For fra mandag 3. oktober overtok Iris Produksjon mottak av bilvrak og metaller fra Norsk Gjenvinning sitt anlegg på Langstranda i Bodø.
‒ Vi er nesten ferdig med å bygge Nord-Norges mest moderne anlegg for mottak av bilvrak og metaller, sier driftsoperatørene Geir Tore Sandseth og Mikael Robertsen.

Farlig avfall

Begge har lang erfaring fra mottak av bilvrak og metaller hos Norsk Gjenvinning, og er nå på plass hos sin nye arbeidsgiver Iris Produksjon.
‒ Vi tar vare på det meste på bilen. Vi skjærer ut alle vinduer, som behandles for seg. Videre tar vi av alle hjul og reservehjul, tapper ut spylevæske, væske fra aircondition, bremsevæske og kjølevæske. Vi tar også hånd om olje, oljefilter og bensin/diesel før bilen blir presset sammen. Etter at den er sendt fra oss blir det som kan gjenvinnes tatt vare på og brukt i nye produkter, forteller Sandseth.

Vognkort

Men før bilen kommer så langt er den innom et lite stopp på veien mot «bilhimmelen». 
For på vekta på Vikan sitter Siri Einejord og Ilona Hellerud og tar imot «pårørende».
‒ For mange er det litt trist å kvitte seg med en bil man har hatt i mange år. Men hos oss blir den tatt hånd om på best mulig måte, sier de to.
‒ Ta med vognkort og legitimasjon, så ordner vi papirarbeidet. Og før du vet ordet av det er vrakpanten på 3000 kroner på kontoen. Det er beløpet myndighetene betaler for at du vraker bilen din.
Iris Produksjon har langåpent fram til kl. 20.00 på mandag og onsdag, og lørdagsåpent året rundt. 

Første bilen mottatt

Mandag ettermiddag tok Iris Produksjon imot de to første bilene. 
‒ Vi regner med et jevnt sig av biler når ordningen blir bedre kjent. Og er det noen som har spørsmål er det bare å ta kontakt. Vi er behjelpelig med det meste. Og skulle det være slik at bilen du ønsker å vrake ikke er kjørbar kan vi ordne med transport inn til oss, men da med et trekk i vrakpanten for transport, sier Hellerud.