Bjørnar Strand med jord laget av matavfall. Bjørnar Strand vil at Salten skal blomstre med kompostjord fra anlegget på Vikan.

 

Det ligger ranker med jord på anlegget til Iris Salten på Vikan. Man skulle nesten tro at Iris skjuler en vulkan på området, for det siver synlig damp av jordhaugene. Men inni jordhaugene brytes matavfallet ned med en temperatur på rundt 70 grader. Det som har vært matavfallet ditt skal nå bli kompostjord av høyeste kvalitet.
I matavfallet blandes det inn rent trevirke før avfallet kvernes og legges i store ranker som dekkes til av et tynt jordlag. Rankene ligger på rekke og rad langs kompostanlegget på Vikan.

Kostbar forurensning

Etter et halvt års tid åpner Iris rankene og sikter innholdet i tre ulike fraksjoner. Kompostjord, flis og andre mellomstore partikler, og det de kaller en sikterest. Sikteresten inneholder for det meste plast og utgjør rundt ti prosent av innholdet i ranken.
  ‒ Det er her vi får tilbakemelding på hvor forurenset matavfallet er. Sikteresten må vi betale dyrt for å bli kvitt. Kompostjorden er derimot så næringsrik at den må blandes med like mye sand for å gi et godt produkt. Mange innbyggere i Salten kjøper jord hos Iris til en billig penge til bruk i blomsterbed og opparbeidelse av plen, forteller Bjørnar Strand (25).
  Strand mener generelt at folk i Salten gode på kildesortering, men når det gjelder matavfallet må vi bli mye flinkere. Han tror at folk ikke helt har forstått at jo mer vi sorterer – jo mer blir til kompostjord.

Plast og kjøkkenutstyr

 Vi rusler rundt i den store hallen på kompostanlegget på Vikan. Det lukter ikke godt, men det er mye næring i det som blir dumpet her. I den store haugen vises det tydelig at det fortsatt er et stykke igjen til fullgod kildesortering.
  ‒ Det mest iøynefallende er all plasten. I de ulike posene ligger det både glass, elektriske artikler, bestikk, annet kjøkkenutstyr. Det skal jo ikke være i matavfallet. Det vi derimot ikke får i matavfallet lenger, er bleier. Her har barnefamiliene gjort en solid innsats for miljøet ved å kaste i restavfallet, sier Strand.

Strømpebukser er verst

  ‒ Det verste vi får inn er strømpebukser, tau og presenninger. Det setter seg i alt av drivverk og må skjæres løs.
Mange tenker ikke over det enorme potensialet som finnes i godt sortert matavfall. Bjørnar Strand drømmer om at Salten skal blomstre med jord fra Iris laget av matavfall fra husholdningene.

  ‒ La matavfallet ditt gi nytt liv til plener og blomsterbed. Om dere er flinke til å sortere matavfallet, kan vi tilby næringsrik kompostjord tilbake. Alle vinner på å sortere bedre.