To personer med bilde på kaiÅrets Strandrydder 2020 i Salten ble Nils Thommesen og Eva Haugsnes i Bliksvær.

- Vi er enormt imponert over innsatsen de to har lagt for dagen, ikke bare i år hvor de har ryddet hele 200 sekker, men de siste 17 årene har de i volum ryddet mer enn fem vogntoglass. Det er få, om noen, som var så tidlig ute med å sette fokus på marint avfall i Salten som ekteparet ute i naturskjønne Bliksvær.
  - Når Iris feirer ti år med strandrydding i år, var Eva og Nils suverene prisvinnere, sier kommunikasjonsansvarlig Arnt E. Pedersen i iris Salten.
  I tillegg til heder og ære mottar ekteparet pris på 20.000 kroner.

Kystvakta

Under en liten seremoni ute på Bliksvær i dag sammen med Bodø Havn, fikk ekteparet det synlige beviset på at de er Årets Strandrydder 2020 av Vibeke Krane i Iris.
  - Vi setter stor pris på prisen, selv om det aldri har vært en drivkraft for å holde kystområdene rundt Bliksvær fri for avfall. 
  - De første årene fikk vi hjelp av Kystvakta som gikk inn her og hentet avfallet. Men da de fikk større skip måtte vi få Fjordlast til å sette en stor container på kaia, og så hente den når vi hadde fylt den opp. Nå har vi et meget godt samarbeid med Iris og Bodø Havn, som henter alt avfallet vi rydder, forteller ekteparet.
 

 

Ti på topp 2020

Ulike ryddegjenger Helligvær 300 sekker
Landegode Velforening 274 sekker
Ellen Gjertsen/Birger H. Nilsen  209 sekker
Nils Thomessen/Eva Haugsnes 200 sekker
Måløya Grendelag 200 sekker
Ryddere på Fleinvær 150 sekker
Bodø Sportdykkerklubb 141 sekker
Støtt grendelag 115 sekker
Engeløya grendelag 110 sekker
Eva og Torfinn 107 sekker

 

Rekreasjon

Nils innrømmer at det er Eva som rydder mest.
  - Når jeg har behov for litt egentid drar jeg ofte ut med plastsekkene og fyller de med avfall. En slik tur kan ta både fem og seks timer og er fantastisk rekreasjon. Og så kommer Nils, enten med båt eller ATV og henter sekkene.
  Ekteparet forteller at spiren ble sådd på parets bryllupsdag for 20 år siden. Da dro de på tur på Bliksvær sammen med dattera Nina. Men der de slo leir var det så mye avfall at de måtte rydde først. Så begynte snøballen å rulle.
  - Det er mye avfall som kommer langveis fra. Blant annet med engelsk tekst. I tillegg er det en god del oppdrettsutstyr og fiskeredskaper. Vi fikk på land enormt mange teiner i år som har slitt seg fra utsett ved Træna. Det ble fire ATV-lass. De er nå havnet hos Iris i Vikan.

Mann og dame som rydder strand

Imponert

Iris Salten har siden 2011 koordinert aksjonen Reine Strender og hentet nesten 435 tonn med marint avfall fra over 1600 strender og kystområdene i Salten. I år har selskapet tatt imot hele 66 tonn.
  - Engasjementet i regionen har vært ekstraordinært stort, takket være mange ildsjeler som Eva og Nils. Vi er rett og slett imponert, for året startet på verst tenkelig vis med nedstengning over hele landet og innføring av strenge smittevernregler, forteller kundekonsulent Vibeke Krane i Iris. Hun har koordinert hentingen av avfallet i år.
  - Men folk har ryddet med god avstand og fylt sekker, og fortsatt er det noen som rydder.  Priser vi dugnadsinnsatsen til 250 kroner timen snakker vi om en samlet verdi på over 20 millioner kroner i de ti årene aksjonen har pågått. Det sier litt om engasjementet, sier Krane.

Bodø Havn

I tillegg til frivillige i Salten har «In the same boat» vært på raid i regionen i sommer. De har ryddet 10 tonn utenfor Bolga, 15 tonn utenfor Arnøyene og fem tonn utenfor Nordskott. Av dette har Iris hentet 10 tonn.
  Iris har et godt samarbeidet med Bodø Havn, som har hentet avfallet ute i mange øysamfunn.
 - Uten innsatsen til mannskapet på «Solvik» ville vi fått et langt dårligere resultat på aksjonen. Det samme gjelder Miljødirektoratet som har bidratt med midler til transport og behandling. Men det største bidraget kommer fra de mange dugnadsgjenger og enkeltpersoner som har lagt ned utallige dugnadstimer. Vi får ikke berømmet de nok, sier Pedersen.
  - Hva har så ekteparet tenkt å bruke prispengene til?
  - Ved rorbua vår her i Bliksvær har vi en snurredo som står ute. Den skal erstattes med Cinderella forbrenningsdo. Det vil mange av våre gjester sette pris på, sier prisvinnerne og ler.