Gjengen som vant prisen for "Beste miljøfilm" under filmfestsalten 2021Iris inviterte ungdommene bak filmen "Plasta Bolognese" til Vikan for å vise mottaket for behandling av avfall. F.v Amalie Andersson, Jonas Ramstad Andreasson, Asbjørn Johansen og Nora Elise Stien vant prisen for beste miljøfilm. (Philip som ikke var tilstedet var også en del av gruppa)

 

- Det er Amalie som har hovedrollen i filmen, mens Jonas er skikkelsen som henger over henne når hun ikke kildesorterer. Asbjørn er den som har redigert filmen, mens vi andre har vært med på å lage "storyboard", forteller Nora Stien om arbeidsfordelingen. 

Premie på 10.000 kroner

I år som i fjor ble kåring av beste film i kategori "Miljø" heldigital. Administrerende direktør i Iris, Bjørn Ove Moum, deltok i kåringen på Sinus. Her ble forestillingen tatt opp og sendt på nett i juni. 

- Vi visste at beste film i kategori "Miljø" vant en pengepremie, men vi forsøkte ikke nødvendigvis å gå for gull. Istedet laget vi film basert på den første ideen vi kom på. Vi hadde lyst på spaghetti også ble det en god dose improvisering under innspillingen, forklarer Nora.


Miljøprisen er opprettet av Iris, som også er en samarbeidspartner til Filmfest Salten. I tillegg til heder og ære, vanker det 10.000 kroner til vinnerfilmen.

Full jubel

Også årets kåring ble holdt digitalt, dermed hadde skolene et eget opplegg for visning av utdelingen av priser.

- Vi satt i et auditorium på skolen sammen med resten av klassen da vi fikk se at det var vi som vant. Jeg ble helt overveldet og hadde ikke forventet at vi skulle vinne. Men det ble full jubel, legger Nora til.

- Jeg hadde heller ikke noen tanker om hvem som kom til å vinne. Men jeg ble ganske stolt da vi vant, og det er spesielt artig at andre også likte det vi har gjort, supplerer Jonas.

 Se vinnerfilmen her

Et viktig tema

Årsaken til at de laget denne filmen var at de mener det er viktig å kildesortere. I tillegg synes de at det er trasig at det havner så store mengder plast i havet.

- Ofte må jeg minne de jeg bor sammen med på at de må huske å kildesortere. Hjemme har vi flere dunker, og det er lagt godt til rette for god kildesortering, sier Nora. 

Amalie legger til at det er flere konsekvenser av at plast havner i havet, og disse naturligvis påvirker de som forurenser. Hun påpeker at når dyr får i seg plast som er i naturen, får vi i oss mikroplast når vi spiser kjøtt og fisk. 

- Spøkelse er symbolet på en skygge som skal henge over deg hvis du ikke kildesorterer riktig. Den blir symbolet på hva som skjer når vi ikke kildesorterer, og neste generasjon vil få enda flere konsekvenser av de valgene vi gjør nå, legger Jonas til. 

plast i Pasta BologneseUngdommene tar opp et viktig tema i filmen "Plasta Bolognese". Kildesortering er viktig, og spesielt plastemballasje, slik at den ikke havner i havet. 

Invitasjon til Vikan

Iris inviterte vinnerne for en omvisning på Vikan. Der fikk de bli med på en runde på Miljøtorget, bedriftstorget, bilknusing og restavfallshallen. 

- Jeg har vært på miljøtorget før sammen med foreldrene mine, men det var kult å få se bilknusing på ekte, sier Jonas.  
ungdommer på VikanUngdommene på jern- og metalltomta i Vikan, hvor det vrakes biler som er levert inn

ungdommer på vikanUngdommene synes det var artig å få en omvisning i Vikan, hvor det behandles store mengder avfall