Før Kirkhaugen skole rives har utbygger Corponor og sanerer EN Entreprenør sørget for at store mengder innbo, løsøre og betong blir gjenbrukt på nytt.
- Vi ønsker å ta gjenbruk et steg videre, og per nå er det allerede hentet ut leker, bøker, hvitevarer og møbler som går rett til ombruk gjennom aktører som Egna og Bodø Røde Kors. Så vidt vi vet er det ingen i Bodø eller Norge som har bidratt til gjenbruk fra bygninger som skal rives, sier daglig leder i EN Entreprenør, Eirik Nielsen.
- Det var nok flere enn oss som fikk en liten vekker over hvor mye brukbart som kastes da vi så «Sløsesjokket» på NRK. Det at så mye gjenbrukes fra Kirkhaugen skole er derfor unikt. Sammen med Corponor, Iris Produksjon, Egna og Bodø Røde Kors er vi helt i tråd med FN’s bærekraftsmål nummer 17, som handler om samarbeid for å nå målene. Som entreprenør ønsker vi å utvikle oss og fremover sørge for å gjenvinne alt som kan i bygg, forteller Nielsen.
Eirik Nielsen i EN Entreprenør (til venstre) og Bernt Hargaut (til høyre) i Corponor foran store mengder lysarmaturer av nyere dato som nå skal gå til gjenbruk.
Det sanerte bygget skal leveres til gjenvinning hos Iris Produksjon i Vikan. Men før EN Entreprenør satte i gang maskinene, ønsket de i samarbeid med Iris å finne aktører som kunne bruke store deler av inventaret.
- Vi var i kontakt med flere ombruksaktører som gikk igjennom bygget for å se hva som kunne gjenbrukes, blant andre Bodø Røde Kors og Egna, forteller salgssjef for bygg og anlegg Sture Wilmann i Iris Produksjon. Han er veldig godt fornøyd med at samarbeidet med både utbygger og sanerer har bidratt til at store deler av inventaret kan gjenbrukes.
Frivillighetskoordinator i Bodø Røde Kors, Elisiv Søfting, synes det var flott at de som ombruksaktør fikk mulighet til å være med å bidra.
Det samme sier Carina Rist, som er prosjektleder i Egna, som er en ny bærekraftig satsning av Frem Bodø AS (tidligere Bodø Industri).
- Det er viktig at vi kommer tidlig inn i slike prosjekter som dette. Det er da vi få muligheten til å forlenge levetiden til allerede produserte varer og omsette de på nytt. Dette bidrar til at vi kan sikre og skape flere nye lokale arbeidsplasser, og tilby god og relevant arbeidstrening til de som av ulike årsaker har falt utenfor arbeidsliv og studier, sier hun.
Det er Corponor som er utbygger på tomta hvor Kirkhaugen skole står oppført.
- EN Entreprenør hadde gjenbruk av innbo og løsøre i tilbudet sitt for sanering. Det passet rett inn i planen om at dette skulle være et grønt prosjekt. I tillegg skal EN Entreprenør sortere betongen fra rivningen på tomten, for gjenbruk som fyllmasse i forbindelse med oppføring av de nye leilighetsbyggene, sier prosjektleder Bernt Hargaut i Corponor.
- Fra vi overtok nøklene til skolen, til vi skal overlevere nøkler til nye leilighetseiere, skal dette være det grønneste boligprosjektet som hittil er gjort i Bodø, sier Hargaut.
Betongen som er brukt i gamle Kirkhaugen skole skal gjenbrukes i det nye prosjektet.
- «Et grønt prosjekt» der valg og utforming av leilighetsbygget skal være gjort med hensyn til miljøet. Vi ønsker å se dette boligprosjektet fra et miljøperspektiv, og starten på det ble å gjenbruke det som allerede befant seg i bygningen av inventar, sier Hargaut.
- Boligprosjektet skal ha fokus på mobilitet med en ordning for både bil- og sykkeldeling og med nærhet til kollektivtilbud. Vi skal muliggjøre å kunne kjøpe en leilighet uten å ha bil. Det vil også installeres solcellepanel på taket, sammen med varmepumper og lading for elbiler, så de som kjøper leilighet i dette prosjektet kjøper seg rett inn i et grønt prosjekt.
- Vi ser at trendene i samfunnet stadig er i endring, og vi som utbygger ønsker å være proaktiv og gjøre det riktige. Da EN Entreprenør overtok stafettpinnen sammen med Iris Produksjon om å skape gjenbruk av innbo og løsøre anså vi dette som starten på hvordan fremtidig rivningsarbeid kan skje.
- Vi skal være en del av sirkulærøkonomien og vil arbeide målrettet sammen med andre også i kommende prosjekter.
- Som utbygger sitter vi på et stort samfunnsansvar. Derfor satser vi sterkt mot ei grønnere framtid, sier Hargaut.