Dame i båt med marint avfallLinda Kristensen vant fotopris i 2019 med dette bilde. 

Og hvis du gjør litt, så gjør Iris resten. De ti siste årene har vi tatt imot hele 450 tonn med marint avfall fra ivrige ryddere. Hvis vi hadde presset alt dette avfallet sammen ville vi fylt hele 20 vogntog! I fjor fikk vi inn nesten 70 tonn, corona til tross - skal vi ikke bare strekke oss etter det samme i år?

Iris henter avfallet du har ryddet

Det er i år 11. gang Iris organiserer og koordinerer strandrydding i Salten,  og vi fortsetter aksjonen med samme styrke som tidligere år. Det gjør vi fordi vi vet at det er mye marint avfall der ute, og at det er mange i Salten som ønsker å gjøre en innsats i sitt nærmiljø. 

Rydder marint avfallNaturvernforbundet og RamSalten Våtmarksenter i aksjon i Karlsøyvær utenfor Kjerringøy. 

Slik rydder du en strand

Vårt mål er å gjøre det enkelt for deg å bli en strandrydder. Først drar du på nærmeste miljøtorg for å hente og kvittere ut strandryddesekker. Når ryddejobben er gjort, plasserer du strandryddesekkene ved nærmeste kjørbare vei. Etterpå går du inn på hjemmesiden vår, irissalten.no, og klikker på fanen “Reine strender”. Her vil du finne en fullstendig oversikt over hva og hvor det er ryddet, og en egen knapp hvor du melder fra når du er ferdig. Vi vil ha navn på ryddegjeng, telefon, hvilken strand som er ryddet og hvor sekkene er plassert.
 

 

Ta barna med, last ned bingobrett

Ta gjerne med barna i fjæra og gjør ryddingen ekstra spennende med vårt bingobrett for  gjenstander som ikke hører hjemme på stranda. Bingobrettet er tilgjengelig på papir i Irisnytt som kommer i posten 28.april, men kan også lastes ned her (PDF, 9MB). Ta gjerne bilde fra ryddingen og tagg bildene med emnekode #irissalten på Instagram. Egne premier til flinke avfallsspioner som har funnet gjenstander i fjæra som ikke skal være der.
Lykke til med strandrydding for store og små!

Øyer og områder uten kjørbar vei

Skal du rydde i områder som ikke ligger ved kjørbar vei, er det viktig å ta kontakt med vårt kundesenter før strandryddingen, slik at vi kan få organisert henting av avfallet.
  Iris har i mange år samarbeidet med Bodø havn og Fjordlast, som har bistått med henting av avfall på øyer og holmer i store deler av Salten. Det vil de gjøre også i år.

mann på strand

Bli med i vår fotokonkurranse

Bruk #irissalten når du publiserer bilder fra at du er ute å rydder en strand i Salten eller på Værøy, og bli en av tre vinnere som får et gavekort på 3 000 kroner hver. Vi kårer vinnere i tre kategorier; blinkskuddet, barn som rydder og rareste funn. Den enkleste måten å bli med i konkurransen på, er å legge bildene på Instagram med #irissalten. Hvis du ikke er på Instagram kan de også sendes inn via vår Facebookside eller på e-post til kundesenter@iris-salten.no 
  Vi lager hvert år et album på Facebook hvor vi fortløpende presenterer bildene som kommer inn til oss.

 

 

Last ned appen “Rydde”

Hold Norge Rent og Senter for oljevern og marint miljø i Svolvær har i samarbeid utviklet strandryddeportalen “Rydde”. Du kan laste ned appen fra App Store eller Google Play.
I Rydde kan du legge inn ny aksjon og du kan melde fra hvor du har ryddet og hvor mye. 
Men husk, selv om du melder aksjonen inn her, og hvor mye som er ryddet, må du melde i fra på hjemmesiden til Iris, eller til kundesenteret når du er ferdig, ellers får vi ikke hentet avfallet.

Bli årets strandrydder

Den gjeve prisen “Årets Strandrydder” går til noen som har gjort en ekstra innsats for å fjerne marint avfall fra strender, øyer og holmer i Salten, og premien er  på 10.000 kroner.
  Det ikke nødvendigvis de som har ryddet mest som vinner den gjeve tittelen, vi legger også andre kriterier til grunn - for eksempel engasjement i nærmiljøet, originalitet, kreativitet og rydding over mange år, for å nevne noe. Så nå er det bare å stå på, så kan det hende at akkurat du blir «Årets strandrydder 2021». 

Vet du om noen som fortjener denne utmerkelsen? Send oss gjerne tips på Facebook eller e-post!

Tidligere vinnere

I fjor ble det ekteparet Nils Thommesen og Eva Haugsnes på Bliksvær som ble kåret til Årets strandrydder. De har ryddet marint avfall ute i havgapet i 17 år, og fylt mer enn fem vogntoglass med avfall fra havet. Det er en imponerende innsats!
  Andre vinnere fra tidligere år er 5. klasse ved Rognan barneskole, Helle Aune Larssen, Leines grendelag, Godøynes og omegn velforening, Festvåg grendelag, Helligvær velforening og Måløy grendelag.
  Som du ser, er det forskjellig format og volum på alle disse, men felles for alle er at de har bidratt til å gjøre Salten til en litt bedre plass på jorda både for mennesker, fugler og dyr.

 

Tre personer rydder marint avfallRoar Wiik vant fotopris i 2019 med dette bildet. 

Vern om dine favorittstrender og hold de fri for avfall. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt for at Salten skal bli en litt bedre region å bo i.