Dame med malingspenselMarte Mølstre liker å sette farge på tilværelsen. 

I NRK-serien «Sløsesjokket» settes det i kveld fokus på møbler. Her kommer det fram at det hver uke kastes enorme mengder med kontormøbler i Norge. Men også vanlige møbler havner blant annet hos Iris og blir til slutt brent i stedet for gjenbrukt. 
  I Iris ønsker vi å bidra til at folk kaster mindre og gjenbruker mer. For å vise at det som er skrot for noen kan være gull for andre, ble det for ni år siden etablert en egen konkurranse på Facebook hvor ulike Skrotfunn blir «loddet ut». Rundt 500 gjenstander har opp gjennom årene funnet veien tilbake til husholdningene i Salten.

komodeEn liten kommode før og etter at Marthe har pusset den opp. 

Nytt og gammelt

For to år siden fikk Iris eksperthjelp fra Marthe Mølstre for å gi Skrotfunnene nytt liv og nye funksjoner, og inspirerer til mer ombruk.
  Marthe er profesjonell fotograf. Hun fanger stjålne øyeblikk med kameraet. Om du sjekker ut Instagramkontoen hennes, vil du se ansikter som stråler imot deg, strikkeprosjekter og ikke minst oppussingsprosjekter. Hennes evne til å pusse opp det gamle, og plassere det sammen med det nye og moderne er unik, og blir lagt merke til av flere tusen følgere på Instagram.

Dame med skrot

Kontraster

- Det finnes nok de som er mer interessert i interiør enn meg, men jeg er opptatt av det spesielle. For eksempel hvordan man kan bruke gamle møbler sammen med nye, eller hvordan møbler eller gjenstander som har levd et langt liv, kan få et nytt liv i en helt ny drakt.
 - Jeg liker ting som er annerledes og kontrastfylt. Klær, farger, møbler eller andre ting som er utenfor det «normale» har alltid opptatt meg, sier Mølstre, som har fått utallige tilbakemeldinger fra folk som er blitt inspirert av henne til å gi møblene nytt liv.

GitarerEn gitar kan også gjøre nytte som møbel bare man er kreativ. 

Instagramutfordring

Også på Iris Salten sin Instagramkonto og på Facebook kan du få gode tips til hvordan man kan gi nytt liv til gamle Skrotfunn. For Marthe tok utfordringen fra Iris og har pusset opp hele 30 ulike gjenstander. Og flere kommer for allerede på søndag presenterer vi et nytt Skrotfunn som hun har pusset opp. Det legges ut slik at alle som skriver en kommentar er med i trekningen. Og skulle du ikke bli den heldige vinner, håper vi at Marthe kan være en inspirator for deg til å pusse opp andre gjenstander.

Utfordring

- Dette var en utfordring jeg rett og slett ikke kunne si nei til. Jeg vil vise at ting og møbler ikke har noen datostempling, men nærmest evigvarende liv, sier Mølstre.
  På Instagram gir hun oss et innblikk i oppussingen av Skrotfunnene, slik at våre følgere kan starte egne prosjekter. For Marthe handler det ikke bare om å ta en utfordring, men om vise at gamle gjenstander kan sees på, og brukes, på flere forskjellige måter.

Gamle stolerGamle stoler blir som nye med litt farge og nytt trekk.

I himmelen på Vikan

På miljøtorget på Vikan kan man formelig se ilden bli tent i Marthes øynene, idet vi åpner containeren hvor vi samler Skrotfunnene folk i Salten har kvittet seg med. Det første hun plukker ut var en gammel gitar og en radio. Gitaren skal få bli en vegghylle, og radioen skal få gjøre nytte som blomsterkasse i stedet for radio.
  Og det er akkurat det hun er så dyktig til, å få oss til å se gamle ting på nye måter. Hun ser fort for seg sluttresultatet, og gir seg ikke før det blir akkurat slik hun så det for seg.

Inspirere til gjenbruk

- Vi burde kaste mindre og ta vare på mer. Jeg håper at jeg kan bidra med ideer og inspirere noen til å starte sitt eget oppussingsprosjekt i stedet for å kvitte seg en sliten gjenstand, sier Mølstre.

Du finner Marthes Skrotfunn på vår Instagramkonto @iris_salten og på Facebook.com/irissalten. Vi anbefaler også kontoen til Marthe Møstre

KisteMarthe liker utfordringer, og resultatet er det ikke mye å si på.