IT-mannRuben Klemetsen trives bak pc-skjermen.   Foto: Marthe Mølstre

 

Iris sitter på enorme mengder med data. Det nytter dog ikke å ha en stor databank, hvis man ikke på en enkel måte klarer å få ut viktig kunnskap uten og legge ned masse ressurser.  Man må kunne bruke dataen man mater inn og ut til noe som kan gjøre det enda enklere å gjøre det rette.

Lesbare

- Gjennom digitalisering av datamengdene, bygger vi nå opp et system som gjør at dataene blir automatisk lesbare, uten at vi trenger å studere tusenvis av datafiler. Det har vært en utrolig spennende prosess, som vi nå snart er i mål med, sier IT fagkonsulent Ruben Klemetsen (38).
  Ruben viser oss ulike diagrammer på skjermen. Iris registrer avfallsmengden på de ulike bilene som kommer inn til Vikan. 

Sammenligning

- Når vi kobler bilen mot kjøreruta, kan vi lett finne ut hvor gode vi er til å sortere i Bodø. Vi kan også se hvor stor andel restavfall som finnes i vanlige dunksystem sammenlignet med fellesanlegg under bakken. Snart har vi også gode data til å sammenligne byer, land, eller kommuner, sier han fornøyd.
  Ruben er en av dem som drar Iris inn i framtida med nye løsninger, men det var tilfeldig at han havnet her. Han hadde jobbet ni år på supplybåt, da han skjønte at han måtte tenke nytt på karrieren. En dårlig rygg satte stopp, og han måtte restarte alt.

Ny verden

- Jeg har alltid vært interessert i data, så da helsa satte en stopper for mitt yrkesliv til sjøs, satte jeg meg på skolebenken igjen for å studere datateknikk, sier Ruben.
  Det skulle åpne opp en helt ny verden for Ruben, og i dag brenner for digitaliseringen av Iris. Han er overbevist om at digitalisering av data vil føre til at folk i Salten blir enda bedre på å sortere avfallet sitt. 

Min side

- Vi kan bli mye mer målrettet i kommunikasjonen til kundene, og fortelle hvordan sorteringsgraden utvikler seg gjennom hele året. Når målet er så lite restavfall som mulig, og under 35 prosent ved utgangen av 2019, kan vi lett se hvem som når målet, og hvem som trenger et ekstra puff til å slanke restavfallet.
  Om ikke lenge vil Iris få “min side” på hjemmesiden. Det vil gi alle kundene tilgang til sine egne avfallsdata som faktura, dunkstørrelse osv. Her vil kundene kunne kommunisere med Iris på en enkel måte, og bestille for eksempel endring av dunkstørrelse, ferietømming, ekstra tømming og andre tjenester. 
  - Utviklingen innen IT, og ikke minst digitalisering av data, åpner en ny verden for oss som vi nå tar i bruk. Det gjør dette faget spennende, sier ingeniøren i datateknikk med et stor smil.