En barndom med sagspon mellom tærne

Marius Skålvoll elsker å snekre og pusse opp, nesten like mye som han elsker å være pappa. Så hvorfor ikke slå de to sammen, og lage seg en karriere på Instagram samtidig?
Dette er historien til @snekkerpappen. 

Den skarpe morgensolen treffer oss i ansiktet, i det vi svinger bilen inn i oppkjørselen til Marius og familien på fem i Bodø. Roen har tilsynelatende senket seg etter en hektisk morgen med levering i barnehage og skole. Vi forventer å finne den 36 år gamle trebarnsfaren i hvilestilling med en kaffekopp i hånden - han har jo tross alt fri fra jobben som oppdragsleder i politiet i dag, men den gang ei. Det romsteres og skramler fra garasjen.
Marius Skålvoll snekkerpappa på Instagram
@Snekkerpappa Marius Skålvoll ønsker å inspirere flere til å starte egne prosjekter - gjerne ved å bruke restmaterialer eller vel å blande gammelt og nytt.

Alltid et prosjekt på gang

Han kommer ut og viser vei ned til en fullastet tilhenger.

- Denne skulle egentlig leveres på miljøtorget, men nå vet jeg hva jeg skal bruke den til, smiler han lurt, mens han vifter med en gammel dunk for glass- og metallemballasje fra Iris.

I dag skal vi få være med på en dag i Snekkerpappaens liv, og vi skjønner med en gang at den kommer til å bli alt annet enn rolig. 
- Jeg har alltid et prosjekt eller flere på gang. Oppussingen av eneboligen fra 1980 er det største, men det dukker stadig opp nye behov hos familien eller ting jeg har lyst til å teste ut, ler han.

Som for eksempel fuglehusene vi passerer, da vi blir med bak huset for å finne restmaterial til dagens prosjekt. En due prøver å komme seg inn i den lille åpningen, men flyr unna da Marius letter på presenningen og graver rundt etter det perfekte materialet til dagens prosjekt.

Snekker som snekrer i treverk
Marius Skålvoll benytter ofte gjenbrukbare materialer de anledninger det er hensiktsmessig, enten i form av kapp eller materiale han har liggende.

Snekring med barn

Marius elsker å ha barna med på prosjektene men da er det viktig å tilpasse både vanskelighetsgrad og tempo. Spesielt den yngste datteren på fire, Ylva, er ivrig på å være pappas hjelpende hånd.
- Fuglehus som dette er perfekte samarbeidsprosjekter. Barna kan gjøre mye selv, og det er lite som kan gå galt, man må bare ta det i deres tempo, smiler han.

Ylva er en såpass ivrig snekker, at hun til og med fått seg egen, rosa snekkerbukse med matchende hørselsvern.

Jente som snekrer
Ylva (4 år) i full gang med eget prosjekt

 

Et liv som influenser

Marius har alltid hatt en forkjærlighet for praktisk arbeid, og da spesielt snekring, men han hadde kanskje ikke sett for seg at han skulle bli “influencer” på bakgrunn av denne lidenskapen?
- Nei, da vi startet oppussingen fulgte jeg en del oppussings- og interiørkontoer på Instagram, og en sein kveld på sommerferie i Sverige fant jeg og samboeren min ut at “dette kan vel vi også gjøre”. Også gjorde vi det, forteller han. 

Det er 5 år siden, og nå har han nesten 30 000 følgere og er sponset av flere kjente merkevarer.
- Det er jo selvfølgelig veldig stas at mange liker å følge med på det vi driver på med, og jeg synes det er gøy å drive kontoen. Det er nok mange som er i samme situasjon som oss, med barn og store ambisjoner for oppussingsprosjektene sine. Jeg har jo etterhvert fått en del erfaring, og også gått på noen smeller, så jeg håper at jeg kan bidra til at andre slipper å gjøre de samme tabbene, ved å dele mine erfaringer.

Marius Skålvoll mann som snekrer
- Målet er hele tiden å skape rammene for et godt familieliv, sier Marius Skålvoll.

Mens Marius er i full gang med å måle opp, og tilpasse materialet til dagens prosjekt, kommer sønnen på elleve syklende hjem fra skolen. Han hilser, men stopper ikke opp for å undersøke farens gjøremål noe nærmere - et tydelig tegn på at dette er hverdagskost.

