oljefat
Oljefatet er i meget god stand.

I dag kunne han sammen med Thomas Lillevoll hente et tysk bensinfat fra 1943 hos Iris på Vikan, der en våken Mikael Robertsen hindret at fatet havnet i metallkverna.

I metallcontainer

- Betongbunkeren som vi har restaurert på Jentofthaugen i Bodø er fra 1943, og her ble det faktisk lagret en god del drivstoff på utsiden som holdt aggregatet inne i bunkeren i gang. Så et slikt fat var nok plassert utenfor, sier Støre.
  Fatet kom inn til Vikan i en container med metall-avfall fra et av våre miljøtorg og skulle egentlig havne i metallkverna.
  - Jeg så at det var i rimelig god stand og at det sto Wehrmacht på det. Da skjønte jeg at dette kunne være noe for Krigshistorisk forening, forteller Robertsen.

I god stand

- Dette skal få plass i utstillingen vår. Det er i uvanlig god stand og en del av den historien vi formidler. Det var veldig god kvaliteten på mye av det utstyret som tyskerne hadde med seg til Norge under krigen, fordi det skulle tåle forflytting. Derfor ble en god del av det som ble etterlatt tatt i bruk. Som dette oljefatet.
  - Vi blir ofte kontaktet, ja kanskje en gang i måneden, av folk som har gjenstander fra krigsårene. Det setter vil stor pris på, sier Thomas Lillevoll, som håper på enda flere telefoner som den fra Mikael Robertsen.
  Innskripsjonen på fatet er lett å lese. Her står det: Kraftstoff, 200L, feuergefahrlich, Wermacht, 43. 

Luftwaffe

Og nå blir det å finne i bunkeren på Jentofthaugen, som er en del av Bodø Krigshistoriske Museum. I går ble det markert her at det var 80 år siden tyske bombefly la Bodø i ruiner.
  Bunkeren ble bygget i 1943 av den tyske okkupasjonsmakten og ble brukt som sendestasjon for Luftwaffe.
  Til støpingen gikk det med 1300 kubikkmeter med betong. Vegger og tak er 2-2,5 meter tykke. I tiden etter krigen har både Sivilforsvaret og Heimevernet brukt anlegget. I 2014 fikk Krigshistorisk Forening Bodø og Bodø kommune overta bunkeren med det formål å sette den i stand. Og det har ivrige medlemmer og ildsjeler gjort. Det er lagt ned mange tusen dugnadstimer.
  Nå er den krigshistorisk museum hvor historien fra krigsårene formidles.

tre mann og et oljefatI går kunne Thomas Lillevoll (t.v.) og Knut Støre i Krigshistorisk Forening Bodø hente det tyske bensinfatet fra 1943 på Vikan. En våken Mikael Robertsen hindret at det gikk i metallkverna.