Sonja Hatlestad bor på Neverdal i Meløy kommune, og kjenner godt på det ansvaret som hver enkel husholdning har med kildesortering.

Alle gjør litt

- Jeg føler at den innsatsen vi som familie gjør hjemme er viktig, og tenker at om alle gjør litt, ja da hjelper det på. Jeg blir jo bekymra for miljøet når jeg ser hva dyrene får i seg, og hva både fisk og fugl har i magesekken når de reker på land, sier Sonja.
  Hun er en dedikert kildesorterer, og familien plukker alltid søppel når det er ute på tur. Familien kjenner at det stikker litt når de er på ferie og ser hvor forsøpla naturen der ute i verden er. For en ting er når man er hjemme og har et godt system, men når man er på ferie blir det straks vanskeligere.

Godt system

- Det er jo spesielt når man er på farten at alt kan gå i samme posen, for eksempel på bilferie. På rasteplassene er det ingen form for sorteringsmulighet, og det synes jeg er dumt, sier Sonja.
  Hun synes synd på byfolkene som har for liten plass til sorteringssystemene sine. For plass til kildesortering - det har de på Neverdal. Det gjør henne takknemlig for at hun bor der hun bor.
  - Da vi for et par år siden fikk høre at vi også kunne sortere ut tekstiler fra restavfallet, ble vi kjempeglade og lagde en egen dunk for det hjemme. Vi synes sorteringssystemet er strålende, og har aldri tenkt på at det kunne være noen problemer med det, smiler Sonja.

“Sorteringa er lett, for vi har så
god plass her på bygda”

Men om hun skulle ønske seg noe fra Iris, så hadde måttet være lengre åpningstider på miljøtorget på Reipå.

Ekstrainnsats

- Vi skjønner jo at de ikke kan ha døgnåpent - selv om det til tider hadde vært kjekt. Jeg  liker nemlig å gjøre ryddesjauene på natterstid, sier hun og ler.
  Nå gleder hun seg over at Salten skal prøve å bli verdensmester i kildesortering, og hele familien er klar for den ekstrainnsatsen som skal til. Her skal alt vaskes og sorteres rett.
  - Her i Norge er vi tross alt ganske flinke, og spesielt her i Salten. Det hadde vært  veldig gøy om vi klarer målet om å bli verdensmestre i kildesortering. Jeg skal hvertfall gjøre mitt for å bidra!
  Hun merker at ungdommene blir mer og mer opptatte av miljøet, og det håper hun at de fortsetter med.
  - Det er viktig at vi setter miljøet på timeplanen i skolen. Det hjelper ikke hva mor og far sier hjemme, det er det de hører på skolen de tror på, så her har vi alle en viktig jobb å gjøre, avslutter Sonja.

Bli verdensmester i kildesortering!

 

Se sorteringsguide her.