Samtalen jeg refererer til fant sted for noen år siden etter at jeg hadde vært på radioen og oppfordret folk til å spise seg ut av fryseboksen ett par ganger i året. En dame ringte meg etterpå og sa hun hadde tatt meg på ordet. 

Dame med fruktMette Nygård Havre er matredder og leder av folkebevegelsen @spisoppmaten. Hun er spaltist i Irisnytt og deler her sine kunnskaper om mat og matvett.
Alle foto: Christine Eide

Over 30 år gammelt

Hun hadde en stor fryseboks nede i kjelleren. Den var det mye rart i. Blant annet denne boksen som var merket med årstall. 1984! 
 -Jeg åpnet boksen og nedi var det ripssyltetøy som jeg laget for mange år siden, fortalte damen meg på telefon. Hun lo litt av seg selv og fortalte at hun husket at hun hadde laget det. 
 -Jeg tinte syltetøyet, luktet på det og smakte. Og vet du, det smakte helt nydelig! Jeg «hørte» gjennom telefonrøret at damen smilte.

Lang holdbarhet

Hun syntes det var fantastisk at syltetøyet hadde holdt seg godt i mer enn 30 år i fryseboksen. Trolig hadde det lagt i en fryseboks med jevn, kald temperatur. Jeg lurte likevel på om dette syltetøyet var lurt å spise når det var blitt så gammelt. 
  Jeg ringte en ernæringsfysiolog og spurte. Hun kunne fortelle at nedfryste bær holder på næringsstoffer og smak i svært mange år. Det var jo dette et godt eksempel på. Men hun anbefalte oss ikke å la bær ligge sååå lenge som damen med ripssyltetøyet. Anbefalt temperatur i fryseboksen er forresten minus 18 grader. 

God merking

Damen med ripssyltetøyet hadde gjort helt riktig da hun merket det hun ville fryse ned. Det er et godt matreddertips. Sett på dato for nedfrysing og er det mat med holdbarhetsdato så sett gjerne datoen på også. Husk også å skrive hva boksen du fryser ned inneholder.
  Har maten du skal fryse to dager igjen på holdbarhetsdato når du fryser den ned, så har den to dager holdbarhet når du tiner den igjen. Selv om den har lagt flere måneder i frysen. Husk at det er forskjell på om du fryser ned kjøtt, fisk, ost, grønnsaker, frukt eller annet. Her er det ulik holdbarhet. Fett er ofte det første som harskner i frysen. Derfor er holdbarheten for magre matvarer lenger enn for matvarer med høyere fettinnhold. 

Spis deg ut av fryseboksen

Jeg oppfordrer deg sterkt til å titte inn eller ned i fryseboksen for å få god oversikt over hva du har der. Det er ikke sikkert du har syltetøy fra 1984, men kan jo være du finner en annen «skatt» der. Lag liste over innholdet i fryseboksen og begynn å planlegg neste ukes middager. Det gjør godt både for miljøet og lommeboken å spise seg ut av fryseboksen noen ganger i året. 
 

 

Visste du at?

Det kastes 417 000 tonn mat i Norge hvert år.
Hver og en av oss kaster i snitt 42,6 kg spisbar mat i året.
Det vi kaster mest av er middagsrester, bakervarer, frukt og grønt.

BananisHar du fryseboksen full av frosne bananer? Lag bananis.

Bananis

Dette er verdens enkleste iskrem som du lager selv av litt kjip frukt som du har puttet i frysen. Viktigste ingrediens er banan, men du kan tilsette det du ønsker av frukt og smaker.

Ingredienser, 2 porsjoner:
3 modne bananer, skjært opp i skiver
1 moden mango, skjært opp i biter
1 håndfull jordbær, bringebær og blåbær (ta det du har i frysen!)

Fremgangsmåte:
Putt alle ingrediensene i en blender og miks det sammen til blandingen får en herlig, myk konsistens. Fordel isen i to skåler og ta gjerne på topping som du liker.