Bygger for familien

Selv om Marius alltid har hatt en lidenskap for håndverksarbeid, har familielivet gitt han en ekstra motivasjon.
- Dette er jo min hobby, så på en måte er prosjektene litt egoistisk motivert. Jeg slapper av mens jeg holder på, og det gir meg energi. Samtidig så bygger jeg jo for oss, for at familien vår skal få det så bra som mulig. Sånn sett er det vel en vinn-vinn-situasjon?

Mens den gamle dunken til glass og metallemballasje sakte, men sikkert, får nytt liv som innebygd vann- og vindtett vedkasse til bålpanna ute, spekulerer han på et annet prosjekt.
- Jeg tenker på prosjektene hele tiden, på hvordan jeg skal gå frem for løse dem på en best mulig måte. Akkurat nå er det flisleggingen i gangen jeg skal i gang med. Det er litt kapping av flis og oppbygging… rekkefølgen på å legge flis… Det er mye å tenke på, men gøy!

Målet er hele tiden å skape rammene for et godt familieliv. Hittil har han og samboeren
bygget rom til alle tre ungene og soverom til seg selv, og videre står gang, bad og stue for tur.

- Når vi er ferdig med med å pusse opp huset, tror jeg vi skal ta oss en skikkelig god ferie. Ungene er jo født med sagspon under føttene, så de fortjener å kjenne på litt sand også, ler han mens han myser mot vårsola.
Vanntett oppbevaringsboks laget av restmaterialer
Vanntett oppbevaringsboks med den gamle dunken for glass- og metallemballasje inni, laget av Marius Skålvoll. 

Gjenbruk og restmaterialer

Som pappa til tre barn på fire, syv og elleve år, har Marius et bevisst forhold til forbruk og hvordan redusert forbruk kan påvirke klima og miljø i positiv retning - også i forhold til snekkerhobbyen.
- Det er veldig mye godt materiale og ting som blir kastet. Folk burde bli flinkere til å tilgjengeliggjøre restmaterial og kapp for andre, på Facebook eller Finn.no for eksempel.

Marius synes mye av det vi kaster i dag, fortjener en sjanse til å leve litt lenger. Selv har han bygget mange ting basert på rester og kapp fra andre prosjekter, og han oppfordrer flere til å prøve det samme.
- Jeg har satt opp ei lekestue til ungene, og laget skap av en gammel baderomsinnredning. I stua har vi et spisebord som vi egentlig skulle kaste, men det fikk en sjanse til. Også søppelskuret nede ved veien her. Det meste av materialet er rester jeg har hatt selv, eller skaffet via Facebook, sier han.

Nytt eller gammelt?

Det er ikke alltid det lønner seg å gjenbruke gammelt når det kommer til oppussing, det må man også være oppmerksom på, forklarer Marius.
- Noen ganger har jo materialet gjort sin jobb og er utslitt. Da vil nytt materiale være mer bærekraftig på lang sikt, fremfor å måtte gjøre det på nytt om kort tid. Eller så kan man ha innslag av gamle ting nye prosjekter. Det er både enkelt å få til, og tid- og kostnadsbesparende. Det handler om å være bevisst på muligheten for gjenbruk, forklarer han, og fortsetter:

- Det skal nok mer enn noen gjenbruksprosjekter til, for å “redde” jordkloden, men jeg tror at hvis alle er litt mer bevisst på muligheten, så blir det kanskje litt bedre. Det er et steg i riktig retning.

Drømmer om hytteliv

Selv om Marius og familien skal ha seg en god ferie med sand mellom tærne når huset er ferdig oppusset, betyr ikke det slutten på Snekkerpappaen.
- Drømmeprosjekt er å bygge eller renovere ei hytte. Eller å kjøpe et hus å renovere, eller ei leilighet. Men mest av alt ei hytte, som hele familien kan få glede ut av, forteller han.

Og da skal han selvfølgelig felle trærne selv.
- Står det trær i veien så skal de brukes, ler han, mens han fornøyd legger lokket på sin nye og vanntette oppbevaringsboks laget av gjenbruksmaterialer og en gammel glass- og metallemballasjedunk.

Lurer du på hvordan han gjorde det? Se filmen her