Samboerparet Malin Pedersen og Erland Gladhaug har valgt å leve et miljøbevisst liv. De er ikke bare flinke til å kildesortere, men de tenker mye på sitt eget forbruk og helsa.

  - Vi er jo bekymra for jorda, vi ser jo at noe må gjøres, forklarer Malin.

Felles løsning

De bor i en leilighet som deler avfallsløsning, og da kan det noen ganger bli vanskelig å holde motivasjonen oppe. For problemet oppstår når du selv strekker deg langt for å opprettholde et kildesorteringssystem, som de andre i blokka ikke kunne brydd seg mindre om.
  - For det første føles det ut som den jobben du selv gjør er nytteløs, for det andre er det ganske kjipt, når du skal kaste det lille du selv har av restavfall, men så er det fullt fordi naboen ikke gidder å sortere, forklarer Erland.
  - Det er noe med at du ikke kan styre andres vaner, selv om du så veldig gjerne vil, føyer Malin til  og sukker.

Utfordringer

Å dele avfallsløsning kan med andre ord kan by på utfordringer. Men nå føler de at de har løst en del ting som de gjerne deler med resten av Salten.
  - Her vi bor nå fungerer det veldig bra, men andre steder har det vært utfordrende, sier Malin.
  For å lykkes med sortering i felles anlegg foreslår de to å henge opp en sorteringsguide i nærheten av avfallsløsningen, og at styret vedtar felles rettningslinjer for bofellesskapet.

God kvalitet

Hvis man virkelig mener alvor, kan man også innføre konsekvenser for de som sluntrer unna. Det kan for eksempel være et botsystem eller liknende, som gir folk et ekstra insentiv til å ta de riktige valgene, foreslår Erland.
  De kjøper også ting som varer lenge og investerer heller i få ting av god kvalitet enn billige ting som skiftes ut ofre. Det er god butikk både for klimaregnskapet og husholdningsregnskapet.

"Det er så enkelt å være miljøbevisst, når du først kommer
i gang. Vi har tatt et valg om å bli mer miljøbevisste,
og det ganger oss på flere måter"

Bedre app

De to synes Iris sitt Initiativ om å bli verdensmestere i kildesortering er bra, men for å nå målet oppfordrer selskapet til å fikse appen, slik at det blir enda lettere å både sortere riktig og å få satt ut dunken til rett tid.
  - Også synes jeg de skal være enda mer “der ute” - øke kunnskapen, snakke med de unge og være aktive i sosiale medier. Jo mer vi vet, jo lettere er det å ta de rette valgene for fremtiden, avslutter Malin. 

Bli verdensmester i kildesortering!

 

Se sorteringsguiden her.