Forbruket vårt eskalerer. Vi kjøper, vi bruker og vi kaster. Trender kommer og går, tilbud består. Javisst, vi er kommet langt innen teknologi for gjenvinning av avfall og å det å skape nye produkter av avfall. Men avfallsmengdene øker likevel i takt med forbruket vårt.

Jordas naturressurser, de vi lager alle tingene våre av, er ikke evigvarende. Den 29.juli i år markerte WWF årets «overforbruksdag». Denne dagen står som et symbol på at vi har brukt opp jordas ressurser for året. Og denne datoen flytter seg tidligere og tidligere på året for hvert år som går. Sagt på en annen måte: med det forbruket vi har i verden i dag, hadde vi trengt 1.7 kloder med naturressurser for å holde tritt med produksjonen av nye ting.

Visste du at hvis du skulle ha startet med gullgraving, så er det slettes ikke slik at du bør satse på en storgevinst fra en gullåre i Canada. Da burde du mye heller samle inn et tonn med mobiltelefoner som er blitt kastet. Det er nemlig mer gull å finne i denne haugen med mobiler enn det du kan finne ved å grave deg gjennom et tonn med grus og stein hentet fra en gullåre.

Dommen er rett og slett klar, vi må gå bort fra et bruk-og-kast-samfunn og tilbake til et bruk-og-bruk-og-bruk-samfunn.

Man kan kanskje bli litt motløs når man tenker på hvor stor fart vi har hatt og hvor mye av verdens ressurser vi er på tur til å bruke opp. Men her er en oppmuntrende tanke:

Naturressursene vi har hentet ut er enda i omløp. Vi må bare være litt smartere og mer kreative når det kommer til hvordan vi bruker dem. Alt var kanskje ikke bedre før, men å se den utvidede verdien i tingene vi har rundt oss slik generasjoner før oss har gjort, det vil være nøkkelen til å løse dette ressursproblemet.  

Det grønne portrettet i høstens IrisNytt er Tores Møbelservice i Bodø. Han har gjennom sin 50 år lange arbeidskarriere fikset ødelagte og slitne møbler, og skapt seg en forretning basert på gjenbruk.

Les om Tore

La deg inspirere, lær deg noe nytt og bli engasjert i hvordan du kan gjenbruke mer og bidra til at vi tar bedre vare på de tingene vi allerede har.

Er du opptatt av å velge brukt eller å låne ting når du trenger dem?

Vi har laget en oversikt over alle aktører i Salten som enten selger brukte varer, kan fikse og reparere eller som låner ut sport- og fritidsutstyr.

Gjenbruk i Salten

Mangler det noen i lista? Gi oss et tips på post@iris-salten.no.