Dane med fruktMette Nygård Havre har skapt en folkebevegelse og bidratt mindre mat blir kastet.


Artikkelforfatter Mette Nygård Havre
er matredder og leder av folkebevegelsen
@spisoppmaten. Alle foto: Christin Eide

Allerede ved inngangen til adventstiden kan det være lurt å tenke på at mange av oss handler inn mat over evne og over kapasitet i magen. Ja, faktisk mer enn hva som er godt for oss.
  La meg derfor gi deg fem enkle tips for å kaste mindre mat i julen. Du skal selvsagt få kose deg hver eneste dag, men små handlinger skal til for at du kaster minst mulig mat. Jeg håper du tar til deg disse velmente tipsene. 

  1. Få kontroll over hva du har i kjøleskap, frys og tørrskap før du handler inn til jul- og nyttår. 

  2. Lag liste over hvilken mat du skal lage i julen. Sjekk hvilke ingredienser du har og hvilke du må handle inn. Ikke gå sulten på butikken. Spis før du handler. Ellers går det mye mer i handlekurven enn det du har på listen.

  3. Husk at julens middager er supergode som restemat etter en dag eller to i kjøleskapet. Pass derfor på at du har oppbevaringsbokser eller glass tilgjengelig som kan fylles med godsaker som brukes på nytt dagen etter. Både pinnekjøtt- og svineribberester er fint å servere til lunsj i romjulen. Gjerne i en grov vaffel eller i en tacolefse!
    Serverer du grøt til lunsj på julaften, så husk at restene kan brukes til å lage rislapper dagen etter. 
    Vil du ikke spise restemat i romjulen så kan du fryse ned mye av maten og ta det frem igjen på nyåret. Tenk å starte året som matredder!

  4. Husk å bruke sansene. Se, lukt og smak på maten. Har du mat som har passert best-før-dato så kan den trolig spises eller drikkes fortsatt. Det finner du ut ved å lukte og smake. Det er på tide å kvitte seg med den datoskrekken nå! 

  5. Inviter til restefest! Ja, det går an å gjøre det i romjulen. Alle gjestene tar med seg rester så lager dere julens beste buffet. 

  6. Går dere tom for tema å prate om på julaften så sleng følgende spørsmål til gjestene: Hva er ditt beste tips for å være en matredder? Er det noen som har en plan om å bli flinkere til å spise opp maten i det nye året? Er gjestene klar over at her kan de være med og påvirke klima og sin egen lommebok positivt? 

Det er altså ikke verre enn dette. Jeg er sikker på at du klarer å følge de fleste av tipsene. Da er du også klar til å lage deg nyttårsforsett på nyttårsaften. Bli med inn i det nye året som en matredder. Motiver alle rundt deg til å bli med på det samme. Det er faktisk ganske så gøy – og en viktig innsats for at vi skal nå klimamålene. 

Ha en fin romjulstid og juletid, med litt ekstra ettertanke. 

Fakta:

  • Det kastes 417 000 tonn mat i Norge hvert år.

  • Hver og en av oss kaster i snitt 42,6 kg spisbar mat i året.

  • Det vi kaster mest av er middagsrester, bakevarer, frukt og grønt. 


 

Vaffel med pinnekjøttVaffel med pinnkjøtt smaker godt og er en fin mulighet å brukle rester fra julemiddagen. Du kan også bruke annet kjøtt. 


Pinnekjøtt i vaffel

Da jeg var liten husker jeg at mamma alltid la pinnekjøttrestene i en boks i kjøleskapet. 1. juledag snek mamma og jeg i denne boksen og koste oss med litt kalde pinnekjøttrester. Det var alltid så utrolig godt! 
  Har du litt pinnekjøttrester igjen så kan du jo overraske med en helt spesiell rett til frokosten på 1. eller 2. juledag; pinnekjøtt i vaffel! Jeg tipper flere av frokostgjestene vil bli litt skeptiske, men svært så nysgjerrige. Når de har smakt det, ja, da tror jeg de kommer til å lage det selv også. 

Start med å lage en vaffelrøre. Vi liker aller best å lage grove vafler. Det betyr at disse vaflene ikke er spesielt søte. Men du må gjerne lage en vanlig, søt vaffelrøre om du ønsker det. Søtt og salt er som kjent to meget gode kombinasjoner!

Ingredienser:
2 egg
4 dl melk
2 ss rapsolje
1,5 dl fint speltmel
1,5 dl sammalt spelt
1 dl havregryn
0,5 ts salt
0,5 ts bakepulver

Rester av pinnekjøtt, kuttet i biter
smøreost med nøytral smak

Fremgangsmåte:
Stek vaflene. Finn frem rester av pinnekjøttet. Kutt det opp i biter. Finn frem en nøytral smøreost og smør på vaffelen. Fyll deretter på med pinnekjøtt. 

Dette er en smaksopplevelse utenom det vanlige.
 

Matrester i lefseMange ulike matsorter passer godt i lefse. 
 

Rester av torsk, svineribbe eller pinnekjøtt i lefse

Denne retten passer godt som brunsj i julen eller som restemiddag i romjulen. Enkel og rask å lage og her kan du bruke rester fra det du liker å spise i julen, enten det er fisk eller kjøtt.

Ingredienser:
rester av kålrabistappe
rester av torsk, svineribbe eller pinnekjøtt
Dijon sennep
store lefser
osterester

Fremgangsmåte:
Kutt kjøttet eller fisken i mindre biter og bland inn kålrabirestene. Smør tacolefsen med sennep. Legg blandingen av kålrabi og kjøtt/fisk i lefsen. Rull sammen. Legg lefsene i en ildfast form. Strø osterester over.

Sett inn i ovnen på 200 °C til osten er smeltet.
 

salatRester av tørket frukt kan bli til en god salat. 

Salat av tørket julefrukt

Har du rester av tørket frukt igjen etter julefeiringen? Da er denne salaten perfekt å lage. Den smaker himmelsk og er utrolig dekorativ. Den kan selvsagt lages i løpet av desember også!

Ingredienser:
1 salathode
2 appelsiner
10 druer
10 cherrytomater
6 tørkede fiken
7 dadler
1 pakke bacon (kan droppes)
2 pakker Snøfrisk naturell
¼ granateple
olivenolje

Fremgangsmåte:
Du kan bruke mange ulike typer salat, gjerne rød rhubarb, feldsalat eller grønn lollo. Vask salaten og legg hele salatblader på en tallerken. Fileter to appelsiner. Skjær av skallet inkludert det hvite. Deretter skjærer du ut filetene. Hinnene skal ikke være med. Filetene legges pent over salatbladene.
Druene skjæres i to, og fordeles utover fatet. Det samme gjøres med cherrytomater og fiken. Du kan bruke dadler i stedet for fiken. Eller du kan bruke begge deler.
Kutt en pakke bacon i terninger og sprøstek. Strø over salaten. Finn så frem to teskjeer og fordeler Snøfrisk naturell på toppen av salaten. Helt til slutt heller du god olivenolje over. 

Variasjon: 
Du kan bruke grapefrukt eller klementiner i stedet for appelsin.
Du kan bruke spekeskinke i stedet for bacon.
Vil du ha en vegetarvariant så erstatter du kjøttet med grovhakkede nøtter og et dryss havsalt. Du kan bruke de nøttene du ønsker. Gjerne rester fra julen!
Det er fullt mulig å supplere med agurk, paprika, fersk pære eller andre ting du måtte ha liggende som kan passe i salaten.