Starten på 2022 av det litt for spennende slaget. Allerede før klokka ni, helt på starten av arbeidsdagen, ble det slukket to branner i restavfallshallen i Vikan. 

En liten gjenstand, stor risiko

- Jeg satt i hjullasteren og grovsortere restavfallet samlet inn fra husholdninger i Salten. Så fikk jeg plutselig beskjed fra min kollega, Benjamin Høiskar, om å trykke inn nødstoppen. Han hadde oppdaget en brann som vi i etterkant fant ut av var forårsaket av nødbluss, sier Ken-Thomas Olsen.

Han jobber som driftsoperatør i Iris, og er den som har «siste hånd» på restavfallet fra innbyggerne før det skal kvernes ned. Denne mandagsmorgenen skjedde det som er en av de største farene knyttet til jobben han har.

- Vi klarer å legge merke til og ta ut de største gjenstandene som absolutt ikke hører hjemme i restavfallet. Dette er gjenstander som hvitevarer, elektriske produkter og store metallgjenstander, sier Olsen.

- Men batteri, leker med batteri, e-sigaretter, nødraketter eller småelektronikk og annet farlig avfall som er smått er nesten helt umulig å sortere ut fra restavfallet. Alt av litiumbatterier inneholder noe restenergi, og det holder at bare et av dise kommer i klem og så oppstår det en liten eksplosjon som kan starte en brann, forklarer Olsen om hvorfor noe så lite som et batteri kan utgjøre en stor risiko.

- I forbindelse med nyttår vet vi at det fort havner nødraketter i restavfallet, men vi ber innstendig om at man heller leverer disse tilbake til forhandler, understreker Olsen.

driftsoperatører med batteri som har tatt fyr i restavfalletIris har gode rutiner for brannslokking, og Benjamin Høiskar varslet raskt sin kollega da han oppdaget brannene.

Frykter større branner

- Vi som jobber med behandling av restavfallet hver dag vet hvor lite som skal til og frykter større branner. Før jul i fjor oppsto det en brann som forårsaket såpass mye røyk at en av våre ansatte ble sendt på legevakta for sjekk. Heldigvis gikk det bra denne gangen, men det er slettes ikke sikkert det er tilfellet ved neste, legger Olsen til.

Les også om litiumbatterier som tok fyr i kjøkkenbenken og få tips om trygg oppbevaring av batterier:

BRANN I KJØKKENBENKEN

- Det er rett og slett urovekkende at vi da kun hadde rundet januar, og allerede har slukket fem branner. Vi er nødt å være enda mer tydelig og minne folk på hvor viktig det er å få farlig avfall ut av restavfallet. Det handler om tryggheten til de ansatte på Iris, det er ingen som skal gå på jobb og være redd for at det begynner å brenne i bygget man arbeider i, sier Benjamin Høiskar.


- Bare en brann er én for mye, vårt mål må jo være at vi ikke har branntilløp i restavfallshallen vår, legger Høiskar til.
driftsoperatører med batteri som har tatt fyr i restavfalletSlik så det ut da første nødbluss tok fyr i restavfallet.
 

Ken-Thomas Olsen forteller om hvordan det kan oppstå brann i restavfallet

 

Farlig avfall skal ikke i rest

Ken-Thomas har en klar oppfordring til folk i Salten:

- Løsningen på å ta ned risikoen for brann er veldig enkel: Alt av batterier, batteridrevne leker og verktøy, og nødraketter skal leveres som farlig avfall. Dette sikrer en forsvarlig håndtering. Farlig avfall er gratis å levere for husholdningskunder på alle miljøtorgene våre, og alle butikker som selger slike varer har plikt til å ta imot deffekte eller ødelagte varer. 

Lurer du på hva som er farlig avfall, da kan du lese mer om det her:

FARLIG AVFALL

- Restavfallet er ikke en avfallstype man kan kaste alt av avfall i. Man tenker kanskje at om man tar en liten snarvei denne gangen så vil det ikke merkes. Men det skal overraskende små gjenstander til før en brann er i gang, avslutter Olsen.

driftsoperatører med batteri som har tatt fyr i restavfallet
Her er alle gjenstandene som har forårsaket brann i restavfallet i januar 2022.