To musikereTralle og Kalle alias John Kristian Karlsen og Ole-Anders Seines, i full vigør. 

Når de to brødrene skal rydde rommet vil kalle kaste det meste, mens Tralle lurer unna tingene og vil gjenbruke de som musikkinstrumenter. Og musikk blir det av et gammelt kosteskaft plassert på en vedbalje, en kakeboks, et melkespann, ei avfallsbøtte og mange gjenstander. 

Underholdning

Med artige tekster og flotte melodier tar John Kristian Karlsen og Ole-Anders Seines elevene med på en liten reise i kildesortering og gjenbruk. Elevene er helt med på notene når de to skal sortere, for de vet nøyaktig hvor tingene skal plasseres. Og når Tralle lurer unna gjenstandene blir det ekstra liv i salen.

God kontakt med engasjerte elever som rekker opp hånda4. og 3. klassingene på Spildra skole var aktivt med i musikk-forestillingen der Kalle og Tralle fokuserer på gjenbruk og kildesortering.

God kontakt med elevene

- Det er fantastisk å få gjøre barneforstillinger som dette, sier Karlsen og Seines. Forestillingen er kommet i stand gjennom et nært samarbeid med Iris.
  - Vi har besøkt skolene i Meløy og håper at vi etter ferien vil få mulighet til å reise rundt i de øvrige kommunene i Salten. For det er ingen tvil om at innholdet fenger og at elevene er flinke å sortere.  Men de tenker nok ikke like mye på at det er viktig å ta vare på ting og gjenbruke de. Vi driver med musikk og da er det hyggelig å vise at en balje og et gammelt kosteskaft kan bli til en helt spesiell kontrabass med enkle grep, forteller de to.

Kalle og Tralle spilles av Ole-Anders og John Kristian De to "gjøglerne" vekslet mellom dialog og sang på scenen - noe elevene satte stor pris på

Komprimert

De to musikerne har brukt karakterene Kalle og Tralle i fire produksjoner og er erfarne formidlere av barneforestillinger.
  - Vi skulle egentlig ha premiere i fjor vår, men så kom pandemien og skolene ble stengt ned. Vi har jobbet en del med innholdet og fått god hjelp av sceneinstruktør Andreas Altemark fra fylkeskommunen. Det har forbedret det kunstneriske innholdet og komprimert ned forestillingen til 40 minutter. Det er en fin tidsramme for denne gruppen elever.
  På turneen i Meløy har de to besøkt skolene på Halsa, Engavågen, Neverdal, Glomfjord, Reipå og Spildra på Ørnes. Og engasjementet hos publikummet er det lite å utsette på.

Fire elever ved SPildra skole på ØrnesIda Dagfinnsen (f.v), Amalie Pettersen, Stine Elise Allmenningen og Luca Dybvik synes forestillingen om gjenbruk og kildesortering var kjempebra.

Overrasket over vannbruk

For når Kalle og Tralle spør elevene om hvor mange liter vann som går med til å produsere ei dongeribukse er det raskt 20 hender i været.
 - Jeg tror det trengs 300 liter, svarer Luca Dybvik, mens Stine Elise Allmenningen tror det er 500 liter.
Øynene ble store da Tralle kunne fortelle at det kreves omtrent 7000 liter vann for å produsere ei dongeribukse. Elevene er samstemte om at vi må være flinke til å ta vare på klærne våre. Det vil gi en stor miljøgevinst.

Kalle og Tralle spilles av Ole-Anders og John Kristian Det er ikke alltid like lett å sortere rett, men med god hjelp fra elevene går det bra til slutt

Fikk skryt av elevene

De to «gjøglerne» fikk mange godord fra elevene etter forestillingen.
 - Jeg synes det var veldig bra, og så lærte vi mye om hva vi kan bruke avfall til, forteller Ida Dagfinnsen.
  - Hjemme har vi pepperkakebokser som vi bare bruker til jul. Det kan jo være noen av de som kan brukes til trommesett, legger Amailie Pettersen til.
  - Jeg har lært hvor vi skal sortere tomme syltetøyglass, og at vi skal levere ødelagte kabler, telefoner og batteri til Iris. Det var skikkelig artig å få besøk av Kalle og Tralle, avslutter Luca Dybvik.