Trine er godt fornøyd med at vi har et etablert kildesorteringssystem i Salten for husholdningene, men hva skjer på arbeidsplassen? Forlater vi alle gode vaner med en gang vi forlater vår egen bolig og går på jobb?

 - Hvorfor skal vi ikke sortere avfall på arbeidsplassen? Jeg forstår det ikke. Det gir liksom ikke mening, sier Trine oppgitt.

Laget system

Etter å ha tatt saken opp med både en og to ledere uten å komme noen vei, tok hun saken i egne hender. Ikke bare en gang, men to.
 
- På de to siste arbeidsplassene mine har jeg etablert kildesorteringssystem for plastavfall. Papir er allerede godt innarbeidet på de fleste steder, men jeg stusser over at ikke plastavfallsløsning også er en selvfølge, med tanke på hvor mye plast vi faktisk har på en arbeidsplass.

"I praksis betyr det at jeg samler plasten på jobb, og tar den med
meg hjem når det er tømming for husholdningene i gata der jeg bor."

Hun mener at det er utrolig synd at det må settes inn slike ekstratiltak for at en arbeidsplass skal kunne bidra positivt til klimaregnskapet, og dette håper hun at de som håndterer avfallet til bedrifter og organisasjoner gjør noe med.

Lykkes

For å lykkes med å implementere kildesortering på arbeidsplassen mener Trine det er to hovedfaktorer som er viktig.
 
For det første må kildesorteringsfraksjonene være like tilgjengelige som restavfallet. Det gjelder både selve avfallsboksen, men også oppbevaring av poser og dunken der det kastes.
 
- Vi mennesker er enkle, og minste motstands vei er ofte å foretrekke, spesielt i en hektisk arbeidshverdag. Da er det de færreste som gidder å gå helt til motsatt side av bygget for å kaste en matavfallspose eller hente en plastsekk.

Design

Det andre er at selve avfallsløsningen må se litt ok ut, og ikke ta opp for mye plass på et allerede overfylt spiserom/kjøkken.
 
- Drømmen er et sorteringsmøbel som tar seg fint ut, som er plasseffektivt, tilgjengelig og enkelt å forstå, avslutter Trine, og lar den henge som en oppfordring til Iris i jubileumsåret. 
 
Trine kommer ikke til å gi seg med å være sorteringsnerden på jobb, og inspirerer mange ved å vise hvor enkelt det kan være.
 
- Folk på jobb kan jo bli litt oppgitt, men jeg får stort sett positive tilbakemeldinger når jeg korrigerer en feilplassert melkekartong eller et uvasket yoghurtbeger, sier hun og smiler. 

Bli verdensmester i kildesortering!

 

 

Se sorteringsguide her.