Nå blir den lille dunken på 40 liter ble erstattet med stor avfallsdunk på 130 liter for husholdningskunder i Fauske sentrum og på Rognan sentrum. 

- Dette er det samme byttet som ble gjort i Bodø kommune i fjor. Vi planlegger å starte utskiftningen av små dunker i uke 23/24 og vil nok bruke et par uker på å bli ferdig, sier Andreas Furnes, transportleder for distrikt i Iris Service AS, selskapet som drifter husholdningsrenovasjonen i Salten. Lurer du på noe i forbindelse med endringen? Vi har samlet de vanligste spørsmålene i en liste i lenken under.

Mest stilte spørsmål
 

Fauske sentrum og Rognan sentrum

I første omgang vil det være Fauske sentrum og Rognan sentrum, og områdene langs Saltdalsfjorden.

- Vi gjør denne endringen litt suksessivt og ettersom det passer med ordinær drift. Vi vil løpende vurdere flere områder der en større dunk vil være aktuelt, sier Andreas.

Et fullstendig kart over områdene som får denne endringen ligger nederst i artikkelen.

Vet du hva som skal og hva som ikke skal i dunken for glass- og metallemballasje? Under finner du en artikkel som forteller deg nettopp det:

Men er det emballasje...?

Dunk for glass- og metallemballasjeNy og større dunk for glass- og metallemballasje for husholdninger i Fauske sentrum og på Rognan sentrum.
 

Positive tilbakemeldinger

- Iris har tidligere fått innspill fra kunder som ønsket seg større dunk til glass- og metallemballasje. Og det ble mange positive tilbakemeldinger da innbyggerne i Bodø fikk større dunk til glass- og metallemballasje i fjor.

- Folk har satt pris på å få mer plass i dunken, forteller Furnes.

En annen viktig årsak til at Iris gjør denne endringen er det å få redusert belastningen til sjåførene som samler inn glass- og metallemballasje. På de største rutene i Bodø måtte de løfte og tømme rundt tusen dunker i løpet av en dag. Nå er det en bil med innlasting fra siden som fikser denne jobben.

 - Dette ble en for stor belastning i lengden. Derfor er det veldig positivt for oss at de små dunkene erstattes med dunker på hjul som kan løftes av bilen. Det er et viktig HMS-tiltak hos oss, legger Furnes til. 

 

Renovasjonsbil med sidearm som løfter glass- og metallemballasjedunkSlik ser det ut når sidearmen som mange av våre renovasjonsbiler benytter ved løft av den nye dunken for glass- og metallemballasje. Renovatørene tømmer opptil tusen dunker om dagen, forklarer Furnes. 
 

Kun stor dunk tømmes

Når du har fått den ny og større dunk, er det kun den store dunken som skal settes fram for tømming. Den lille dunken vil ikke lengre inngå som en del av innsamlingsløsningen og vil ikke bli tømt om den settes ut.
Etter at man har fått større dunk vil også tømmeplanen endres til at Iris Service henter glass- og metallemballasje hver åttende uke, og ikke hver fjerde som for den lille dunken. Tømmeplan på nett og app vil være oppdatert med nye tidspunkt for områdene dette gjelder.

Mange lurer nok på hva man gjør med dunken som ikke lengre kan brukes til oppsamling.
Her kan du se en film som viser hvordan du gjør om den lille dunken til vanntett oppbevaring for ved til utegrillen:

  - Den lille grønne dunken kan man beholde om man vil, og for eksempel bruke til oppsamling inne. Men den blir ikke lenger tømt etter at ny dunk er satt ut. Ønsker man ikke lenger å ha den kan den fritt leveres inn på våre miljøtorg, forteller Furnes.
 

Kart over områder for utrulling

Under finner du kart over hvilke områder som får den nye dunken for glass- og metallemballasje:
Kart over hvilke områder som får ny dunk for glass- og metallemballasje
Kartutsnittet viser hvilke områder i Fauske sentrum som får ny dunk for glass- og metallemballasje.

Kart over områder i Rognan sentrum som får ny dunk for glass og metallemballasje
Kartutsnittet viser hvilke områder i Rognan sentrum som får ny dunk for glass- og metallemballasje.

 

Kartutsnitt over hvilke områder i Saltdal som får ny og større dunk for glass- og metallemballasje
Kartutsnitt over hvilke områder i Saltdal som får ny og større dunk for glass- og metallemballasje.