Latteren sitter løst hos (f.v.) Guro Herder (74), asylsøker Marwa Ibrahim (29) fra Irak. Stine Skålsvik (84), Britt Jakobsen (65) og Marit Hareide (75). For gjengen i bruktbutikken til Røde Kors gjør ikke bare samfunnsnyttig arbeid, de sprer også vame og glede.  Og i butikken merkes det godt i at gjenbruk er blitt trendy. 

Vera Isachsen er frivillighetskoordinator.
Frivillighetskoordinator Vera Isachsen med en populær gammel kommode. En av mange skatter man kan finne på bruktbutikken.

Den snart ti år gamle gjenbruksbutikken har nettopp flyttet til Lærmohjørnet for å bli enda mer synlig i bybildet. Det skal nemlig bli enklere å levere eiendeler du ikke lengre har bruk for.
Beviset på at bruk-og-kast mentaliteten er snudd, ligger i antallet og variasjonen av folk i alle aldre i butikken.

Vekker gode minner

Å rusle rundt i bruktbutikken til Røde Kors gir en god følelse. En av dem som liker seg i lokalene er Randi Selnes Johansen fra Lurøy.
  ‒ Når jeg er i Bodø besøker jeg alltid bruktbutikken til Røde Kors. Her er trivelige folk og en god atmosfære. De som arbeider her gjør en kjempejobb. Jeg tror folk blir mer og mer opptatt av gjenbruk uten at det handler om å spare penger, men heller for å spare miljøet. Jeg går sjeldent tomhendt ut herfra, sier Randi.

Gode minner
‒ Denne kjøkkenvekta vekker mange gode minner, sier Randi Selnes Johansen fra Lurøy. Hun er innom bruktbutikken hver gang hun er i Bodø.


Verdifullt samarbeid

Det er nettopp den inkluderende atmosfæren de er blitt kjent for, for latteren sitter løst hos de frivillige på bruktbutikken til Røde Kors. Her betyr kunder og kolleger like mye som salg av varer til en billig penge.
 På bruktbutikken er det nemlig ikke bare varene som får et nytt liv. Bruktbutikken har et samarbeid med Flyktningmottaket, som har gitt mange asylsøkere en arbeidsplass med gode kolleger og ikke minst verdifull norskopplæring.
  ‒ Den kontakten vi har med asylsøkere som jobber her er utrolig givende, forteller Britt Jakobsen. Hun har vært frivillig i bruktbutikken siden starten.
  Hun står i bokavdelingen sammen med Ausaf Ali fra Afghanistan. Stive permer rives av bøker som ikke er blitt solgt, slik at de kan kastes i papiravfallet på Vikan og gi plass til nye bøker i hyllene. Ausaf har bodd i Bodø i 1 år og 7 måneder. Nå venter han på at søknaden om oppholdstillatelse skal bli behandlet.
 ‒ Jeg håper på positivt utfall på søknaden, slik at jeg kan begynne å studere økonomi i Bodø, sier Ausaf.

Tunge løft på bruktbutikken til Røde KorsDet blir ofte tunge løft for Finn Johansen nær esker med bøker enten skal fraktes inn i bruktbutikken, eller ut til gjenvinning. Ausaf Ali og Britt Jakobsen følger nøye med.

 

