Bordalo II ønsker også de å gi dyrene en stemme.

Vårres framtid

Katharina brukte sin 12 årsdag til å skrive tale sammen med India.  For jentene ønsker å si noe før avdukingen, spesielt til de voksne.
 På denne hustrige vinterdagen trekker vi innomhus i lokalene på Miljøtorget i Misvær.
  - Miljøet e viktig for oss. Det e vårres framtid og vårres etterkommera sin framtid vi skaper nu. Hvis vi fortsetter sånn vi gjør i dag blir det ikke en særlig bra framtid.
  - Forrige sommer var vi og to andre og plukket søppel. Vi trodde det var bare litt søpppel, men da vi vi gikk dypere inn i skogen fant vi ut at vi hadde funnet et gammelt søppeldeponi, kunne jente fortelle.

Mange frammøtte i MisværMange tok turen på miljøtorget for å overvære markeringen av Iris sitt 25 års jubileum med kakefest og avduking av skulptur.

 

Bekymret

- På to daga plukket vi 56 søppelsekker, pluss 16 dekk og mange store oljefat og andre tønner, bensin-kasser og andre ting som ikke fikk plass i sekkene. Og vi er enda ikke ferdig, langt ifra. Mange dyr kan spise den søpla og uten dyrene kan ikke vi menneskene leve.
  - Klimaendringene er virkelige og der er bare vi som kan stoppe de.
  Jentene er bekymret for framtiden, men ikke pessimister. De liker dårlig de store klimaendringene.

Tale i MisværIndia og Katharina fortalte i sin tale at de er bekymret for framtiden.

 

Kildesortere

- Været blir varmere og isen og snøen smelter. Da utryddes alle dyrene som bor i kaldt klima som for eksempel isbjørner og pingviner. Det blir også mer regn og ikke snø, sa de, før de slo et slag for Iris og verdensmesterskapet i kildesortering.
  - Vi må alle bli bedre å kildesortere og hjelpe hverandre til å bli best i verden.
  - Dyran treng oss, og vi e gla for at Iris sett fokus på bærekraft, sa Katharina og India før de gikk ut for å fjerne presenningen av skulpturen.

Måtte kjenne på skulpturenFlere måtte kjenne litt på skulpturen etter avdukingen.

 

Ros til Iris

Både jentene og de mange som hadde funnet veien til miljøtorget i Misvær denne litt hustrige vinterdagen likte det de fikk se. Skulpturen til Bordalo II, laget av avfall ble nøye studert.
  Men det var ikke bare skulpturprosjektet lokalbefolkningen var opptatt av. De ga også ros til Iris for at de har et flott og ikke minst ryddig miljøtorg i bygda, som gjør det enkelt å kvitte seg med avfallet.

Kveldsmørket har senket seg. Skulpturen til Bordalo II laget av avfall har fått sin plass på miljøtorget. Og Katharina og India har fått oss til å tenke litt ekstra på hva bærekraft betyr for oss.