For Borghild har forholdet til steinbitene og dyra under vannet blitt en stor del av livet.

- Vi er nede og hilser på, og sjekker at det har det bra, tre-fire ganger i uka. I starten var de litt skeptiske, men nå har både steinbit, torsk og andre dyr blitt så vant til oss at de nesten ønsker oss velkommen når de ser oss, smiler hun.Bilde tatt under vann i Saltstrømmen

Ved å observere steinbitene over lengre tid, har de lært mye om deres levesett og rutiner. Forholdet til de store fiskene ble etter hvert så sterkt at de har gitt navn til både fiskene og stedet; Steinbitdalen.

- Alle steinbitene er oppkalt etter folk som har bodd i, eller hatt betydning for, Saltstraumen. Du har både Ida, Johan, Parelius, Raud, Konrad og Pernille. Pernille var den første jordmora i Saltstraumen, og Konrad var fyrassistent for den gamle fyrlykta som står under brua.

Men å være glad i dyr som lever i det fri, har også sin pris. Saltstraumen er et yndet område for både sportsfiske og undervannsjakt, og steinbit er en delikatesse. Borghild legger ikke skjul på at skuffelsen var enorm da de ikke kunne finne steinbiten Thærie på sin vante plass.

- Den første steinbiten vi navnga, Thærie, havnet sannsynligvis på en middagstallerken. Da vi innså hva som hadde skjedd, kom vi opp og lå og hulka i fjæresteinene. Man blir så knytta til dem! Thærie var i tillegg så forsiktig og engstelig av seg, forteller hun.

Verdens mest mangfoldige malstrøm

Det er kun to steder i verden der mennesker kan stå på land og betrakte så sterke malstrømmer. Den ene er her, i Saltstraumen utenfor Bodø, og den andre er i Naruto i Japan. Av de to er det kun Saltstraumen det er organisert dykking i. Formen på selve sundet gjør også at livet under havoverflaten får helt unike vilkår.

- For de som aldri har vært under overflaten i Saltstraumen, er det vanskelig å se for seg hvor rikt og frodig miljøet faktisk er. Men sannheten er at Saltstraumen er hjem til svært mange bestandsfisker – og skapninger du kanskje trodde du bare kunne se på TV fra tropiske strøk. Det er en eksplosjon av fargerike mykkoraller, anemoner, snegler, sjøstjerner, ulker, tareskoger og fisk, forklarer Borghild.

Eremittkreps

Snegler under vann

Dessverre trues livet i straumen av svært mye og skadelig forsøpling. Fiskeliner, kroker, teiner og tau surrer seg rundt tareskogen og legger seg som et edderkoppnett over store områder. Sjøfugl som ærfugl og måker vikler seg inn i linene og drukner. På bunnen setter både krabber og eremittkreps seg fast, og sulter i hjel.

- Eremittkrepsen er en liten kreps som flytter inn i tomme skjell eller skall. Når den dør, skiller den ut et stoff som forteller andre eremittkreps at det finnes et ledig hus i området. Dersom en slik kreps dør når den surres fast i lina, ender den opp som en evig dødsmaskin, fortsetter hun.

Måse som har satt seg fast i et fiskesnøre

Avfallsrydding med risiko

Å rydde marint avfall er en risikofylt oppgave i verdens sterkeste malstrøm. Det er begrensede tidsvinduer for når dykkerne kan oppholde seg i vannet, og mengden avfall gjør det vanskelig å holde tritt. Borghild er bekymret for utviklingen i det marine verneområdet:

- Vi plukker med oss flere kilo med søppel flere ganger i uka, både når vi er på besøk hos steinbitene eller når vi guider dykkere på guidede turer. Og selv om vi tar egne organiserte dykketurer kun for å rydde avfall, klarer vi ikke å hanskes med de enorme mengdene med sluker og liner som ligger på bunnen. Å fjerne marint avfall fra Saltstraumen er også svært farlig, selv for erfarne dykkere.

Dykker under vann i Saltstraumen

Men det er ikke for sent å gjøre livet under overflaten bedre for alle som bor og oppholder seg der.

- Vi trenger ikke forby fritidsfiske i Saltstraumen. Men dersom vi kunne ha regulert hvilke områder folk kan fiske fra, kan vi også gjennomføre mer målretta avfallsrydding. Slik det er nå spres avfallet over hele området, og det er ikke bærekraftig for livet verken over eller under vann, påpeker hun.

Lurer du fortsatt på hvorfor du skal bry deg om det som skjer under overflaten? Se filmen om det unike verneområdet her: 

Vern om havet i nærområdet ditt – bli med på strandrydding! Slik rydder du: https://www.iris-salten.no/privat/tips-og-tjenester/reine-strender/