Dame utenfor inngangsdørProsjektleder for Skattkammeret Helene Halland åpner dørene til utlånssentralen på Mørkved.
 
Snøen som ligger på fjellet gjør det artig for store å små med akebrett, ski og isfiske. Er skiskoen blitt for små til de minste i huset, og stavene for korte?
Heldigvis finnes det tilbud som BUA Bodø og Skattkammeret hvor du enkelt kan låne sports- og fritidsutstyr. En vinn-vinn situasjon hvor de sørger for lang levetid på sports- og fritidsutstyr og gjør det mulig for alle å holde på med ulike aktiviteter. 

Utlånssentral 

Skattkammeret, som holder til på Mørkved, er et gratis fritidstilbud for barn og unge i regi av Kirkens Bymisjon.  

Åpningstider i vinterferien 2023 er:

  • Mandag kl. 13-18
  • Tirsdag 13-16
  • Onsdag STENGT
  • Torsdag 15-18

Innenfor disse åpningstidene kan alle låne utstyr og hente gratis sport- og friluftsklær. avtal tid via 488 96 889 i forkant. 

  - Vår utstyrssentral har et bredt utvalg hvor det er mulig å låne alt i fra skøyter, ski og akebrett til isbor og isfiskestenger. I tillegg arrangerer vi både kurs og aktiviteter som skal legge til rette for aktivitet og fellesskap, sier Helene Halland, prosjektleder for Skattkammeret. 

I tillegg til Skattkammeret på Mørkved har Skattkammeret åpna ein filial i kiosken på kvartal 99. Her kan du låne skøyter gratis. Kiosken er åpen 25. og 26. februar og 4. og 5. mars kl. 11-16.

  Skattkammeret har fokus på miljø og gjenbruk og oppfordrer innbyggerne til ombruk av sports- og fritidsutstyr. Sportsutstyr som skøyter, skisko og ski kan oppleves som dyrt fordi det trossalt er noe barn og unge ofte vokser ut av etter endt sesong. 

Mann med skøyter
Farhad viser frem det som hittil har vært sesongens mest populære utstyr å leie.
 

Bra for miljøet

- Ved å låne denne type utstyr vil det både redusere forbruk og øke gjenbruk, noe som er bra for miljøet og bærekraftig, sier Helland.  
  - Det er også mulig for barn og unge å motta klær og sko gratis gjennom "Gi det videre" som er samlokalisert med utlånssentralen. Hovedmålsetninga for Skattkammeret er at alle barn og unge i Bodø skal kunne delta på aktiviteter uavhengig av inntekt og livssituasjon, legger hun til. 

Studentpraksis 

Farhad har vært i studentpraksis på Skattkammeret helt siden november i fjor og trives svært godt. Han forteller at hvis man ønsker å låne utstyr hos Skattkammeret registrerer man seg ved lån også får man leie utstyret en uke.  
 - Jeg ønsket å arbeide her, og det er ikke tilfeldig at jeg endte opp i Skattkammeret. Det oppleves som svært givende å arbeide her med det tilbudet Skattkammeret tilbyr innbyggerne, sier Farhad. 

Fritidsutstyr

Stor aktivitet

- Det er veldig stor aktivitet her og mange som er innom både for lån av utstyr og for å levere tilbake. Det mest populære utstyret som lånes nå for tiden må være skøyter, men også ski og akematter er mye utlånt nå som snøen kom. Det er fint å arbeide på en plass hvor det er gjenbruk i praksis, sier han.  

Dame og mann med gensere
Helene Halland og Farhad viser frem to av genserne som er en del av «Gi det videre».

Gi det videre 

I tillegg til utlånssentralen har Skattkammeret det populære tilbudet «Gi det videre». Her mottar de klær i sine to containere som står utenfor lokale. Klær som mottas ses over og vaskes, deretter henges de opp slik at innbyggerne kan komme og hente klær etter behov.  
 - 15.februar har vi ett-års jubileum og tiden fra vi åpent har gått veldig fort. Det har vært spesielt å drive Skattkammeret under en pandemi, men vi har klart å finne gode løsninger i henhold til smittevern. Jevnt over har vi hatt høy aktivitet og mye besøk i løpet av vårt første driftsår, sier Helene, mens hun legger til at hun gleder seg til fortsettelsen.   