Bananis kan lages i uendelig mange varianter. Vår favoritt er når vi har 1 ss kakaopulver i og litt opphakket mørk sjokolade på toppen. Det er fantastisk godt og mye sunnere en is som du kjøper ferdig i butikken. Når du samtidig redder litt kjip frukt så er det lett for at denne «resteisen» blir en hit hos deg også.

eplekake
Eplekake er alltid populært. 

Oskars eplekake

Ingredienser:
3 egg
150 g smør, smeltet
2 dl sukker
2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
3 store epler, skrellet og kuttet i båter
3 ts kanel – eller mer om du liker!
4 ss sukker

Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 180 °C
Pisk sammen egg og sukker. Smelt smøret, avkjøl litt og hell i. Bland alt det tørre. Bland alt sammen. Ha deigen over i en kakeform (24 cm i diameter), ha gjerne bakepapir i formen.
Eplene skreller du og deler i båter. Skjær dem så tynne som barnehender eller voksenhender klarer! Ta eplene i en stor serveringsbolle og ha kanel og sukker over. Pass på at alle eplene blir dekket av kanel og sukker. Ta så eplene og stikk dem i deigen. Ta til slutt over litt mer kanel og sukker helt på toppen av kaken.
Stek kaken midt i ovnen i ca. 50 minutter. Denne her smaker ekstra godt sammen med vaniljeis. 

smoothieMatreddertips: Hvis du juicer frukt så kan du bruke noe av fruktkjøttet i eplekaken. Da blir den ekstra saftig og god!

Favorittsmoothie

- Kan vi lage smoothie, mamma? Det spørsmålet får jeg ofte. Jeg sier nesten alltid ja. For da vet jeg at barna får i seg gode næringsstoffer og de spiser opp kjip frukt som vi har lagt i frysen En vinn-vinn-situasjon!

Ingredienser til 2 glass:
3 dl eplejuice
to brune bananer som er kuttet opp og frosset ned
1 dl blåbær
1 dl jordbær
Restene av en boks vaniljekesam eller boks med yoghurt – kan være alt fra noen spiseskjeer til et halvt beger. Har vi annen frukt liggende i fruktkurven på kjøkkenet som begynner å bli litt myk, da puttes den i smoothien også.

Fremgangsmåte:
Ta alle ingrediensene i blenderen. Kjør til røren er blitt akkurat slik du liker den. Jo mer væske, jo mer flytende blir den. Hell røren i to glass og nyt!
 

 

Matreddertips

Kutt plastsugerørene og invester heller i noen i glass eller metall. Bare i USA kastes 500 millioner plastsugerør hver eneste dag. Dessverre kommer mange av dem på avveie og er til skade for dyr og miljøet. Dette kan vi alle være med og gjøre noe med ved å stoppe å bruke plastsugerør. 

brødHjemme hos oss elsker vi bananbrød. Vi lager en sunn variant uten sukker – vi putter bare noen ekstra brune bananer i røren. De er så søte at da trenger du ikke sukker. Med litt havregryn i røren blir også bananbrødet mettende og godt. Dermed kan barna ha det med i matboksen på skolen. Det er lykke!

Bananbrød


Ingredienser:
3 egg
2 dl melk
3 ss rapsolje
2 dl fint speltmel
2 dl havregryn
2 ts vaniljesukker
1,5 ts bakepulver
3 brune bananer – jo brunere, jo søtere

Fremgangsmåte:
Mos bananene med en gaffel. Visp eggene. Bland sammen alt det tørre. Hell i melk, olje, egg og bananmos. Hell røren i en brødform.

Stekes i ovn i 45-50 min på 180 grader. 
 

 

Matreddertips

Skyll hele jordbæret godt – også stilken eller hamsen, som den kalles. Hamsen tar du i blenderen sammen med jordbæret. Da slipper du å kaste hamsen, men drikker opp den også!