Gjør noe nyttig

I fjor omsatte butikken for 1,2 millioner kroner, som blant annet ble brukt til å drive de øvrige 17 frivillige aktivitetene til Røde Kors. Bruktbutikken gir Røde Kors et økonomisk fundament til å drive et utstrakt frivillig arbeid.
 ‒ Vi har et bredt spekter av tjenester fra leksehjelp til besøksordning for innsatte i Bodø Fengsel. Bortsett fra oss to, gjør alle en frivillig innsats. Bare i bruktbutikken er det 50 personer, med den harde kjerne på rundt 25, som tar ulike vakter, forteller frivillighetskoordinator Elisiv Søfting.
  En av de frivillige er den tidligere legen ved Nordlandssykehuset, Gyro Aas Herder (74). Hun har jobbet som frivillig i bruktbutikken to-tre dager i uka de siste fem årene. Her trives hun meget godt sammen med veteranene Marit Hareide (75), Britt Jakobsen (65) og Stine Skålsvik (84) og asylsøker Marwa Ibrahim (29) fra Irak.
 ‒ Da jeg ble pensjonist følte jeg et sterkt behov for å gjøre noe nyttig for andre, forteller Gyro.
 At mange personer stiller som frivillig gjør at bruktbutikken kan holde åpent fra tirsdag til lørdag.
 ‒ Vi har en fantastisk gjeng som jobber her som er like mangfoldig som kundene våre. Men vi har plass til flere frivillige. For oss er det viktig å ha et samarbeid med både NAV, Kriminalomsorgen og Flyktningmottaket. Det er en del av den helhetlige driften, forteller Søfting.

Utlånsavdelingen hos Røde KorsFrivillighetskoordinator Elisiv Søfting forteller at BUA, utlånsavdelingen til Bodø Røde Kors, er blitt et populært tiltak.

 

Lån en bodøværing

Bruktbutikken driver også BUA - en utlånsavdeling som drives i samarbeid med Bodø kommune. Her har de fritidsutstyr for både sommer og vinter.
‒ Vi har 430 ulike artikler, fra telt og bålpanne til skøyter, ski og staver. Vi låner ut utstyr gratis til privatpersoner, lag og foreninger, skoleklasser eller barnehager, fortelle Søfting stolt.
 Det meste av arbeidet til Bodø Røde Kors handler om omsorg. Enten det gjelder Ferie for alle, Besøkstjenesten, Norsktrening, Internasjonal kvinnegruppe, Flyktningguider, Leksehjelp, Jentegruppe, Nattvandring, Hjelpekorpset, Vitnestøtte eller Visitortjenesten i Bodø Fengsel.
  ‒ Vi har en rikholdig frivillighetsmeny vi er veldig stolt av. Takket være inntektene fra bruktbutikken og ulike støtteordninger, har vi midler til et så bredt spekter av tilbud, forteller frivilligkoordinator Vera Isachsen.
 ‒ Det er vanskelig å trekke fram et enkelt tilbud, men jeg har veldig stor sans for «Lån en bodøværing», som er et samarbeid med Stormen bibliotek. Hver onsdag mellom 18.00 og 19.00 kan mennesker som er nye i byen komme på biblioteket, der våre frivillige møter dem for en prat. Vi ønsker å bidra til at Bodø skal være en hyggelig by å komme til, enten man er asylsøker, flyktning, student eller tilflytter av andre årsaker, sier Vera.

Syverksted

Bodø Røde Kors ønsker å sette enda større fokus på gjenbruk og ombruk og har derfor under planlegging et eget verksted. Det kastes en god del klær og møbler fordi de har små skader eller er gått i stykker.
 ‒ Vi håper at vi om ikke lenge skal ha på plass i første omgang et sy-verksted med re-design. Her vil vi trenge frivillige som kan bidra med kompetanse og gi personer meningsfull arbeidstrening, slik at vi kan gi nytt liv til flere produkter og dermed bidra enda mer til et grønt skifte i Bodø.
  Vi forlater bruktbutikken med en god følelse. For Bodø Røde Kors tenker helhetlig på dette med gjenbruk og omsorg. Ikke bare for brukte klær, ting og møbler, men også på tanke på dette å gi mennesker nye sjanser til å vise mestring og føle seg inkludert i samfunnet. En vinn-vinn situasjon for de som leverer ting, de som tar imot og de som får kjøpe seg en fin sofa.

Det grønne skiftet er helt klart på gang, og det kan vi takke blant annet fantastiske aktører som bruktbutikken på Lærmohjørnet for.