glass og metallemballasjeDette er eksempler på glass- og metallemballasje som skal i dunken. 

- Spør deg selv, er dette emballasje? Hvis svaret er ja, kan du fint putte det i dunken. Er derimot svaret nei, og det du holder i hånden er et produkt laget av glass eller metall, skal det enten i restavfallet eller leveres på miljøtorget, forteller Schistad Berg.

Dette er emballasje

Alt som har inneholdt noe er emballasje. For eksempel glassflasker og bokser uten pant, vinflasker, syltetøyglass, hermetikkbokser av metall som f. eks makrell, leverpostei og fiskeboller.
  - Husker man dette er man kommet langt på vei med å være verdensmester i kildesortering av glass- og metallemballasje, forklarer hun engasjert.
  Saltens befolkning er allerede veldig gode på kildesortering, og rådgiveren for miljø og bærekraft håper at større fokus på glass- og metallemballasje skal bedre kvaliteten på det avfallet Iris sender fra seg, slik at enda mer kan gjenvinnes.

 

 

Nye produkter

Alt avfall vi får inn fra husholdningene i Salten er ressurser til nye produkter. Vinflasker, syltetøyglass, barnematglass eller annen glassemballasje blir brukt i produksjon av ny glassemballasje eller i produksjon av Glasopor. Det er skumglass som brukes som fyllmasse. 
  - På samme måte som for glassemballasjen, brukes også metallemballasjen i nye produkter. Aluminium smeltes om og blir blant annet til nye stekepanner, og hermetikkbokser sendes til Mo i Rana der de blir til armeringsjern. 

Ødelagt termosEn termos skal ikke i dunken, men kastes i metallcontaineren på miljøtorget.

 

Gjenvinnes i det uendelige

- Det vi ser her er at mange sorterer feil. Denne haugen inneholder både gardinstenger, tørkestativ, kasseroller, stekepanner og store metallgjenstander. Ja, til og med en gassbeholder har havnet i dunken. Selv om den er tømt for innhold er det farlig avfall og skal leveres på miljøtorgene våre. Det samme gjelder alt metall og glass som ligger her som ikke er emballasje.
  - Det er viktig å tenke over at alt avfall har en verdi.  Når vi kildesorterer, reduserer vi behovet for å bruke jomfruelige ressurser i ny produksjon. Og det fine med glass, aluminium og stål er at det kan gjenvinnes i det uendelige, forklarer Schistad Berg.
  På oppsamlingsplassen for glass- og metallemballasje på Vikan ligger mange tonn klar for henting. For snart skal dette lastes i vogntog med kurs mot Fredrikstad og Sirkel sitt anlegg der.


 

 

Dette skal i dunken!

Glassflasker og bokser uten pant
Hermetikkbokser
Vinflasker
Myke metallbokser
Syltetøyglass med metallokk
Påleggstuber
Bokser av metall, som makrell i tomat-bokser
Barnematglass og metallokk
Telysholdere av metall
Aluminiumsbeger, f.eks former for kjøtt og fisk.
Aluminiumsfolie som ikke er klissete
Fakkelbokser
OBS! Drikkebokser med pant pantes i butikken.

 

Produsentansvar

Sirkel er et av flere selskaper i Norge som har ansvar for at glass- og metallemballasjen fra Salten blir omgjort til nye produkter. Selskapet eies og drives av produsentene av emballasjen og det er de som har ansvaret for at emballasjen de produserer blir gjenvunnet. Det er dette som kalles for produsentansvarsordningen.
  - Når vi kjøper et syltetøyglass så betaler vi et lite gebyr for at glasset skal gjenvinnes. Iris tar kostnadene med innsamling, men Sirkel dekker transportkostnadene til Fredrikstad og betaler en godtgjørelse per tonn for den jobben vi gjør. Det er dette som kalles produsentansvarsordning. Det gjelder også for annen emballasje som plast og papp, forklarer Schistad Berg.


 

 

Dette skal IKKE i dunken!

Knuste kopper, kar, drikkeglass og krystall leveres gratis i egen container på Miljøtorg for "Gips, porselen og keramikk og glass"
Speil uten ramme container for "Gips, porselen, keramikk og glass"
Svært skitten metallemballasje (restavfall)
Pillebrett (restavfall)
Drikkebokser med pant (i panteautomat)
Malingsspann og lakkbokser (leveres på Miljøtorget)
Spraybokser (leveres på Miljøtorget)
Spiker (egen container på Miljøtorg "Metall")
Lyspærer (leveres på Miljøtorget eller i butikken)
Elektrisk og elektronisk avfall (leveres på Miljøtorget)
Knust keramikk og ildfaste former leveres gratis i egen container på Miljøtorg for "Gips, porselen og keramikk og glass"
Vindusglass (leveres på Miljøtorget)
Emballasje som er en blanding av plast og aluminium, f.eks. potetgullposer og kaffeposer (restavfall)
Metall som ikke er emballasje f. eks gardinstenger, tørkestativ, bildeler og kasseroller (leveres på Miljøtorget)


Sikre høyere grad av resirkulering

- For å sikre at den jobben som gjøres i de tusen hjem i Salten ikke skal være til fånyttes, er det viktig at vi tenker emballasje når vi kaster avfall i dunken for glass- og metallemballasje. Hvis vi kaster mange ting som er laget av glass eller metall - og som egentlig skal leveres separat på miljøtorget, forringes sorteringsgraden av avfallet fra Salten, og det er det jo ingen som ønsker, avslutter Schistad Berg.

Så når du kaster noe - tenk emballasje!

 

Se den humoristiske filmen om hva som skjer med Harald når han ikke sorterer rett!