to menn rydder avfallMannskapet på "Solvik" hos Bodø Havn har hntet mange tusen kilo avfall hos ivrige ryddere i veiløse områder rundt Bodø. 

I tillegg har organisasjonen In the same boat ryddet 50.000 kilo i områdene rundt Arnøyene, Nordskott og Skutvik. Det har aldri før vært ryddet så mye på en sesong!
  - Vi er kjempeimponert, men likevel ikke overrasket over den store innsatsen som er lagt ned. I de ti årene Iris har koordinert og administrert strandrydding i Salten har vi tatt imot nesten 440.000 kilo med marint avfall. Det er gjennomført en dugnadsinnsats til en verdi langt over 20 millioner kroner. Innbyggerne i regionen lever opp til vårt nye motto – felles ansvar, sier kommunikasjonsansvarlig Arnt E. Pedersen i Iris.

strabdrydding

 

Stor innsats

Mens Hold Norge Rent og mange renovasjonsselskaper valgte å avlyse årets aksjon på grunn av corona-pandemien, var oppfordringen fra Iris om å gå ut å rydde, men holde avstand til hverandre.
  - Og det har folk absolutt gjort. Igjen er det lagt ned en stor innsats langs strender og ute på holmer og skjær.
  - Det er ingen tvil om at det nytter. Kompetansebedriften Salt i Lofoten har akkurat sluppet en rapport som fastslår at strandrydding har en verdi. Hvis vi hadde presset sammen alt vi har fått inn i løpet av de ti årene vi har holdt på, ville vi fylt hele 22 vogntog med plast-avfall. Det sier litt om mengden, sier Pedersen.

Båt med avfallBodø Havn fyller «Solvik» med marint avfall  i Helligvær.
 

Bli med i fotokonkurranse

- Nå er vi på oppløpssiden. I løpet av september avslutter vi årets aksjon. Og da er det på sin plass å minne om at vi har en fotokonkurranse gående på Facebook og Instagram. Vi vil ha inn flere bilder fra alle dere som har vært ute og ryddet. Helst med folk på.
  - Vi kårer tre vinnere som hver får et gavekort på 3000 kroner. I tillegg skal vi kåre Årets Strandryddere 2020. I jubileumsåret har vi doblet premien til 20.000 kroner. Og det er fortsatt mulig å bli en av kandidatene til prisen.

 

Strandryddedag

Det er ikke bare Iris som har organisert strandrydding i 10 år. Også Hold Norge Rent har 10-års jubileum i år. Og det markeres på Gimsøya i Lofoten sammen med SALT og Lofoten Avfallsselskap på strandryddedagen 19. september.
  - I Salten har vi ikke lagt opp til en spesiell strandryddedag. Vi rydder fra april til oktober, men om noen ønsker å markere denne dagen lørdag 19. september med ekstra innsats, setter vi i Iris stor pris på det, sier kommunikasjonsansvarlig Arnt E. Pedersen i selskapet. 

Imponert

For mange er det nærmest blitt en tradisjon og bruke deler av sommeren til å rydde marint avfall.
  - Befolkningen i Helligvær har levert 300 sekker med avfall. På Landegode ble det 226, ut i Bliksvær har Nils Thomessen og Eva Haugsnes ryddet 200 sekker. Det samme har Måløya grendelag i Steigen.
  På seilbåten «Sailaway» har Ellen Gjertsen og Birger Haftor Nilsen gjort rydding til en naturopplevelse. De har gjort 13 strandhugg og samlet hele 171 sekker med marint avfall. Rett og slett imponerende.
  - Det er ingen tvil om at folk i Salten er blant de beste i landet og bidrar sterkt i kampen mot marin forsøpling. Vi er både stolte og ydmyke over den innsatsen som er gjort både i år og tidligere år. Om noen føler seg inspirert, ert det bare å kvittere ut ryddesekker på våre miljøtorg og melde inn ryddeaksjonen, så henter vi sekkene når jobben er gjort, sier Pedersen.

mann med avfallTranøy båt og velforening tar i bruk alle midler for å samle avfallet.