Det er ingen tvil om at framtida blir grønnere med mer fokus på bærekraftige løsninger. I regi av Ungt Entreprenørskap i Nordland, ble alle 600 elever invitert til å komme med miljøvennlige idèer for å redusere bruken av bæreposer i plast, matsvinnet og energiforbruket i hjemmene våre.

 

Miljøproblem

Innovasjonscampen er et samarbeid med Klima- og miljødepartementet og Ungt Entreprenørskap. Målet med samlingen er å stimulere til nysgjerrighet og skapertrang hos ungdommene for et bedre miljø. Ideene sto i kø. Mange av elevene var opptatt av resirkulering og hadde laget slagordet «Make miljø great again». Konkrete ideer som ble lagt fram var å gjøre gamle klær til bæreposer til bruk i butikkene..

 ‒ Bruken av plastposer utgjør et enormt miljøproblem. Vi kan derfor ikke bare fokusere på å erstatte bruken av plast, men også bidra til at vi får posene ut av bruk, slik at de blir tatt hånd om på en forsvarlig måte, sa mange elever.  

 

Samle poeng

Elevene er ikke bare opptatt av en erstatning for bæreposer i plast. De vil også etablere en panteordning som stimulerer forbrukerne til å levere posene i butikkene, slik at de ikke havner i naturen.

 ‒ Vi mener at alle som skal handle i butikkene må ha med seg en tøypose med en unik strekkode som man skanner når man går inn i butikken. For å gjøre bruken av posen attraktivt kan man innføre en ordning der kundene samler poeng hver gang de betaler i kassen, forteller Vilmar, Ekk, Emma, Lena og Malin fra Bankgata ungdomsskole i Bodø.

 

Dusjen

Å ta vare på miljøet betyr også mindre bruk av energi. Flere av elevene kom med forslag om å innføre en styringsenhet på dusjen, som styres fra en app på telefonen for å få ned strømforbruket. Det var mildt sagt spennende å høre tanker og ideer fra de som faktisk skal skape framtida.

 Vi heier på flere grep som Innovasjonscampen, for å stimulere til større grad av idémyldring blant de unge. Det vil være sterke verktøy for å skape gode ambassadører for en mer bærekraftig tankegang.