Arkiv i Nordland
Binders finnes i alt av dokumenter som er arkivert her, forteller arkivar og historiker John Anders Johnsen.

 
- Vi har mange tusen meter med arkiverte dokumenter. Og de aller fleste er festet sammen med binders, som over tid ruster og setter stygge spor etter seg.

  - I verste fall kan dokumentene bli ødelagt. Derfor er det viktig for oss å fjerne bindersene for å redde informasjonen, sier Solveig Lindbach Jensen, ansvarlig for det private arkivet hos Arkiv i Nordland.

Tusenvis av binders

Irisnytt har tatt veien til et av de mange oppbevaringsrommene på Nord Universitet hvor Arkiv i Nordland holder til. Her i kjelleren befinner store deler av Nordlands historie seg. I form av millioner av dokumenter.
  - Se her, sier arkivar og historiker John Anders Johnsen, og åpner en ringperm. Bare i denne er det mange binders som holder arkene sammen.
  - Når dokumentene med binders og stifter står i lokaler hvor det er for høy eller varierende luftfuktighet, begynner binders og stifter å ruste ganske fort - og papiret blir sprøtt. Da ødelegges dokumentene dessverre noe. Vi kan redde informasjonen ved at vi digitaliserer før dokumentene ødelegges helt.

 

Binders ødelegger dokumenter
Her er eksempler på hvordan binders som ruster kan ødelegge dokumenter.
 

Skjulte skatter

Arkiv i Nordland får inn arkiver fra kommunene i Nordland. Men også mange private tar kontakt med arkivet for donering av materiale.
  - Innholdet i private arkiv har et stort spenn. Det kan være alt fra styreprotokoller, korrespondanse til dagbøker, foto, film og lydopptak. Her finnes det mange skjulte skatter, sier Solveig Lindbach Jensen.
  For Arkiv i Nordland er det viktig å ta vare på arkivmaterialet og behandle det slik at det er tilgjengelig for ettertiden.
 

BindersDet blir fort mange kilo binders når dokumenter gjennomgås og digitaliseres.
 

Mange kilo

- Vi har mange doble kopier som vi fjerner. Når vi fjernet binders fra disse er det lett å kaste de i restavfallet. Nå har vi imidlertid satt i gang et prosjekt der vi tar vare på alt av binders og leverer de til metallgjenvinning. For med så mange dokumenter som vi har, blir det mange kilo i løpet av noen få år. Selv har jeg tatt vare på alt av binders de fem årene jeg har jobbet her, sier Johnsen, og overleverer oss flere kilo med den norske oppfinnelsen. 
  Også Caroline Torrissen, som går igjennom tusenvis av dokumenter, har også en betydelig samling med ulikt metall.
  - Over tid  blir det store mengder. Og da er det greit å ta vare på de slik at de kan gjenvinnes og brukes på nytt.