Havsule i nota
Tor Inge Storlien med ei død havsule fanget i en trålpose. 

- Det har gått sport i ryddinga. Du ser her hva vi har samlet opp fra nyttår. Det skal bli bra å få fjernet avfallet, sier Elin og ser bort på samboeren, som viser fram «galskapen» som paret har ryddet fra strendene på nordsida av Bodø. Det meste er plast, tauverk og nøter.

Havsule i trålpose

- Se her, dette er ei havsula som har viklet seg inn i deler av ei not. Og trålposer er det mye av, sier Storlien.
  - Da vi var ute i fjor sammen med Ruben Oddekalv på «Miljødronningen» da han var i Salten, fikk vi virkelig se hvor ille det står til. Vi bestemte oss for å gjøre en skikkelig innsats selv. Det er etter hvert blitt mange turer, og avfallet, ja det har vi tatt med oss hjem og samlet det opp her. Nå er det blitt så mye at vi må bli kvitt det, sier samboerparet.

Store mengder

De har hentet hjem store fortøyningsbøyer, masse isopor, plastkanner, tomflasker, tauverk, plastartikler, trålposer, bensinkanner med bensin på, kloakkrør og haglpatroner for å nevne noe.
  - Det er helt utrolige mengder og vi er ikke ferdige med dette. For på enkelte strender som er usatt for både vind og havstrømmer er det nesten utømmelig. Det kommer påfyll fra havet hele tiden, sier Tor Inge Storlien.

Marint avfall
Nesten 100 sekker med marint avfall er det blitt. 

Mange rydder

På grunn av det gode været vi har hatt i Salten i april er det er mange som har gjort som Tor Inge og Elin og startet på årets Aksjon Reine Strender i Salten.
  - Ja, vi er godt i gang og kommer til å fortsette utover vår og sommer. Jeg vil ikke si at det er noen besettelse, men man blir litt gira når man ser at vi to sammen med barna kan utgjøre en forskjell. Dette er et godt eksempel på at innsatsen nytter og at vi bidrar til et renere miljø.
  - Hva er målet nå når dere har nådd 1550 kilo?
  - Vi har ikke noe kilomål. Det viktigste for oss er å komme oss ut i den flotte naturen vi har, men når vi ført ser ute langs strander og kystområder kan vi ta med oss litt avfall hver gang. Og som du ser her så blir det en del når man samler det opp.

Marint avfall
Tauverk er det mye av på strendene langs kysten. Tor Inge Storlien har tatt med seg mange titalls meter. 

Kick off i Steigen

Iris holder årets kick off i Steigen sammen med Leines grendelag torsdag 2. mai.
  - Vi vet at mange bruker maidagene til rydding. Og med uværet som har herjet i vinter er det mye å ta av. Siden vi startet koordinering av strandrydding i Salten i 2011 er det gjort en dugnadsinnsats til en verdi mellom 10 og 20 millioner kroner. Vi har tatt imot hele 320 tonn, og det skulle ikke forbause om vi runder 400 tonn i år, sier kommunikasjonsansvarlig Arnt E. Pedersen i Iris.