Han er glad for at Iris tok initiativ til en dialog med befolkningen om miljø og kildesortering.

 - Det er fint å treffe andre miljøengasjerte folk, og få nye perspektiver på ting. Som miljøfyrtårnkonsulent har jeg en brennende interesse for miljø, og for at folk skal se verdien av å ta vare på miljøet vårt.

Ressurs

Han driver bedriften Miljø i Nord, der han fokuserer på miljøledelse og besparelsene ved å være en miljøbevisst forbruker - både som bedrift og privatperson.

“Vi må slutte å se på søppel som søppel,
men som en restverdi vi kan få enda
mer igjen for!”

Bjørn Ivar mener Iris gjør en god jobb i dag, men at selskapet kan bli enda bedre på å fortelle saltværingene hva som skal sorteres hvor, og hva som skjer med det man sorterer ut av restavfallet.

Jord fra Iris

- Det er nok fortsatt mange som tror at alt går i den samme kverna, når avfallet kommer til Vikan, sier Bjørn Ivar, og det er Iris sin jobb å endre den oppfatningen.
  - Som for eksempel at alt matavfallet som blir levert på Vikan blir til jord, som vi her i Salten kan kjøpe på alle Miljøtorgene til Iris, sier Bjørn Ivar.
  Få vet nok om dette tilbudet. De kjøper jord i butikker hvor det er pakket inn i plast til en dyrere pris. 
  - Kjøper du jord som du selv har bidratt med å produsere, sparer du både penger og miljøet, forklarer han.

Ta ned forbruket

En ting som vi som privatpersoner kan gjøre, er å ta ned forbruket vårt. Det kan vi gjøre gjennom å kjøpe færre ting av høyere kvalitet, enn å kjøpe billigere produkter som vi vet har en begrenset levetid.
  - Det vanvittige forbruket vårt er den virkelige syndebukken, og her må alle ta i et tak. Gjør vi det, reduserer vi også avfallsmengden vår. Som privatperson betyr det at du betaler et lavere renovasjonsgebyr, forklarer miljøkonsulenten, og det er jo en vinn-vinn-situasjon både for deg og miljøet.

Bedrifter

Han mener at også bedriftene må bli flinkere til å se på miljøtiltakene som en egenverdi og et forretningsmessig fortrinn. De må ta eierskap til eget klimaregnskap, og være med å definere et mer miljøbevisst næringsliv. Slik unngår de at myndighetene trer nye bestemmelser ned over ørene på dem - vær heller med å definere fremtiden selv, oppfordrer han.

Bli verdensmester i kildesortering!

 

Se sorteringsguiden her.