Strandrydding
Ingen markering uten strandrydding. Her er det Sigvart Bjerkenes som sammen med mange andre frammøtte tok ei økt med strandryddesekken.


For her ute i havgapet har folk gått mann av huse for å rydde marint avfall. Og nå har de ti strandperlene som ligger på rekke og rad på Sørsia fått sine egne voktere.

Ildsjeler

- Det er mange ildsjeler som har ryddet her i en årrekke, men nå skal vi gjøre et mer systematisk arbeid og forsøke å dokumentere hva slags avfall vi finner, og hvor det kommer fra. Jeg er henrykt over interessen, sier Selvik, som har fått adopsjonskontrakt for alle strendene på den seks kilometer lange kystlinja. Folk har forpliktet seg til å holde strendene fri for avfall gjennom hele året.

Lillian Låve Selvik
Lillian Låve Selvik er et aktivum i lokalsamfunnet. På uthusveggen henger både krans laget av plastavfall og strandryddesekk.
 

Plastkrans

I enden av dette området står uthuset til Selvik. Over uthusdøra henger en strandryddesekk og ved siden en krans som Lillian har flettet av plast ryddet på stranda nedenfor. Her henter ivrige strandryddere sekker, og plasserer de når jobben er gjort i påvente av henting.

  - Vi er kjempeglad for at Iris ikke bare koordinerer ryddingen i strandryddeuka, men gjennom hele året. Det er greit men en ekstra innsats i en kort periode, men det som teller er innsatsen som gjøres ellers i året for å holde strendene fri for avfall, sier Selvik.

Steigen-ordfører Atle Schrøder
Ordfører Asle Schrøder i Steigen fikk overrakt t-skjorta med budskapet Plastfri Sørsi.

Stort engasjement

Engasjementet for å rydde strender er stort i Steigen. I 2015 fikk Leines grendelag prisen som Årets Strandrydder. Det var en skikkelig vitamininnsprøytning for videre innsats. For både grendelaget, enkeltpersoner, lag/foreninger i både området og kommunen er aktive strandryddere.
  Også alle skoler og næringslivet representert med Cermaq har gjort en kjempeinnsats og levert mange titalls tonn avfall de siste årene, noe ordfører Atle Schrøder trakk fram under markeringen.

Imponert

Iris startet med strandrydding i Salten allerede i 2011.
  - Vi er kjempeimponert over innsatsen som er gjort i Steigen og ellers i Salten. Engasjementet har aldri vært større. I fjor fikk vi inn over 70 tonn. Siden vi startet opp har vi tatt imot hele 320 tonn med marint avfall.
  - Over 10.000 personer har vært i sving, og setter vi verdi på dugnadsinnsatsen ligger den på rundt 15 millioner kroner. Det sier litt om arbeidet som er gjort, sa administrerende direktør Leif Magne Hjelseng, før han sammen med alle frammøtte markerte åpning av årets aksjon.

Elever har laget strandvoktere
Josefine-Mari Oskarsen (7) og Sigurd Røymo (7) og alle de andre elevene ved skola på Leines har laget strandvoktere som skal passe på stranda når elevene ikke vokter over den.
 

Strandvoktere

Haviskaret-stranda har fått sine strandvoktere på dagtid. Barnehagen og skola på Leines har forpliktet seg til å holde stranda fri for avfall. De samme elevene har også sørget for at strandvoktere holder oppsyn på stranda også om natta, for det kunne Josefine-Mari Oskarsen (7) og Sigurd Røymo fortelle til oss.
  - Vokterne skal passe på slik at ingen legger igjen søppel på stranda når vi ikke er her. For det er viktig at dyr og fugler ikke får i seg plast og annet skadelig avfall, kunne de fortelle.

Over 50 aksjoner

Markeringen på Haviskaret-stranda ble en fantastisk start på årets aksjon, selv om mange allerede er godt i gang med å rydde. Til nå er det meldt inn nærmere 60 aksjoner og Iris har fått inn over 10 tonn med avfall.
  - Vi har aldri tidligere hatt så mange aksjoner før 1. mai. Med det store engasjementet på Leines og andre steder i Salten er vi sikker på at vi får inn enormt mye avfall i år, men om rekorden fra 2017 på 75 tonn ryker er usikkert, sier Leif Magne Hjelseng.