Alexander Os (39), Fauske.
Verdensmester i skiskyting, stafett 2011

Han startet sin idrettskarriere som langrennsløper, men som 17-åring var det skiskyting som ble hans store lidenskap. Seks år senere gikk han sitt første verdenscuprenn og ble europamester. Verdensmester ble han i 2011, da han sammen Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø tok gull i stafetten.

Kan ikke jukse

- Skal man bli best i verden, må man jobbe med detaljer på hver eneste trening, sier Alexander Os.   Som skiskytter må han terpe hele tiden, både på standplass og i sporet. Det nytter ikke å jukse med treningene, og det er summen av alt man gjør som til slutt gir resultater. Det samme kan man si om å bli en god kildesorterer.
  - Et godt utrykk som passer inn her er «mange bekker små gjør en stor å», sier Os.

Mosjonist

38-åringen fra Fauske har ikke lagt ski og børse på hylla, for så sent som i år ble han Norgesmester. Men nå trener han “bare” en time, seks dager i uka.
  - Jeg er mer for mosjonist å regne nå, og trener for å holde meg i god form. Men det er langt unna treningsmengdene når jeg var aktiv, sier Alexander.
  Han er derimot rett og slett imponert over det man har fått til i Salten. Han mener at det kan være lett å tenke at det er ingen vits å strekke seg litt ekstra for kildesortere avfallet, fordi det utgjør så lite i den store sammenhengen. Det mener han er feil måte å tenke på.

Litt ekstra

- Man må strekke seg litt ekstra for å bli god. Når man vet at det lille vi bidrar med utgjør en forskjell, ja da er det verdt det. 
  - Skal man bli bedre, må man ha et mål å strekke seg mot, og legge opp treningene deretter. Det handler om gjentatte repetisjoner før man ser forbedringer. Det vil komme, for jeg er ikke i tvil om at folk i Salten virkelig kan gjøre det bra, sier skiskytteren.

Bli verdensmester i kildesortering!
 

Se sorteringsguiden her.