Utrullingen av den nye dunken starter tidlig neste uke uke. I første omgang får alle husholdninger i Bodø kommune og Valnesfjord til Røvika i Fauske kommune og noen abonnenter i Gildeskål ned til Kjøpstad ny dunk i år. I 2022 vil vi fortsette med tettbygde strøk i Fauske.

Lysegrønt lokk

- Når de øvrige områdene i Salten vil få større dunk for glass- og metallemballasje er ikke bestemt. Men om noen av våre abonnenter, som bor utenfor de området der dunkene nå blir skiftet ut, ønsker å bytte til en større dunk, er det bare å oppsøke miljøtorget og selv foreta bytte uten kostnader, sier Skjelvan.
  Den nye dunken har fått lysegrønt lokk i samme farge som det nye symbolet avfallsbransjen og produsentene har tatt i bruk. Det gjør det enda enklere å sortere glass- og metallemballasje i den nye dunken.

Bra for kundene

Iris har fått tilbakemeldinger fra mange kunder som ønsker seg større dunk til glass- og metallemballasje.
  - Spesielt i det året vi nå har lagt bak oss med mange på hjemmekontor og ferier i nærområdet, har det vist seg at dunken på 40 liter har vært for liten. En annet viktig grunn til at vi foretar bytte av dunk er å redusere belastningen for våre ansatte, som under tømming på ruter i byen må løfte og tømme på det meste rundt 1000 dunker i løpet av en dag.
- Dette har blitt en for stor belastning i lengden. Derfor ser vi nå fram til at den lille dunken blir erstattet med dunk på hjul som vil bli tømt med sidearm. Det er et enormt viktig HMS-tiltak hos oss, sier driftsleder Runar Horn i Iris Service.

Enklere tømming

Iris gjennomførte i fjor et prøveprosjekt med 140 liters glass- og metalldunk for 600 husstander på Tverlandet.
  - Tilbakemeldingen fra kundene var udelt positive. Det at de fikk større dunk som ikke ble overfylt, og at også kundene slipper å løfte dunken, men kan trille den ut i veien for tømming, ble veldig godt mottatt. Tømming med bil med sidearm fungerte også utmerket og gir mindre nedknusing, noe som er viktig når glassemballasjen skal gjenvinnes til nytt glass, sier Horn.

Kun stor dunk tømmes

Når kundene til har fått den nye dunken, er det kun den som skal settes fram for tømming, og fra 1. juli vil det bli tømming hver åttende uke, og ikke hver fjerde som i dag.
  - Den lille dunken kan man beholde og bruke til for eksempel oppsamling innomhus, eller til andre ting. Ønsker man ikke lenger å ha den kan den leveres inn på et av våre miljøtorg, forteller Skjelvan.
  - De som deler dunker i dag vil også dele den nye glass- og metalldunken. Der det er flere husstander som deler dunk, vil vi ved behov sette ut flere. 

to menn og ei dameDriftsoperatør Espen Angell (f.v.), leder for kundesenteret Britt Skjelvan og driftssjef André Johnsen med den nye dunken som nå leveres ut i Bodø og som skal erstatte den lille på 40 liter.