I kafeen på bruktbutikken på FauskeEllen Solheim, Elin Stokkedal og Dan Ivan Thoresen er ofte innom Huset i Svingen. Her i prat med Tommy Fagerhaug og Torild Hagen Fossum. 

Huset i Svingen er en del av Galvano Kompetanse som tilbyr arbeidstrening og utdanningsløp i samarbeid med NAV. Bare i 2019 var 220 arbeidssøkende innom, for å finne tilbake til arbeidsglede eller kanskje en ny vei inn i arbeidslivet.  Her kan man ved god veiledning få et nettverk, lære seg bedre norsk, føle mestring og ikke minst bidra til Fauske blir et mer bærekraftig samfunn. 

Stor aktivitet

Gjenbruk er noe som gjennomsyrer alt de gjør, og på få år har Huset i Svingen blitt en viktig del av Fauske-samfunnet.
  - Vi flyttet fra Vestmyra sommeren 2017 og merket med en gang effekten av å ligge ved E6. Spesielt om sommeren er det mange feriefolk innom. Vi har faktisk opplevd at turistbusser har stoppet her.
Fra gammelt av lå bygget, som har huset både matbutikk og rørleggerbutikk, i en sving. Derav navnet. I dag er det et veikryss her, men alle vet hvor Huset i Svingen ligger, sier driftsleder Tommy Fagerhaug.

Tre menn i bruktbutikkArbeidstrening er et viktig tilbud. Sjåfør Harald Hals Karlsen sammen med Anwar Bourhdou og Ahmad Sbcbe. 

Lærlinger

Huset i Svingen er kanskje mest kjent for sin gode bruktbutikk, men det gjør så mye mer enn det.  Det kjører fast for Fagmøbler på Fauske, tar flytteoppdrag og andre transportoppdrag i hele Salten.
  I butikken står Naghan Hodaifa. Hun er arbeidsleder og en av fire fast ansatte i tillegg til Fagerhaug. Hun holder orden på alt fra klær til matvarer.
  - Vi har to lærlinger i butikkfaget også, for selv om det vi selger har vært brukt, skal det ikke oppleves slik. Det er meningsfullt å være her, og det er en flott arbeidsplass, sier Hodaifa.

dame og mann i bruktbutikkLisbeth Tofte og Øystein Arntsen i full gang med prising av varer etter at de er klargjort. 

Klargjøring

Før produktene havner i butikken er de innom flere klargjøringsstasjoner. Noen hundre meter unna i hovedbygget i kjelleren, sørger Lisbeth Tofte og Øystein Arntsen for at det aller meste som kommer inn blir vasket, tørket støv av og sortert før det blir fraktet til butikken. Her er også en større møbelavdeling.
  - Det som ikke kan vaskes i maskinen blir vasket for hånd. Vi renser også tepper før kundene får de med seg, hvis de ønsker det. Det er ikke noe problem å møblere et helt hjem med gode brukte møbler, sier Tofte.

dame med klær i bruktbutikkNaghan Hodaifa sørger for orden i klesavdelinga. 

Skal skinne

Det har også fått et lagersystem som skal være enkelt å forstå, også for de som ikke er så god i norsk. Her blir alle klærne vasket, selv om de er rene når vi får de inn.
  - Vi legger vår sjel i at butikken og varene skal skinne. Derfor bruker vi også tid på å sette i stand ting vi får inn. Mens vi tidligere kunne selge videre bare 30 prosent av elektriske artikler, er vi nå oppe i 70 prosent. En del andre gjenstander blir også reparert før vi selger de. Det gjør at vi har økt andelen til ombruk og dermed bidratt til et enda bedre miljø-regnskap, sier Fagerhaug

dame i bruktbutikkElsa Ramsvik er ofte på skattejakt i Huset i Svingen.

Mange på besøk

Det merkes godt i Huset i Svingen at folk har fått et helt annet forhold til å brukt. Forbrukerhysteriet har stilnet mer, men det er også et yrende folkeliv her, spesielt om sommeren.
  Elsa Ramsvik er ofte innom på skattejakt.
  - Det er mye å finne her, i tillegg er det koselig å rusle rundt. Mye nostalgi, og så kan man sette seg ned og ta en kopp kaffe.
  Og et har Dag Ivan Thoresen, Ellen Solheim og Elin Stokkedal gjort i dag.

Det smiles bredt.
  - Vi er ofte her, nesten stamgjester. God kvalitet på produktene og gode priser. Og veldig hyggelig folk. Kaféen her er et fint samlingspunkt, sier det samstemt.

Symaskin i bruktbutikkMan kan finne litt av hvert i bruktbutikken, blant annet symaskin med sybord.

 

Bærekraft

Nå håper de på å få på plass avtaler med grossist-ledd og utvide virksomheten slik at det kan få til et samarbeid med for eksempel skoler i området.
  - Vi tenker bærekraft i alt vi gjør, enten det handler om ombruk, matsvinn eller å få folk ut i arbeidslivet. Vi skal gi kundene som kommer hit en god opplevelse. Derfor er også kafeen viktig, sier Fagerhaug.

Det er slike steder som Huset i Svingen som minner oss på at mennesker er ressurser som må pleies, dyrkes og bli sett, for å ta ut sitt fulle potensiale. Alle fortjener en restart når det ble bomstopp før tida.

Hus
Huset i Svingen på Fauske er blitt et begrep.