FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Her er de 17 målene:
Bodø/Glimt og Iris har inngått et strategisk samarbeid og skal nå gjøre Aspmyra til en av verdens første stadion uten restavfall. Irissjefen Leif Magne Hjelseng gir alt for ei bærekraftig framtid.
Sammen med daglig leder Karianne Jakobsen i Labora, daglig leder Anders Tverbakk i Retura Iris, markedssjef Jannike Ramsvik og daglig leder Frode Thomassen i Bodø/Glimt ble det nye samarbeidet presentert onsdag.
Glimt og Iris på befaring på Asmyra. Nå skal stadion bli restavfall-fri sone.
- Iris er en samfunnsaktør som skal lede veien mot bærekraftige valg når husholdninger og næringsliv skal sortere avfallet. Måten Bodø/Glimt nå rigger seg for både å være en bærekraftig klubb og en samfunnsaktør som løfter frem bærekraftmålene gjennom fotballen er helt fantastisk. - Vi ønsker å bidra til å gjøre bærekraftsatsingen synlig i Norge og at den snakkes om internasjonalt, sier administrerende direktør Leif Magne Hjelseng i Iris.
- Samarbeidet vårt vil styrke arbeidet vi og andre aktører gjør for et grønt skifte i Salten.
Det er naturlig at Iris-konsernet bistår Bodø/Glimt når de nå skal finne veien til bærekraftig drift og skape gode avfallsløsninger på alle lokasjonene til klubben. Dette arbeidet vil skje i samarbeid med Retura Iris.
- I år har Iris en sterk målsetning om å øke andelen sortert avfall i Salten, og redusere mengden restavfall. Det å kartlegging hva som generer restavfall på store publikumsarrangement, og gjøre justeringer som fører til man ikke produserer restavfall i det hele tatt, er en spennende utfordring for vår egen læring. Nye dunkløsninger i regi av Retura Iris vil være på plass i løpet av juni måned, sier Anders Tverbakk som er daglig leder for Retura Iris.
- Selve stadion er selvsagt det som generer mest avfall. Og her ønsker vi å gå hardt ut med et hårete mål sammen med Bodø/Glimt om at Aspmyra skal bli en stadion uten restavfall. Likevel skal vi ikke gjøre det komplekst for publikum å tenke sortering, dermed er målet at det kun skal være en fraksjon; organisk, nedbrytbart avfall.
- Det å oppnå kun en avfallstype fra publikumsområdet, avhenger kun av utsalgene man har i kioskene på stadion, forklarer Tverbakk.
Det er svært viktig for Iris at samarbeidet er med på å synliggjøre hvordan flere Iris-selskaper, ikke bare de som er tett knyttet til avfall, kan løfte frem bærekraftsmål.
- Labora AS blir et naturlig Iris-selskap å trekke inn under bærekraftmålet om rent vann. Vårt selskap analyserer vannkvalitet og har stor kompetanse på dette området. Tilgang til rent vann er en selvfølge for oss i Norge, men det er viktig å kunne vise til at blant annet vi er med på å kvalitetssikre akkurat dette, sier daglig leder Karianne Jakobsen i Labora.
Bodø/Glimt tar sikte på å være den første fotballklubbene i verden med fullt fokus på bærekraft, både på og utenfor banen.
- Vi kunne ikke være stoltere og mer fornøyd enn i dag. At vi har fått med oss Iris som «bærekraftambassadør» gir klubbens satsing på bærekraft sterk kraft. Iris skal hjelpe oss å legge til rette for å gjøre Aspmyra fri for restavfall. Nå går oppfordringen videre til publikum på kampene våre og alle andre aktører om å støtte opp om initiativet og målsetningen med bærekraftsamarbeidet. I løpet av sesongen vil publikum få oppleve flere stunt knyttet til vårt samarbeid. Vi gleder oss, sier daglig leder Frode Thomassen i Bodø/Glimt.