Det er vanskelig å forestille seg når Iris-bilene kommer og henter den grønne glass- og metalldunken, men nå kan du blant annet finne det brukte glassavfallet ditt over de nye tunnellinngangene på Hunstad. Så ja – klart det nytter å kildesortere.
Råstoff
Som du kanskje har sett i den populære glassfilmen vår (se den her), så er glass et verdifullt råstoff som absolutt ikke skal kastes i restavfallet. Vi i Iris Salten tar nemlig gledelig imot alt du kildesorterer, og vi bruker det som råstoff til nye produkter. Nettopp glass er en råvare med enormt potensiale.
Fra Vikan til Fredrikstad
Når glass-og metalldunken tømmes av sjåførene våre i Iris, sendes alt innholdet til mottaket vårt på Vikan. Derfra blir emballasjen lastet på vogntog og sendt videre til anlegget til Syklus utenfor Fredrikstad. All glass- og metallemballasje fra Iris og en lang rekke andre avfallsselskaper sendes hit.
Sorteres
Glasset sorteres i fire kategorier etter farge og hvor mye det er nedknust. 60 prosent av glasset som kommer inn blir eksportert til ulike glassverk i Europa, som gjenvinner glassene og produserer helt ny glassemballasje. Resten av glasset brukes til å produsere skumglass som heter Glasopor.
På Vikan gjøres glassemballasjen klar for å fraktes ned til Fredrikstad.
Ringen er sluttet
Det er nettopp her Riksvei 80 kommer inn i bildet. Glasopor er nemlig et materiale som er unikt i store veiprosjekter, på grunn av den lave egenvekten. I forbindelse med utbyggingen av Riksvei 80 i Bodø, har Veidekke brukt nærmere 90 lass med Glasopor skumglass fra Syklus i Fredrikstad. På Hunstad er det benyttet Glasopor blant annet over de nye tunnelinngangene.
I Riksvei 80 ligger det altså rester av dine gamle syltetøyglass, vinflasker, salsaglass fra tacofredagen og sylteagurkglasset som lå i kjøleskapet litt for lenge før du kastet det i dunken. Og det er jo veldig kult å tenke på!
Neste gang du har glass- eller metallavfall på kjøkkenet, tenk på dette kretsløpet hvor avfallet får nytt liv og gjør nytte som nye produkter. I restavfallet går det tapt.
Bruk hodet – bruk den grønne dunken!
Glasset knuses og sendes gjennom ovner med temperatur på over 900 grader for å bli til Glasopor.