 

Bua Bodø

I Bodø Sentrum holder BUA Bodø til. BUA er et nasjonalt nettverk som jobber for at barn og unge skal få muligheten til å prøve flere og mer varierte aktiviteter uavhengig av bakgrunn og økonomi.  
  -Vi gjør det enkelt for innbyggerne i Salten for å låne gratis sports- og fritidsutstyr. I tillegg er det en stor miljøgevinst i at ikke alle trenger å eie all denne type utstyr selv. BUA gjør at det er unødvendig å kjøpe utstyr om man egentlig bare ønsker å tese teltlivet én gang, eller skal på årets skitur med skoleklassen, sier frivillighetskoordinator i Bodø Røde Kors, Hallgeir Greger.  

Åpningstider:

  • Tirsdag: 11:00-17:00
  • Onsdag: 11:00-17:00
  • Torsdag: 11:00-17:00
  • Fredag: 11:00 - 17:00

Mann og dame med skøyter
Frivillig i BUA Ranveig og frivillighetskoordinator i Bodø Røde Kors Hallgeir Greger viser frem populære skøyter 

I BUA Bodø møter vi også på Ranveig som startet som frivillig i år.  
  - Det er veldig mange besøkende innenfor våre åpningstider, og det mest populære som leies ut per nå er nok skøyter. Det merkes at kvartal 99 har fått skøytebane, og det er jo kjempeflott at den tas i bruk, sier hun.  

Mange innom

Også BUA Bodø har opplevd en økning i utleie av ski og skisko etter at snøen kom. I løpet av ti minutter er det mange innom for å låne seg utstyr til skituren og en runde på skøyter.  
  - Alt av utstyr vi har er kvalitetssikret og holder en høy standard. Vi tar imot sports- og fritidsutstyr fra de som ønsker å levere det til oss, men vi påser at tilstanden er god før vi låner det ut. Målet er at alt utstyr skal brukes så lenge det fungerer, sier Hallgeir og viser frem noen flotte skøyter.  
 - Her kan man låne det meste til fjell- eller hytteturen, alt i fra termos, sovepose, ski og tursekk. BUA Bodø har eksistert siden mai i 2017 og i 2021 feiret de  4-års jubileum, sier Hallgeir, som har vært frivillighetskoordinator siden starten av 2021.
 

I flere kommuner i Salten er det mulig å låne sportsutstyr.  
Nedenfor finner du en liste over hvilke tilbud de ulike kommunene har, og hvor du kan henvende deg

BEIARN KOMMUNE
Kommunen låner ut sportsutstyr. Ta kontakt med Beiarn kommune per telefon eller e-post for henvendelse om lån av sportsutstyr. 

MELØY KOMMUNE
I Meløy kommune er det mulig å låne sportsutstyr gjennom utstyrssentralen på Meløy bibliotek på Ørnes. 
Halsa skole har en gratis lånsentral hvor det leies ut diverse utstyr til barn. Utstyret kan brukes både på skolen og i fritida. Ta kontakt med Halsa skole for leie.  

STEIGEN KOMMUNE
I Steigen kommune er det BUA Steigen som låner ut tur- og fritidsutstyr helt gratis. Ta kontakt med BUA Steigen for henvendelser om lån av utstyr.  

SØRFOLD KOMMUNE
I Sørfold kommune er det gratis utlån av sportsutstyr i regi av utlånsentralen. Ta kontakt med biblioteket for henvendelser om utlån av sportsutstyr.  

HAMARØY KOMMUNE
I Hamarøy kommune er det BUA Hamarøy som har gratis utlån av sports- og friluftsutstyr helt gratis. Ta kontakt med BUA Hamarøy for henvendelser om lån av sports- og friluftsutstyr.  

BODØ KOMMUNE
Skattkammeret på Mørkved og Bua i Bodø sentrum tilbyr utleie. Se sak over.

FAUSKE KOMMUNE
Fauske kommune har et tilbud for utlån av fritidsutstyr. Tilbudet er for alle kommunens innbyggere, og holder til i Sjøgata, Fauske sentrum.  

GILDESKÅL KOMMUNE
BUA Gildeskål tilbyr gratis utlån av sports- og fritidsutstyr. BUA Gildeskål ønsker å gjøre det enklere for barn og unge å prøve flere og mer varierte aktiviteter uten å øke forbruket.  
Ta kontakt med BUA Gildeskål for henvendelser om lån av sports- og fritidsutstyr.  

SALTDAL KOMMUNE
Saltdal kommune leier ut ustyr i kjelleren i aktivitetshuset på Rognan.