prisEllen Gjertsen og Birger Haftor Nilsen ble kåret til Årets strandryddere i Salten av Iris. Her får de prisen av ordfører Ida Pinnerød.

I naturskjønne omgivelser ute på Hernesskagen i innflygingen til flyplassen i Bodø, hadde Hold Norge Rent i samarbeid med Iris og In the same boat valgt å legge kick off for den nasjonale strandryddeuka som starter i morgen, og som avsluttes neste lørdag med den internasjonale strandryddedagen.
  Men begivenheten ble ikke bare et kick off og strandrydding, den ble også spesiell for Ellen Gjertsen og Birger Haftor Nilsen som har gjort seg bemerket for sin innsats ute i havgapet.

Imponert ordfører

- Det er helt fantastisk det dere har gjort. Iris har tatt imot nesten 70 tonn med avfall til nå i år. Og av dette har dere sørget for å få på land 15 tonn. Ikke bare er dere et forbilde når det gjelder strandrydding, men også hvordan vi skal ta vare på naturen rundt oss og leve mer i pakt med den, sa ordføreren, som på vegne av Iris overrakte de to prisen «Årets strandrydder» i Salten for 2021.
  - Dere er i en særstilling, men både som ordfører i Bodø og leder av regionrådet vil jeg benytte anledningen å rette en takk til alle i Salten som bidrar til at strandsonen rundt oss er blitt en bedre plass i være. At Iris har tatt imot over 500 tonn med marint avfall siden de startet med Aksjon Reine Strender i 2011 er helt fantastisk. For bak dette tallet er det mange dugnadstimer.

perosner åpner strandryddeukeIda Pinnerød åpnet den nasjonale strandryddeuka sammen med ryddegeneral Heidi Gromstad og daglig leder Lise Gulbransen (t.h.). I bakgrunnen årets strandrydder i Salten Ellen Gjertsen og Birger Haftor Nilsen.

Ære å få prisen

Ellen Gjertsen og Birger Haftor Nilsen er samboerparet som leide ut leiligheta i Bodø og flyttet permanent inn i seilbåten «Sailaway». Hver helg og i feriene drar de ut i skjærgården utenfor Bodø for å rydde marint avfall.
  - Det er en stor ære å få en pris som dette. Vi ønsker å gjøre en forskjell. Det at vi blir sett og at det vi gjør betyr noe for andre setter vi umåtelig stor pris på, sa Ellen og Birger.
  I tillegg til diplom mottar de to en sjekk på 10.000 kroner.

personer


Siste innspurt

Men kick off’et ute på Hernesskagen handlet ikke bare om prisutdeling, men også startskudd for høstens strandryddeuke i regi av Hold Norge Rent. Daglig leder Lise Gulbransen sammen med rydde general Heidi Gromstad sørget for at Ida Pinnerød kunne klippe over snora og erklære uka for åpnet.
  - At vi legger kick off’et til akkurat Bodø og Salten er ikke tilfeldig. Nordland er det fylket i Norge der det rydder mest hvert år, og i Salten var man først ute i landet og startet aksjoner helt tilbake til 2011. Det er en imponerende innsats som er gjort. Og nå håper vi at alle gjør en ekstra innsats i den siste ryddeuka og at det blir full oppslutning om den internasjonale strandryddedagen lørdag 18. september, sier Gulbransen.

RyddegjengPå en liten time ble det ryddet over 300 kilo avfall på Hernesskagen, som In the same boat tok med seg til land.  

Over 300 kilo

Et kick off kan man selvfølgelig ikke ha uten at det ryddes. På en liten time ute på holmen ble det samlet ryddet langt over 300 kilo avfall som «In the same boat» tok med seg til land.
  Selskapet driver med profesjonell rydding med en stab av frivillige. Per tiden er ryddes det nesten over hele landet fra en rekke båter. Nå venter sjefen Rolf Ørjan Høgset spent på om selskapet får tildelt midler fra Handelens Miljøfond, slik de kan starte en storstilt høstrydding i Nordland.
  - Vi ser hvordan vi som profesjonelle sammen med frivillige bidrar til en renere kyst. Det er og må være plass til oss alle. Det er det som gir resultater, sier Høgset.