Kvinne med melkekartong i Returkartonglotteriet
Tone Jensen kan juble over at kubben med seks drikkekartonger stakk av med hovedpremie på 100.000 kroner. Den ble trukket ut av haugen med papiravfall.

- Jeg har aldri vunnet noe i hele mitt liv bortsett fra smågevinster i Lotto. Da vi var på ulike sammenkomster i oppveksten hjemme i Lofoten, var det alltid søsteren min som stakk av med premier hvis det var loddsalg. Jeg hadde ikke hellet med meg.

Brettet i 20 år

- Jeg var sikker på at det var noen som tullet med meg. Men når det endelig gikk opp for meg at det ikke var tull, og at 100.000 kroner er på vei inn på kontoen, må jeg innrømme at det ble en champagne-skål med min beste venninne, sier Tone.
  Endelig, etter å ha skylt, brettet og stappet seks kartonger i den sjuende i 20 år, kom gevinsten til Tone, som har deltatt i lotteriet helt siden hun flyttet til Bodø.

God på sortering

Men det er ikke bare drikkekartonger Tone er god å sortere ut av restavfallet.
  - Jeg er nok langt over middels god på kildesortering. For restavfall det har jeg nesten ikke. Det aller meste går i de andre avfallstypene. Egentlig så tenker jeg ikke over at nå skal jeg gjøre en innsats for miljøet og sortere. Det skjer helt automatisk og er blitt en naturlig del av dagens gjøremål hjemme.
  - Jeg tror jevnt over er flinke i Salten. Langt flinkere enn sør i landet, for der opplever jeg veldig dårlig sortering da de ikke har like mange dunker til sorteringnår jeg er på besøk. Jeg er mer bekymret for den forurensningen som skjer ute i naturen, og da spesielt i havet. Vi har en stor jobb med å ta vare på miljøet, både for våre etterkommere og kloden vår. All plasten som blir liggende er en utfordring. Der må vi bli flinkere alle mann.

Miljøgevinst

Å kildesortere avfallet slik at det kan brukes som råstoff i nye produkter, er et viktig miljøbidrag. I Norge brukes det over 600 millioner drikkekartonger i året. Kartongene består av jomfruelige fibre som er plastbelagt. De kan derfor gjenvinnes fra flere liv senere som pizza-esker og cornflakes-pakker.
  Papp og plast blir skilt fra hverandre i vannbad. Det er langt mindre energikrevende å bruke pappen på nytt i nye produkter, enn å produsere fra nytt trevirke. Derfor er det god miljøgevinst å sortere ut drikkekartonger og ikke kaste de i restavfallet. 

Mange premier

For å stimulere til mer sortering, har Grønt Punkt, som administrerer returordningene for emballasje, etablert et eget lotteri, Returkartonglotteriet, der det trekkes ut vinnere fire ganger i året. For hver trekning trekkes det ut en hovedpremie på 100.000 kroner og 30 premier på 10.000 kroner.
  For å være med i trekningen på 100.000 kroner må man skylle, brette og stappe seks kartonger i den sjuende og skrive på navn og telefonnummer, slik Tone Jensen har gjort. Enkeltkartonger kan kun gi gevinst på 10.000 kroner.
  - Vi må langt tilbake sist Salten hadde en vinner av hovedpremien. Fra papiravfallet på Vikan trekker vi ut tre vinnere, som vi sender inn til det nasjonale lotteriet. For kubben, eller kartongen, skal kastes løst i papirdunken, sier kommunikasjonsansvarlig Arnt E. Pedersen i Iris Salten.

Stor drøm i oppfyllelse

- Vi har hatt mange vinnere av 10.000 kroner, og synes det er en hyggelig å ringe opp de heldige. Men ekstra hyggelig er det når premien er på 100.000 kroner.
  Og det kan Tone Jensen bekrefte.
  - Det er en stor drøm som har gått i oppfyllelse. Det blir nok ikke noe stor feriereise i år, men forhåpentligvis er verden litt annerledes i 2021, så nå har jeg god til å planlegge en større reise, sier en hoppende glad vinner.