Mann tømmer avfall
- Hadde jeg fått en kontorjobb ville jeg neppe holdt ut ei hel uke, sier Roger Johansen, som har vært sjåfør i Retura i 11 år.  

- Tar du med disse sekkene også, spør før hun forsvinner inn på lageret etter mer avfall, mens Roger tømmer dunkene. 
  Det blir også tid til en liten prat denne regntunge formiddagen, før ferden går videre mot Inndyr.

Miljøgevinst

Det er onsdag. Klokken har så vidt passert sju på morgenen. Mørket har ennå ikke sluppet taket i det vi passer Saltstraumen på ruta langs kystriksveien.
  Roger (53) trives bak rattet i ny- investeringen til Retura Iris. Den 17 tonn tunge Mercedesen er utstyrt med det meste av tekniske nyvinninger. Speilene er på innsiden av bilen og består av fire dataskjermer som får informasjonen fra kameraer på utsiden. 
  -  Dette er en fantastisk bil. Ikke noe å si på komforten, men det er mye nytt å sette seg inn i. Det viktigste er at vi har to kammer og kan dermed ta med oss to typer avfall tilbake til Vikan. Det gir en god miljøgevinst og et bedre rutetilbud i distriktet, noe også kundene er opptatt av. 

AvfallshentingDet er tidlig onsdags morgen. Første stopp for Retura-Roger er hos butikksjef Martin Tømmerberg Gåsland på Coop Marked på Nygårdsjøen. 

Veileder kundene

Han har vært sjåfør hele sitt yrkesaktive liv. De siste 11 årene i Retura Iris hvor han har transportert næringsavfall fra Saltens bedrifter inn til Vikan.
  - Vi er en utrolig fin gjeng i selskapet med godt samhold og en god ledelse. At vi skifter ut bilene hvert femte år gir også en god trygghet, og er nok en viktig årsak til jeg har vært forskånet for uhell.
  - Jeg trives på veien og i møte med kundene. For vi er ikke bare sjåfører, vi skal også veilede kundene våre. Det er stadig flere bedrifter, institusjoner og skoler som har et sterkere fokus på sortering av avfallet, og som spør oss om råd. I Retura Iris er vi opptatt av at det ikke skal være noe forskjell på sorteringen hjemme og på jobb, forteller Roger, i det vi svinger inn til Coop Marked på Nygårdsjøen.

Henter avfall


Bedre tilbud

Her blir vi møtt av butikksjef Martin Tømmerberg Gåsland, som allerede er på plass i butikken og slår av en prat. Også han har litt ekstra avfall som må håndteres.
  - Vi skal innom både eldreboliger, skolen og Saura kirke, sier Roger og studerer kjøreruta på den lille dataskjermen i bilen.
  - Tidligere kjøpte Retura en god del av kjøringen i distriktet av andre operatører, men nå kjører vi det aller meste selv ned til Glomfjord og Halsa i sør, i Indre Salten og i Nord-Salten. Det har gjort hentingen av avfallet enklere både for oss og kundene, som vet vi kommer på faste dager.

Vakker natur

Det gryr av dag. Bratte fjell kommer til syne bak regntunge skyer.
  - Det er fint langs kystriksveien med avstikkere til kundene våre. Ikke mange sjåfører har en så flott arbeidsplass. Selv om man sitter konsentrert bak rattet, er det mange fine naturopplevelser. I dette området er det mye elg, så vi må være på vakt. Sist jeg kjørte her telte jeg fem stykker. Selv i gråvær er naturen vakker, sier den engasjerte sjåføren.
  Vi beveger oss på smale veier på Sandhornøya.
  - Det kan være en liten utfordring. Spesielt om vinteren. Her borte skal vi innom kapellet ved kirkegården. Der står en dunk som skal tømmes. 

Avfallshenting- At vi nå kan ta med oss to ulike avfallstyper er kundene veldig godt fornøyd med, sier Roger Johansen.

God form

- Å stadig gå ut og inn av bilen holder meg i form og gjør arbeidsdagen allsidig. På enkelte uværsdager kunne det vært greit med en kontorjobb, men jeg tror neppe jeg ville holdt ut ei hel uke. Selv om det av og til blir lange dager kompenseres det med en stor frihetsfølelse.
  Vi ruller viere på vår ferd mot Inndyr. Her skal Coop Marked, barnehagen og eldresenteret besøkes, før Johansen må ta sin pålagte 45 minutters pause.
  - Det er viktig å følge hviletidsbestemmelsene og senke skuldrene.

Sosialt engasjement

- Blir du aldri lei av å være på farta?
  - Nei, faktisk ikke. Det vi holder på med er ikke bare en sjåførjobb. Vi sørger for at avfallet blir sortert og forsvarlig tatt hånd om. Vi er en del av noe større. Alt matavfall vi har hentet fra de ulike bedriftene i dag er en verdifull ressurs som om noen måneder blir til god kompostjord.
  - Retura Iris tar en aktiv rolle ikke bare for miljøet, men også sosialt gjennom støtte til blant annet Kirkens Bymisjon. Å være med å bidra til at vi har økonomi til å kunne ta slike valg, gjør jobben min ekstra meningsfull, sier Johansen. 
  Pausen er over. Mercedesen har også fått hvilt seg og er klar for å ta oss tilbake til Vikan. På hjemturen skal Johansen innom barnehagen og Coop-en i Saltstraumen, før bilen tømmes og rengjøres. For i morgen skal det hentes to andre avfallstyper hos nye kunder.

Hneter avfallRetura-sjåføren stortrives ute i distriktet i Salten-kommunene, som her på Sandhornøya.