To mann og trillebåreRobert Pettersen med Ken-Thomas Olsen i trillebåra. Det ble mange humoristiske kommentarer. 

Det som startet som en vill idé for mange år siden, er nå et kjærkomment og populært innslag i de sosiale kanalene til Iris. Siden den gang har vi presentert nesten 1000 ulike Skrotfunn – fra og til folk i Salten.
  - Har trillebår, trenger mannen oppi… Kommentaren er signert Lillian Låve Selvik fra Steigen, på et av våre “Skrotfunn” på Facebook - Iris sitt konsept for å tilgjengeliggjøre og inspirere til gjenbruk i sosiale medier.

Fokus på gjenbruk

Ideen om å sette fokus på gjenbruk i sosiale medier kom fra Jannike Ramsvik fra Riktig Spor i 2013, som et virkemiddel for å få økt trafikk på Facebook. Utgangspunktet var mottoet “det som er skrot for noen, kan være gull for andre”.
  Dette viste seg raskt å være noe våre følgere virkelig har satt pris på, enten det har vært kunstverk, møbler, kister eller andre bruksgjenstander som denne trillebåra. Felles for dem alle er at de har «levd» et liv som den tidligere eieren har ment var over, for så å få et nytt av noen som så monn i det, selv etter at det har havnet hos oss. Slik som den 200 år gamle kista vi berget fra trevirkecontaineren på Vikan, som fikk et nytt og godt hjem i riktige omgivelser på handelsstedet på Kjerringøy. 

To damer og to lenestolerGunn Willumsen presenterte gyngestolen, og vinneren Kjersti Svendsen laget godstol av skrotstolen. 

Nostalgisk

Skrotfunnene, som legges ut en gang i uken, gis vekk til en av dem som har lagt igjen en kommentar i bildets kommentarfelt på Facebook eller Instagram. Og vi får mange kommentarer på hvert Skrotfunn, både humoristiske og nostalgiske. Det er mange kjenner igjen, og har minner knyttet til gjenstandene som reddes av de ansatte på miljøtorgene i Salten.
 

«Å ei slik klokke husker jeg bestemor og bestefar hadde. Den vil jeg gjerne vinne.»

«Mormor hadde en slik rokk, det var stas å komme til henne når hun brukte den. Det hadde vært hyggelig å vinne den. Den skal få hedersplass i stua.»


«Når jeg overnattet hos farmor og farfar som liten hadde de ei slik skyveseng som pappa lå i da han var liten. Har mange gode minner fra helgene sammen med dem.»

«Ingen tvil, det er et Edda radiokabinett. Bygd hos Edda radiofabrikk som lå i Elgesætergate, rett over gaten for Studentersamfundet i Trondheim. Vinner jeg dette kommer det til å få hedersplassen i gammelstua....»
 

Tilbakeblikk

Jeg kunne laget en lang  liste med flotte, nostalgiske kommentarer fra våre Skrotfunnposter.
  Selv  fikk jeg assosiasjoner fra den gang jeg jobbet på fiskebruket til min far og onkel på 70-tallet, da jeg så denne trillebåra. Der hadde vi nemlig flere gamle trillebårer laget i tre, ikke ulik den Robert og Ken-Thomas presenterte som Skrotfunn. 

TraktorDenne traktoren er det mest populære Skrotfunnet vi har presentert.

Enorm interesse

Det var ikke bare trillebåra som skapte følelser hos mange. Det samme skjedde da vi la ut den gamle Fordson Dexta-traktoren som Skrotfunn. Nærmere 3000 personer skrev kommentarer og ville sikre seg det unike Skrotfunnet. Bildet ble delt av mange, og hadde en rekkevidde på nærmere 130 000 personer. Vi har verken før eller senere opplevd så stor respons på et Skrotfunn. Traktoren havnet i Saltdal, og mannen som vant kjørte den fra Vikan med følgebil, noe det selvfølgelig også ble stor oppmerksomhet rundt. 

Vi vil du skal kaste mindre

For noen år siden besøkte jeg Kjersti Svendsen på Ørnes. Hun var den heldige vinneren av både et skatoll og en gyngestol. Skatollet hadde hun malt hvitt, satt på nye knotter og lagt tapet på veggene inni. Den slitte gyngestolen var ikke til å kjenne igjen, med en fin gråfarge på treverket og nytt stoff av gamle dongeribukser. Tittelen på reportasjen måtte bli “fra skrotstol til godstol”.
  Det er nettopp disse historiene om møbler og ting som har fått nytt liv, som gjør at vi har holdt fast ved Skrotfunnene gjennom alle disse årene. Fordi vi ser at denne lille innsatsen vi gjør i sosiale medier faktisk kan bidra til en aldri så liten holdningsendring i forhold til bruk og kast.

Dame med malerpensel
Marthe Mølstre har vist oss hvordan vi kan gi nytt liv til gamle ting. 

Mer inspirasjon

Det finnes heldigvis mange som Kjersti Svendsen, som bruker tid og penger på å sette i stand gamle møbler. En av dem er fotograf Marthe Mølstre, som på oppdrag fra oss i Iris har renovert en rekke Skrotfunn, og inspirert oss gjennom hele prosessen med sine flotte bilder.
  En annen er Tore Nilsen, som du kan lese om her i vårt digitale Irisnytt.
  Når man jobber på et avfallsmottak slik som vi gjør, får man virkelig se hvor mange brukbare ting som kastes. Og nettopp derfor har gjenbruk blitt en viktig sak både for Iris, og for meg personlig. Våre ansatte klarer bare å redde en brøkdel av alt som kunne vært brukt igjen, lengre eller på nye måter. Men dette kan vi alle gjøre noe med, ved rett og slett å kaste mindre. 

For det som er skrot i dag, kan fort bli til gull i morgen - med litt omtanke, kreativitet og arbeidsinnsats.