Her finner du all informasjonen du trenger om hvordan du skal sortere og håndtere avfallet ditt i julestria. 

Levring av juletrær 

Skal du kvitte deg med juletreet ditt? Da må du levere det på nærmeste miljøtorg. Iris vil ikke hente juletrær rundt om i Salten i år. Det er selvsagt gratis å levere treet ditt til torget. 

Obs! Juletrær kan ikke leveres til miljøtorg Bodø før 8.januar som følge av plassmangel, lever til miljøtorg Vikan før denne datoen.

I romjulen er de ordinære åpningstidene til våre torg 10:00 til 14:00. Sjekk hvilke dager ditt nærmeste torg har åpent i romjulen før du tar turen.

Åpningstider på miljøtorg

Når du kommer til miljøtorget, kast juletreet i containeren for hageavfall. 

Vi ønsker ikke at man kaster juletreet, eller grenene til juletreet, i matavfallet. Dette skaper problemer, både i bilene våre og i behandlingsprosessen på Vikan. 

Julegavepapir er restavfall 

Julegavepapir kan dessverre ikke gjenvinnes til nytt papir på grunn av høyt innhold av fargestoffer og mineraler som leire og kalsiumkarbonat. For å unngå at store mengder gavepapir kastes sammen med annet papir, ber vi deg sortere det som restavfall. Innsamlingen skjer på ulike måter avhengig av avfallsløsningen din, se overskriftene under.

Du kan også levere julegavepapir gratis på våre miljøtorg. Du må levere gavepapiret i gjennomsiktige sekker slik at våre operatører enkelt kan gjøre en kontroll av innholdet i sekken og se at det kun er gavepapir.  

Levring av julesekken på miljøtorg

Har du en egen dunk eller deler dunk med naboen?  

Iris henter "julesekken" på en bestemt dato etter jul. Sett ut gjennomsiktige sekker med julegavepapir på oppgitt dato for tømming av restavfall. Sjekk Iris-appen eller våre nettsider for informasjon. 

Tømmeplan 

LAST NED IRIS-APP (APP STORE) 

LAST NED IRIS-APP (GOOGLE PLAY)  

Dette legger vi til rette for slik at man ikke skal måtte fylle restavfallsdunken med gavepapir, men heller setter sekkene med gavepapir på siden av dunken. Det spiller ingen rolle hvilken type sekk du bruker, så lenge den er gjennomsiktig. Du kan gjerne bruke Iris-sekken du vanligvis bruker til plastemballasje. 

Julesekken setter du på siden av restavfallsdunken

Kaster du avfallet ditt i et fellesanlegg med luke?

Da skal du kaste gavepapiret i vanlige poser (på størrelse med et handlenett) i luken for restavfall. 
Posene med julegavepapir kaster du på akkurat samme måte som du kaster restavfall til vanlig. Ikke forsøk å stappe en stor sekk med julegavepapir i nedkastet, det vil fort kunne sette seg fast.

Kast julegavepapiret i restavfall 

Åpningstider julen 2023 

Alle våre miljøtorg har stengt følgende dager i julen: 

  • Julaften 

  • Mandag 25. desember 

  • Tirsdag 26. desember 

  • Nyttårsaften 

I tillegg er det slik at vi har reduserte åpningstider i romjula, sjekk åpningstidene i romjula for ditt lokale miljøtorg i denne oversikten: 

Åpningstider miljøtorg

Vårt kundesenter har ordinær åpningstid på telefon, fra 10:00 til 11:00 og 13:00 -14:00 hele romjula, bortsett fra 25. og 26. desember. 

Send oss gjerne en beskjed via Irisappen eller til iris@iris-salten.no. 
  

Tømming av avfall i jula 

Iris-appen og tømmekalenderen vår på nett er oppdatert og tar høyde for at 25. og 26.desember kjøres inn en av de påfølgende dagene. 

Dunkene skal stå ute i tidsrommet 07:00 til 22:00 på dagen det er tømming.  

Så gjør vi så når vi sorterer vårt…? 

Lurer du på om pepperkakeboksen er plastemballasje eller restavfall? Eller hva med knust julepynt? Bruk søkemotoren sortere.no for å få svar. Der kan du enkelt få svar på akkurat det du lurer på når det kommer til sortering. I tillegg finner du en overordnet sorteringsguide på våre nettsider. 

Vi i Iris ønsker alle våre kunder en riktig fin jul og et godt nytt år, takk for at du sorterer!