mann ved fossKnut Folkestad ved Valnesfossen under inspillingen av filmen. 


- Som en av de første renovasjonsselskapene som startet med kildesortering tilbake i 1997, fant vi fort ut at for å lykkes må folk forstå hvorfor de skal gjøre noe, ikke bare bli fortalt hva de skal gjøre, sier kommunikasjonsansvarlig i Iris Salten IKS, Arnt E. Pedersen.

Sosiale medier åpnet nye dører

For å lykkes med visjonen “et reinere Salten” var det naturlig å ta i bruk sosiale medier og spre informasjon der, sier Arnt E Pedersen.
  - Å spre budskap på sosiale medier er en hard konkurranse om folks oppmerksomhet, og vi så at måtte skape engasjerende innhold for å nå frem. Film utkrystalliserte seg tidlig som et viktig verktøy, og er noe vi har jobbet aktivt med de siste fem årene, fortsetter han.

Alt er energi

Den siste produksjonen, med Knut Folkestad i spissen, løfter frem “svarteper” innen materialgjenvinning, nemlig restavfallet.
  - Våre tilbakemeldinger fra kundene tyder på at de færreste er klar over de kvantesprangene som har blitt tatt i forhold til behandling av restavfall de siste årene. Mange tror fortsatt at dette kastes på deponi, eller at alle avfallstypene blandes og brennes her på Vikan. Det er selvfølgelig ikke tilfellet, forklarer Pedersen.
  - I filmen setter vi fokus på at alt er energi - også restavfallet. Selv om dette er “siste reise” for restavfallet, så gjenvinnes også dette avfallet - som energi, fortsetter han.
  Hovedpersonen selv benytter seg av et bredt spekter av Iris sine tjenester.
  - Jeg setter stor pris på arbeidet Iris gjør, sier Folkestad, som etter lang tid med hus- og oppussingsprosjekter nærmest er som “superbruker” å regne.

En annerledes dag på jobb

For Folkestad, som til daglig jobber i NRK Nordland, var det lett å takke ja til hovedrolleoppdraget.
  - Jeg gjør jo i utgangspunktet ikke kommersielle oppdrag, men filmen om restavfallet faller inn under et samfunnsoppdrag som både jeg og NRK mener det er viktig å fronte. Det føltes både relevant og viktig, forteller han. 
  Men det er ikke hver dag hamarøyværingen henger i en sikkerhetssele på toppen av en foss. Den mest krevende scenen var likevel dykkescenen.
  - En ting var jo at det var litt “freskt”, men som brillebruker var det utfordrende å holde styr på både briller og restavfall i det jeg kom til overflaten, ler han.

man svømmer

Klimabevisst industribedrift

I filmen tar Folkestad oss med inn i hallen hvor restavfallet behandles.
  - Det var spennende å være med “på innsiden” å se hvordan ting faktisk funker. Og fasinerende å se hva folk får til å presse ned i avfallsdunken sin. Blant annet hadde noen klart å buksere et helt tørkestativ ned i dunken sin. Man tenker nok ikke over konsekvensene i andre enden når man gjør slikt, og jeg håper at flere tenker over hva de legger i restavfallet etter å ha sett denne filmen. Feilsortering kan føre til full stopp og i verste fall brann i avfallshallen, forklarer han.
  Iris har nylig investert flere millioner i en helelektrisk restavfallslinje, og sparer 50 000 liter diesel og tilhørende utslipp i året. I tillegg fraktes det ferdigproduserte restavfallet med båt, i stedet for med trailer, noe som sparer årlig veiene i Salten for 320 tunge kjøretøy på vei mot Tromsø. 

Del av en tredelt bunnlinje

Et av tiltakene for bedrifter som ønsker å innføre en bærekraftig drift, er tredelt bunnlinje. Kort fortalt betyr det at man måler bedriftens resultat ikke bare etter økonomiske resultater, men også sosiale og miljømessige parametere.
  - Kommunikasjon er et viktig verktøy i forhold til de sosiale og miljømessige parametrene til Iris-konsernet, forteller Pedersen. 
  - Å heve kompetansen blant befolkningen i Salten bidrar til at resultatgraden på vår tredelte bunnlinje heves. Vi gjør ikke denne jobben alene, derfor er det i vårt samfunnsoppdrag å bruke ressurser på en kommunikasjon som bidrar til nettopp dette, mener han.

Urpremiere på filmen Vikan

For å løfte frem de ansatte som hver dag står på for å nå selskapets visjon om “Et reinere Salten”, arrangerte kommunikasjonsavdelingen urpremiere på filmen i papiravfallshallen på Vikan. Det ble satt opp storskjerm og lydanlegg, og som seg hør og bør på en premiere, ble det servert boblende drikke i stettglass. Ferdigbehandlede papiravfallspaller fungerte som amfi, og Folkestad var selvskreven gjest.
  - Det var veldig gøy å bli invitert på premiere, og et utrolig kult lokale - det føltes veldig riktig, synes Folkestad.

mann med prisKnut Folkestad med Iris-statuetten for beste mannlige skuespiller. 

Beste skuespiller

Det var også duket for premieutdeling, og både de foran og bak kamera ble behørig feiret med nominasjonstaler, Iris-statuetter, og applaus. Folkestad mottok prisen for beste skuespiller, og da måtte vi selvfølgelig spørre “hva følte du da”?
  - Det var kult at Iris løftet det til et sånt nivå, og den har fått hedersplassen på hjemmekontoret, forteller han lattermildt. 
  - Men fra spøk til side, så synes jeg dette er en veldig fin gest for de ansatte i Iris, og slike tiltak er med på å skape samhold og eierskap. Det er veldig mange som har bidratt til de ulike produksjonene, sier han imponert.


Og hvis du enda ikke har sett filmen, kan du se den her: