Hun er medlem i Miljøagentene og nå har hun til og med deltatt i skolestreik for miljøet.

  - Jeg er opptatt av miljøet fordi jeg er opptatt av hvordan fremtiden min blir. Hvis vi ikke gjør noe nå, kan dyrene på jorda bli utryddet, og uten dem kan ikke vi mennesker leve heller, forteller hun engasjert.
  På skolestreiken hadde de mange plakater, på Viljas var det bilde av en bie, og teksten “Bee worried”.
  - Jeg er mest opptatt av å rydde havet for søppel, men det er også veldig viktig å ta vare på dyr og insekter på land. Om biene dør ut, kan hele økosystemet vårt kollapse, forklarer hun.

Ønsker gaver uten plast

Vilja gir seg ikke med en dags streik. Hun jobber nå, sammen med venninnen sin Ellinor, med flere plakater som skal henges opp i nærmiljøet, for å få folk til å ta bedre vare på kloden.
  - Da jeg hadde bursdag ønsket jeg meg gaver uten plast. Nesten alle klarte å oppfylle ønsket mitt og det er jeg veldig glad for.  Det betyr at man kan klare å bruke mindre plast, bare man tenker seg ekstra godt om når man handler.

Påvirke

Hjemme prøver de å unngå produkter som er pakket inn i mye plast, men det er vanskelig - spesielt på mat.
  - Jeg håper Iris bruker stemmen sin til å påvirke de som pakker inn produkter, til å bruke mindre plast, sier den engasjerte 9-åringen.

“Vi vil ikke at folk skal kjøpe
så mange ting, eller kaste ting i do”


Et tonn plast i 2019

Familien til Vilja har satt seg et mål for 2019 - å rydde ett tonn plast.
  - Forrige måned plukket vi 200 kilo, så jeg tror vi klarer det. Hvis vi ikke klarer det, skal alle i familien gjøre noe de ikke liker. Mamma skal gå på Lekedilla, pappa skal isbade, men Vilja og søstrene Tia og Josefine må holde en tarantella!
  - Vi som familie er svært fornøyd med hvor lettvint det er å rydde strender i Salten. Det er bare å hente strandryddesekker på en miljøstasjon, sier Vilja.
  Så er det bare å rydde en strand og sette sekkene ved nærmeste kjørbare vei. En mail til til Iris Salten om hvor sekkene står og hvor mange det er, og din jobb er gjort.
  Vilja har også en utfordring til alle i Salten: “Hvis jeg fikk bestemme, skulle alle i Salten ha plukket 5 biter med plast hver dag, eller plukket søppel to dager i uka” - tar du utfordringen?

Bli verdensmester i kildesortering!

 

Se sorteringsguiden her.