Returkartonglotteriet har eksistert siden 1997, og gjennom alle disse årene har det norske folket deltatt iherdig gjennom konseptet 'skyll, brett og stapp'. Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner. Først trekker Iris ut tre kartonger eller kartongkubber, og sender inn navn og nummer til Grønt Punkt som foretar en nasjonal trekning og utdeling av premier.

Den andre trekningsrunden i år ble altså en kvinne fra Bodø trukket ut som en av vinnerne som vant 10.000 kroner. Kvinnen ønsket å være anonym, men var veldig fornøyd med å bli ringt opp og gratulert med gevinst.

Bruker over 600 millioner drikkekartonger i året

Nå er det ikke lenger noe krav om å lage kubbe for å kunne vinne toppgevinsten. Hver kartong er et lodd, så alt du trenger å gjøre er å skylle kartongen, la den tørke og føre på telefonnummer og navn for å være med i trekningen. Iris trekker ut kartonger blant papiravfallet som blir kjørt inn til Vikan Avfallsanlegg fra alle de ni kommunene i Salten:

– Dette er helt klart en hyggelig del av jobben. Både organisasjoner, bedrifter og privatpersoner som er flinke til å sortere og levere inn kartongene sine kan bli belønnet for miljøinnsatsen, sier leder for kommunikasjon og marked, Pernille Devold Kolsing. 
 

Miljøet som den virkelige vinneren

- Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, og leverer inn kartonger, forteller Gunnar Moen som er ansvarlig for Returkartonglotteriet i Grønt Punkt Norge.

Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartong. Gjenvinning av drikkekartong senker også avgiften som er lagt på drikkevareemballasje, noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.

– Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg som for eksempel som pizzakartong eller Cornflakes-esker, sier Moen.

Dette er Returkartonglotteriet

  • Alle kan delta og vinne i lotteriet – privatpersoner, bedrifter eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag og lignende.
  • Hvert år deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier på 10 000 kroner, og 4 premier på 100 000 kroner.
  • Deltager skriver navn og telefonnummer på den de vil skal vinne på kartongen, og leverer denne i den kommunale innsamlingsordningen. Da har man ett lodd. 
  • Kartonger trekkes fra 84 forskjellige steder i hele landet. Her trekkes det mellom 1 og 7 kubber eller enkeltkartonger avhengig av innbyggertall, til sammen maks 188 hvert kvartal. Disse kubbene eller enkeltkartongene går videre til nasjonal trekning.

Flere opplysninger og lotteriregler finner du på grontpunkt.no