Daglig leder Karianne Jakobsen og resten av staben i Labora fikk maleri av Bodø-kunstneren Oscar Bodøgaard i innflyttingsgave fra eieren Iris v/administrerende direktør Leif Magne Hjelseng. I midten en fornøyd Bodø-ordfører Ida Pinnerød.
Over 100 gjester med Bodø-ordfører Ida Pinnerød i spissen inntok Laboras nye lokale på Rønvikleira. Her fikk de blant annet orientering av Torunn Maurstad på mikrobiologi-avdelingen.
Snorklipping hører med når et nytt bygg skal åpnes. Ordfører Ida Pinnerød fikk god hjelp av styreleder Leif Magne Hjelseng og daglig leder Karianne Jakobsen.
‒ Dette er en merkedag for Labora og ikke minst alle medarbeiderne som jobber her. Men det er også en stor dag for både folk og næringsliv i Nord-Norge. For fra vår nye base på Rønvikleira har vi muligheter til å tilby enda bedre tjenester til våre kunder, og utvikle oss videre som fagmiljø, sa den stolte sjefen Karianne Jakobsen under den offisielle åpningen av de nye lokalene.
Det nye laboratoriet til Labora er på 1400 kvadratmeter og spesialbygd til huse «detektiver i hvitt».
‒ Dere vet hvordan vi skal jobbe med oppdrettsanlegg, produksjonsmiljø, slakteri, miljøstasjoner, dusjanlegg, avløp eller skip, for at det skal være hygienisk og trygt i framtida, sa ordfører Ida Pinnerød da hun åpnet de nye lokalene.
‒ Ting som vi kanskje tar som en selvfølge, vi som ikke har så inngående kunnskap om dette, men som er grunnleggende viktig for at vi skal virke og leve i denne byen.
Pinnerød trakk også fram Laboras forhold til fiskeriene.
‒ Jeg er helt sikker på at dere kommer til å fortsette å gå foran med å ta vare på historia til Bodø og tradisjonene våre, men også ha store ambisjoner for framtida.
Det største forretningsområdet til Labora er prøvetaking, analyser og rådgivning for kommunene innen vannforsyning av avløpshåndtering.
Deretter følger sjømatnæringen, som vokser raskt i nord, og som Labora tilbyr omfattende tjenester for bedre fiskehelse.
‒ Mulighetene for vekst er mange. Både mineralnæringen og oljenæringen har behov for laboratorietjenester. Og i oppdrettsnæringen kommer det inn nye arter som rognkjeks, som vi har fått stiftet bekjentskap med. Vi er i dag 22 ansatte, men har bygd det nye laboratoriet med plass til 30. Det kommer vi til å bli om ikke mange år, sier Jakobsen.
Laboras ansatte er detektiver i hvitt.
Administrerende direktør Leif Magne Hjelseng i Iris Salten er styreleder i Labora. På åpningsdagen trakk han fram selskapets ansatte som har stått på under kummerlige forhold på Alstad, og i en hektisk flytteperiode.
Han trakk også fram at den nye laboratoriet er bygd for framtiden og overrakte innflyttingsgaven fra Iris, et maleri av Oscar Bodøgaard der med elementene vann og himmel er fremtredende. På mange måter symbolsk med virksomheten til Labora.
Gjennom omvisninger i det nye laboratoriet fikk gjestene et innblikk i moderne analysemetoder både innen avløp, mikrobiologi og fiskehelse.
Det er ingen tvil om at Labora er et framtidens selskap, som ikke bare ser muligheter å vokse i Nord-Norge. I dag har selskapet avtaler med både Hurtigruten og Sjøforsvaret om prøvetakning knyttet til legionella.
‒ Vi har en kompetanse i verdensklasse. Den kan vi bruke også utover landsdelens grenser, sier en optimistisk sjef for detektiver i hvitt.
.
Labora starter nytt selskap sammen med konkurrenten Patogen.
Labora og Patogen vil ha på plass det nye selskapet fra årsskiftet. Fra venstre markedsdirtør Ove Gjelstenli, Patogen, administrerende direktør Jørn Ulheim, Patogen, daglig leder Karianne Jakobsen i Laobra, avdelingsingeniør Jim Ness og teknisk ansvarlig Åse Emblem PCR-avdelingen til Labora.
Det nye selskapet som har fått navnet PatoGen Nord og vil tilby havbruksnæringen et større spekter av analyser, og dermed bedre informasjon om sykdomstilstanden hos fisken.
Labora er Nord-Norges største laboratorium og en fiskehelsetjeneste med lang fartstid. De har holdt folk og næring i nord trygg og frisk i 60 år. De har analysert alt fra drikkevann, næringsmidler, produksjonsmiljø, slakteri, miljøstasjoner, dusjanlegg og drikkevann til skip; alt hvor det det skal være hygienisk og trygt. Nå starter de sammen med konkurrenten PatoGen i Ålesund, et nytt selskap i Bodø, for å tilby oppdrettsnæringen i nord enda bedre kompetanse på fiskehelse.
‒ Vi ønsket å videreutvikle kompetansen innen PCR-analyser hvor vi kartlegger om fisk er bærer av sykdom før den blir klinisk syk. Med den utviklingen som skjer i markedet, og de ressurser vi rår over til forskning, vil det ikke være mulig for oss å klare dette alene, sier daglig leder Karianne Jakobsen.
Det var derfor naturlig for Labora å søke samarbeid med den største aktøren i markedet for å gi kundene et bedre tilbud. Det er kun PCR-analyser de nå flytter over i et felles selskap. De øvrige tjenestene innen fiskehelse, vann, miljø og næringsmidler vil fortsatt skje i regi av Labora.
PatoGen med sine 40 ansatte har utviklet analysemetoder som har vakt oppsikt internasjonalt. Sammen med Labora etablerer de nå Patogen Nord.
PatoGen har en klar visjon om å være i verdensklasse innen marin bioteknologi, og markedsledende leverandør av analyser for oppdrettsnæringen. Det gjør at næringen kan forebygge smitte av sykdommer og forrta tiltak mens fisken går i merdene, og dermed redusere risikoen for tap.
‒ Samarbeidet med Labora vil gi våre felles kunder et bedre tilbud. De vil også dra nytte av det sterke forsknings- og kompetansemiljøet vi har i Ålesund, sier administrerende direktør Jørn Ulheim i PatoGen.
Gjennom samtaler med Labora kom de fort fram til at de kunne gjøre noe i felleskap, og vil fra nyttår ha et slagkraftig selskap med stor markedsandel på plass. For oppdrettsnæringen i Nord-Norge er etableringen av PatoGen Nord godt nytt. PCR-teknologien er blitt en standard for å avdekke sykdom hos fisk.
Patogen Analyse vil ha 60 prosent av aksjene i Patogen Nord og Labora 40 prosent.
‒ De kommende generasjoner skal ha de samme mulighetene til bruk av miljøet som oss. Ressursene i naturen må ikke beskattes slik at miljøet svekkes, og PatoGen Nord skal derfor arbeide for å bevare disse, sier Ulheim.