På god vei inn i det nye året ser dessverre ikke de ansatte i Vikan en nedgang i antall branner. Starten på denne uka ble av det litt for spennende slaget. Allerede før klokka ni på morgenen ble det slukket to branner i restavfallshallen i Vikan. 

Frykter for egen sikkerhet

- Jeg satt i hjullasteren og grovsortere restavfallet samlet inn fra husholdninger i Salten. Så fikk jeg plutselig beskjed fra min kollega Benjamin Høiskar om å trykke inn nødstoppen. Han hadde oppdaget en brann som vi i etterkant fant ut av var forårsaket av nødbluss, sier Ken-Thomas Olsen.

Han jobber som driftsoperatør i Iris, og er den som har «siste hånd» på restavfallet fra innbyggerne før det skal kvernes ned. Mandagsmorgen skjer det som er en av de største farene knyttet til jobben han har.

- Vi klarer å ta ut de største gjenstandene som absolutt ikke hører hjemme i restavfallet. Dette er gjenstander som hvitevarer, elektriske produkter og store metallgjenstander. Men batteri, leker med batteri, e-sigaretter, nødraketter eller småelektronikk og farlig avfall er nesten helt umulig å sortere ut fra restavfallet. Alt av litiumbatterier inneholder noe restenergi, og når de kommer i klem oppstår det en eksplosjon som starter en brann, forklarer Olsen om hvorfor noe så lite som et batteri kan utgjøre en stor risiko.

driftsoperatører med batteri som har tatt fyr i restavfalletIris har gode rutiner for brannslokking, og Benjamin Høiskar varslet raskt sin kollega da han oppdaget brannene

Frykter større branner

- Vi som jobber med behandling av restavfallet hver dag vet hvor lite som skal til og frykter større branner. Før jul oppsto det en brann som forårsaket såpass mye røyk at en av våre ansatte ble sendt på legevakta for sjekk. Heldigvis gikk det bra denne gangen, men det er slettes ikke sikkert det er tilfellet ved neste, legger Olsen til.

- Det er rett og slett urovekkende at vi kun har rundet januar og allerede har slukket fem branner i år. Når vi registrerer en slik utvikling, er vi nødt å være enda mer tydelig og minne folk på hvor viktig det er å få farlig avfall ut av restavfallet. Det handler om tryggheten til de ansatte på Iris, det er ingen som skal gå på jobb og være redd for at det begynner å brenne i bygget man arbeider i, sier Benjamin Høiskar.
- Bare en brann er én for mye, vårt mål må jo være at vi ikke har branntilløp i restavfallshallen vår, legger Høiskar til.
driftsoperatører med batteri som har tatt fyr i restavfalletSlik så det ut da første nødbluss tok fyr i restavfallet
 

Her er en video hvor driftsoperatør Ken-Thomas Olsen forteller om hvordan det kan oppstå brann i restavfallet

 

Farlig avfall skal ikke i rest

Ken-Thomas har en klar oppfordring til folk i Salten.

- Løsningen på å ta ned risikoen for brann er enkel. Alt av batterier, batteridrevne leker og verktøy, og nødraketter skal leveres som farlig avfall. Dette sikrer en forsvarlig håndtering. Farlig avfall er gratis å levere for husholdningskunder på alle miljøtorgene våre, og alle butikker som selger slike varer har plikt til å ta imot.
- Restavfallet er ikke en avfallstype man kan kaste alt av avfall i. Man tenker kanskje at om man tar en liten snarvei denne gangen så vil det ikke merkes. Men det skal overraskende små gjenstander til før en brann er et faktum, avslutter Olsen.

driftsoperatører med batteri som har tatt fyr i restavfallet
Her er alle gjenstandene som har forårsaket brann i restavfallet hittil i år

Lurer du på hva som er farlig avfall, da kan du lese mer om det her:
FARLIG AVFALL

Les også om litiumbatterier som tok fyr i kjøkkenbenken og få tips om trygg oppbevaring av batterier.
BRANN I KJØKKENBENKEN