Mann med to stolerTore Nilsen med to stoler som har fått nytt stoff. 

- Ble det så mye, sier han med et lurt smil, når vi forsøker å oppsummere over 50 år som møbelsnekker.
   For det var egentlig det han utdannet seg til når han startet i lære hos Det norske møbelsenter i Oslo i 1965.
- Da var planen at jeg skulle produsere nytt, men jeg syntes det var for jævlig at så mye brukbare møbler ble kastet uten å være utslitt. Det ønsket jeg å gjøre noe med, derfor startet jeg for meg selv i Vestby sør for Oslo, forteller Tore.

To personer med en sofaDet er mye arbeid som skal gjøres før sofaen er klar til henting. Her tilpasser Jurgita og Tore stoffet. 

Først ute

Lite visste Tore da, at han var flere tiår foran sin tid, som gründer av en bedrift tuftet på bærekraftsprinsipper, FNs klimamål og det grønne skiftet.
  - Når jeg jeg begynte med dette for over 50 år siden var jeg veldig opptatt av gjenbruk, og av å ta vare på møblene slik at de kunne brukes lengre. Gjenbruk er like viktig for meg nå som da, men jeg tenker ikke så mye over det i det daglige - det er jo dette jeg alltid har holdt på med, forteller han. 

Melkekasser med stoffprøver

Da han startet bedriften kjørte han rundt og hentet møbler hos kundene, reparerte dem og kjørte dem tilbake.
  - I bilen hadde jeg tre melkekasser med stoffprøver, slik at vi raskt kunne bli enige om hvilket stoff jeg skulle bruke. I en periode samarbeidet jeg også med en møbelbutikk i Kongsberg om reparasjoner, men det ble etter hvert så mye at jeg måtte si nei til disse oppdragene, sier Tore som er i full gang med å montere nytt stoff på en rundt 100 år gammel sofa når vi besøker han på verkstedet på Langstranda i Bodø. 

Tre personer og en sofaEn gammel sofa og to stoler er hentet i Finnmark. Tore og Jurgita skal skifte trekk, før de havner hos eierne på Soløyvannet i Bodø. 

Et marked i endring

Selv om Tores Møbelservice alltid har hatt nok å gjøre, merker han en endring i folks holdning til gjenbruk. Til verkstedet kommer de fra fjern og nær for å få reparert gamle skatter.
  - Denne sofaen og de to stolene som hører til, kom eieren kjørende med helt fra Tromsø. Det er stadig flere som velger å ta vare på gamle møbler og ønsker å sette på nytt stoff. Vi gjør svært lite med trevirke, for litt av sjarmen er jo at det skal se brukt ut.
  - Det er nesten som de gamle møblene har sjel, og det har stor verdi for eierne å få satt dem i stand. Og det er veldig hyggelig for oss å få lov til og gjøre det. I tillegg er de gamle møblene mer forseggjorte og solide, med utskjæringer og gjerne litt ekstra detaljer i stoffet, sammenliknet med nyere møbler, forteller tusenkunstneren.

To personer

Kunder

Det ringer på døra, og et par fra Bodø kommer innom med en sofa og to stoler de har hentet på Sørøya i Finnmark. De fantastiske møblene skal nå trekkes om og få nytt liv i Bodø.  
 - Kundene kommer innom med alt fra ødelagte bilseter, båtputer, kalesjer, snøscooter-seter, interiør i bobiler og campingvogner, til store møbler - ja egentlig alt som kan repareres. Men det meste av tiden går med til å skifte stoff på møbler, sier Tore.

Fra Vilnius

Økende oppdragsmengde og en felles lidenskap for gjenbruk og godt håndtverk har ført Tore og Jurgita Vitkauskiene (42) sammen. Hun er opprinnelig fra Vilnius i Litauen, men er nå bosatt sammen med sin litauiske mann på Venset i Fauske. Her har paret kjøpt hus og funnet sitt paradis.
  Jurgita jobbet på en fabrikk i hjemlandet hvor hun sydde alt fra klær til bilsetetrekk. For ti år siden kom hun til Salten, og nå er det hun som eier og driver Tore’s Møbelservice, med Tore som ansatt.
  - Tiden var inne for å overlate roret til Jurgita. Hun har overtatt bedriften. Men jeg har ikke tenkt å pensjonere meg ennå. Jeg trives godt med å fylle dagene med meningsfylt arbeid, sier veteranen i det han stifter fast stoffet på sofaen. 

Dame som syrJurgita Vitkauskiene har lang erfaring med både saks og symaskin. – Det eneste som betyr noe er at kundene er fornøyde, sier hun. 

Samarbeid 

Fra naborommet høres lyden fra en symaskin, Jurgita skifter trekk på en lenestol. Her må det presisjon til for å få riktig form på det sennepsgule trekket som skal erstatte gammelt slitt stoff.
  - Hun er et petimeter, sier Tore med et smil.
  - Det er bare en ting som teller, og det er at kundene skal være fornøyde med jobben vi gjør, sier Jurgita.
  - For mange er dette ikke bare et vanlig møbel i stua, men noe som brukes hver dag i mange, mange år og som de har et forhold til. Det hender at vi også må skifte fjærer og stramme opp, for at stoler og sofaer skal bli gode å sitte i, fortsetter hun og gir de to delene til Tore. 
  - Det er stort sett slik vi samarbeider, sier Tore og forlater sofaen for å sette sammen stolen. I løpet en noen minutter er rygg, sete, armlener og bein på plass og eieren kan hente sin gamle stol i ny ham.
  - Vi jobber utrolig godt sammen. For meg vil det bli vanskelig å drive bedriften uten at Tore er med. Hvis han en dag bestemmer seg for å slutte må jeg ha inn en ny Tore, sier Jurgita, mens hun ser bort på kollegaen og smiler.

 


Se filmen om Tore og Jurgita.

 

Tidkrevende

- Det er lite av det vi holder på med som er snargjort, for når stoff skal tilpasses, sys og monteres tar det tid. I tillegg skal møblene demonteres og monteres igjen, som denne sofaen som jeg holder på med nå. Vi gjør alltid vårt ytterste for at resultatet skal bli så bra som mulig, samtidig som vi prøver å å spare på stoff der vi kan. Dette stoffet er ganske dyrt, derfor forlenger vi den delen som ikke er synlig med en billigere type eller rester vi har liggende, forklarer den erfarne møbelsnekkeren.

Mann renoverer sofaI over 50 år har Tore Nilsen gitt nytt liv til gamle møbler.Her er i full gang med å renovere en hundre år gammel sofa, som kunden har kjørt ned til Bodø fra Tromsø.  

Bedriftsmarkedet

Det er ikke bare privatpersoner som henvender seg til Tore og Jurgita. Også stadig flere bedrifter velger å trekke om gamle stoler og møbler i stedet for å kjøpe nytt.
  - Det er hyggelig å se at også de tenker langsiktig og velger å gjenbruk fremfor å kjøpe nytt, det er både billigere og mer bærekraftig.
  - I tillegg til oppdrag fra privatpersoner og bedrifter, har vi også avtale med alle møbelbutikker i byen, hvor vi utfører reklamasjoner, forteller Jurgita.

Tore og Jurgita har funnet sin viktige plass i Salten, og de to utgjør en stor forskjell i det “bruk-og-kast”- samfunnet vi lever i. Her i verkstedet på Langstranda er det i hvert fall ikke mye som kastes. 

To personer med stoff til lenestolerDet sys og klippes i stoff dagen lang i møbelverkstedet på Langstranda. – Vi utfyller hverandre. Den dagen Tore slutter må jeg ha en ny Tore her, sier Jurgita.